Gökbilimciler, Dünya'nın dev bir tünelin içinde olduğunu tespit etti

Kanadalı gökbilimci Jennifer West liderliğindeki araştırma ekibinin yeni analizine göre Dünya ve hatta tüm Güneş Sistemi, dev bir manyetik tünelle çevrili.

DÜNYA 19.10.2021 23:22:00 0
Gökbilimciler, Dünya

Toronto Üniversitesi'nde görev alan gökbilimci ve meslektaşları, hakemli bilimsel dergi Science'ta yayımlanan yeni bir makalede gökyüzündeki iki ana yapıya odaklandı: Kuzey Kutup Mahmuzu (North Pole Spur) ve Fan Bölgesi (Fan Region).

1960'lı yıllarda keşfedilen bu yapılar, şimdiye dek birbirinden bağımsız görünüyordu. Kuzey Kutup Mahmuzu, genç yıldızların rüzgarları ve birkaç süpernovanın oluşturduğu yıldızlararası balon diye tanımlanırken, Fan Bölgesi de polarize radyo ışığıyla tespit edilebilen bir bölge diye niteleniyor.

Gökbilimciler bu iki yapıyı açıklamak için bugüne dek çeşitli modeller önermiş ama hiçbiri bu iki yapıyı birbirine bağlayamamıştı. West ve ekibinin yeni araştırmada oluşturduğu modelde ise bunların aslında Güneş Sistemi'ni çevreleyen tünel benzeri devasa bir manyetik alanın parçası oldukları öne sürüldü.

West, "Radyo ışığını görebilen gözlerimiz olsaydı gökyüzüne baktığımızda her yönde bu tünel benzeri yapıyı görürdük" diye konuştu.

Araştırma ekibi, radyo ışığı altında gökyüzünün Dünya'dan nasıl görünebileceğini simüle etmek için bir bilgisayar modeli oluşturdu. Simülasyon, söz konusu iki yapının "manyetik ipliklerle" bağlı olduğunu gösterdi.

West, bu yapıların Güneş Sistemi'nden yaklaşık 350 ışık yılı uzaklıkta bulunduğunu ve tünelin yaklaşık 1000 ışık yılı uzunluğa ulaştığını tahmin ediyor.

Ekip şimdi bu manyetik tünelin galaksideki rolünü ortaya çıkarma ve anlama umuduyla daha karmaşık modeller oluşturmayı hedefliyor.

"Manyetik alanlar izole değildir. Hepsi birbirine bağlanmalı" diyen West, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Bir sonraki adım, bu yerel manyetik alanın hem daha büyük ölçekli galaktik manyetik alana hem de Güneş ve Dünya'nın daha küçük ölçekli manyetik alanlarına nasıl bağlandığını daha iyi anlamak.

 

Meclis’te yumruklu kavga: Vekiller birbirine girdi

Başkan Erol gençlerle bir araya geldi

13 yıl 6 ay hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Kabinede devir teslim töreni

Yenişehir’den Bingazi’ye ticaret köprüsü

İnegöl Belediyesi’nden vatandaşlara kritik çağrı

Bursa’nın fethi edebiyatla gelecek nesillere taşınıyor

CHP Nilüfer’den muhtarlarla ortak akıl buluşması

Oktay Yılmaz: Bursa’nın fetih yolculuğu sürüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afet konutlarında faiz yok, taksitler sabit

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklamalar

Bursa’da Tarihi yapılar için afet provası yapıldı

Başkan Bozbey’den bursalılara tasarruf çağrısı

Bursa'da korkunç olay: 5 yaşındaki çocuk denizde hayatını kaybetti

Başkan Şadi Özdemir’den “Yüksek Teknoloji” vurgusu

Mudanya-Bursa yolunda korkutan çarpışma

Uludağ yolunda kaza: 2 yaralı

Bursa’da çatı yangını paniğe yol açtı

Osmangazi’de tarihi eser ve silah operasyonu

CHP’li belediye başkanı taciz suçlamasıyla tutuklandı

TOKİ Bursa kura çekilişi hangi tarihte yapılacak?

Akın Gürlek Adalet Bakanı, Mustafa Çiftçi İçişleri Bakanı oldu

AK Parti Genel Merkez yöneticisinden Bozbey iddialarına net yanıt: “İki taraf da istemiyor!”

Türk helikopteri GÖKBEY Körfez’e açılıyor

'Gürültü' iddiasıyla öldürülen Emir Baki davasında ağırlaştırılmış müebbet cezası!

TÜİK açıkladı! İşte boşanmanın en az ve en yüksek olduğu şehirler

İnegöl’de iki otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Kestel Belediyesi minikleri sevgiyle karşılıyor

İnegöl Belediyesi’nden temiz şehir seferberliği

Tarihi hanlarda yeni düzenleme

Yükleniyor