Gölbaşı Barajı’nda kuraklık alarmı

Bursa Ovası’nın tarımsal sulama kaynağı olan Gölbaşı Barajı’nda, kuraklık nedeniyle su seviyelerinde önemli bir çekilme yaşanıyor.

GÜNDEM 7.09.2024 14:51:00 0
Gölbaşı Barajı’nda kuraklık alarmı

1938 yılında hizmete alınan baraj, 86 yıldır Kestel ve Gürsu ilçelerinde tarımsal sulama amacıyla kullanılıyor. Ancak son yıllarda yaşanan kuraklık, bu yıl daha da belirgin hale geldi. Barajın bazı bölgelerindeki su seviyesinin kıyıdan 300 metre çekildiği bildirildi.

Gölbaşı Barajı, coğrafi işaret tescilli Bursa şeftalisi, Bursa siyah inciri, deveci ve Santa Maria armudu ile Napolyon kirazı gibi birçok önemli tarım ürününün üretildiği 2 bin 100 hektar alanın sulanmasında kritik bir rol oynuyor. Barajın gövde hacmi 320 bin metreküp olup, bu alanın sulama ihtiyacını karşılıyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar kuraklık hakkında konuştu.

Bursa Ovası'nın verimli olduğunu ve çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirildiğini belirten Dindar, suyun yüzde 70'nin tarımsal sulamada kullanıldığını söyledi.

Bazı dönemlerde içme ve sulama göletlerindeki su seviyelerinin kritik aşamaya geldiğini vurgulayan Dindar, "Özellikle kurak geçen kış, bahar ve yaz aylarına denk geldiği zaman barajlarımızdaki su miktarları kritik seviyeye düşüyor. Tarımsal sulama da bundan nasibini alıyor." dedi.

Dindar, Nilüfer Çayı'nın kollarından Aksu Deresi üzerindeki Gölbaşı Barajı'nın, 1938'den bu yana Gürsu ve Kestel'deki tarım topraklarına can suyu veren önemli bir kaynak olduğunu da ekledi.

Barajın son yıllarda yüzde 90'lara varan kuraklıkla karşı karşıya kaldığına dikkati çeken Dindar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bırakın sulama yapmayı sulak alan olma statüsünden neredeyse çıkma potansiyeline varacak kadar kuraklıkla baş başa kalıyor. Bazı dönemler yağışların artmasıyla su seviyesi yüzde 40-50'lere gelebiliyor ama çok fazla miktarda suyun kullanılması, yağmurlarla dağdan sürüklenen toprak, mil dediğimiz topraksı yapının göletin tabanında birikmesiyle hacminin de azalması su kalitesi açısından da olumsuz durumlara sebep oluyor. Son güncel görüntülere baktığımızda da yüzde 70'e varan bir kuraklık görüyoruz. Piknik, yürüyüş gibi turizm amaçlı kullanılıyor olsa da asıl amacına hizmet etmek açısından sıkıntılı bir süreç görüyoruz."

- "Rehavete kapılmayalım"

Doç. Dr. Dindar, özellikle Gürsu ve Kestel bölgesinde çiftçilerin tarımsal sulama anlamında zor günler geçirebileceği konusunda uyardı.

Yağışlar olduğunda, barajların doluluğu yüzde 50'leri geçtiğinde insanların rehavete kapıldığını anlatan Dindar, "Böyle zamanlarda 'Yeterli suyumuz var sıkıntı yaşamayacağız' diyoruz. Bu kurak mevsimler üst üste geldiğinde, iklim değişikliğinin etkilerini yaşamaya başladığımızda hem içme suyu hem tarımsal su açısından önümüzdeki dönemlerde kuraklık ve susuzluk bizi bekliyor olabilir." dedi.

Sulama göletlerindeki seviyenin kritik aşamaya gelmemesi için tedbir alınması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Dindar, çiftçinin bilinçlendirilmesi, tarımsal sulamada daha modern yöntemlere geçilmesi, daha az su isteyen tarım ürünlerinin yetiştirilmesi gibi tedbirler alınmasını önerdi.

Su kaynaklarının sürdürülebilirliğinin önemini vurgulayan Dindar;

"Pompamızı takalım, tarlamıza suyu verelim, ne kadar sularsak o kadar iyi verim alırız düşüncesinden vazgeçmemiz lazım. Çünkü su hiçbirimizin kişisel malı değil. Susuz bir yaşam düşünülemeyeceğini baz alırsak hem tarımsal sulamada yeni teknolojik sulama yöntemlerine geçilmesi, çiftçinin bilinçlendirilmesi, aynı zamanda tarımsal kirlilikten kaynaklı su kaynaklarının da kirlenmesine engel olacak şekilde projelendirmelerle, hangi ürünün ne kadar suya ihtiyacı var bunun hesabının yapılarak, özellikle iklim değişikliğiyle mücadele ettiğimiz bu süreçlerde suya ihtiyaç olmayan belki ürün desenini değiştirmek, coğrafi işaret almış ürünlerimizi korumak ve gelecek nesillere bırakmak adına da daha gerçekçi projeler yapmamız gerekiyor." diye konuştu.

 


Mustafakemalpaşa'da korkutan yangın

2025 yılı hac ön kayıtları bugün sona eriyor

Uludağ'da balık tutmaya giden 3 kişi mahsur kaldı

Erman Toroğlu'ndan Bursaspor eleştirisi: "Bunlara yazık oluyor, olacak şey değil"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Adalet reytinge kurban edilmemeli

Yıldırım’da 2.Geleneksel Balkan Panayırı coşkusu

Osmangazi’de büyüklere masal gecesi

Yıldırım Belediyesi’nden istihdama katkı: 450 kişi işe alındı

Gazze'de can kaybı 41 bin 226'ya yükseldi

Osmangazi Belediye Başkanı Aydın: "O günü tekrar yaşayacağız"

Osmangazi Belediyesi’nden Siyah İncir Festivali: 10 mahalle, 24 üretici yarıştı

Bursa’da taziye ziyaretinden dönüşte kaza: 10 yaralı

Elektrik zammı kâra, Bursa karanlığa

Batalla'dan galibiyet sevinci

Ticaret Bakanlığı’ndan fahiş fiyat denetiminde 327 Milyon TL ceza

AK Parti MYK toplantısı: Kritik rapor masada

Bursaspor'dan 3 - 0'lık zafer

Minibüste silahlı saldırının kamera görüntüleri

Bursa'da 1 kişi parkta ölü bulundu

Sakarya'da makarna fabrikasında patlama meydana geldi

"Enkaz ve pankart edebiyatı yapmadık.Osmangazi’de anlayışı değiştirdik!"

AK Parti Bursa saha çalışmaları startını verdi

44 yıl hapis cezalı kaçak kiralık araçta yakalandı

İnegöl’de Mevlid Kandili’nde helva ikramı ve sohbetler gerçekleşti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mevlid-i Nebi Haftası açılışında konuştu

Osmangazili kadınlardan güçlü bir mesaj: Yapabilirim

Sanayi bölgesinde alevler yükseldi

Bursa'da nefes kesen takip mısır tarlasında son buldu

Bursa Karacabey'de uyuşturucu operasyonu

Erdoğan: "Ayşenur ve Gazzelilerin hesabı sorulacak"

Yükleniyor