Gölbaşı Barajı’nda kuraklık alarmı

Bursa Ovası’nın tarımsal sulama kaynağı olan Gölbaşı Barajı’nda, kuraklık nedeniyle su seviyelerinde önemli bir çekilme yaşanıyor.

GÜNDEM 7.09.2024 14:51:00 0
Gölbaşı Barajı’nda kuraklık alarmı

1938 yılında hizmete alınan baraj, 86 yıldır Kestel ve Gürsu ilçelerinde tarımsal sulama amacıyla kullanılıyor. Ancak son yıllarda yaşanan kuraklık, bu yıl daha da belirgin hale geldi. Barajın bazı bölgelerindeki su seviyesinin kıyıdan 300 metre çekildiği bildirildi.

Gölbaşı Barajı, coğrafi işaret tescilli Bursa şeftalisi, Bursa siyah inciri, deveci ve Santa Maria armudu ile Napolyon kirazı gibi birçok önemli tarım ürününün üretildiği 2 bin 100 hektar alanın sulanmasında kritik bir rol oynuyor. Barajın gövde hacmi 320 bin metreküp olup, bu alanın sulama ihtiyacını karşılıyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar kuraklık hakkında konuştu.

Bursa Ovası'nın verimli olduğunu ve çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirildiğini belirten Dindar, suyun yüzde 70'nin tarımsal sulamada kullanıldığını söyledi.

Bazı dönemlerde içme ve sulama göletlerindeki su seviyelerinin kritik aşamaya geldiğini vurgulayan Dindar, "Özellikle kurak geçen kış, bahar ve yaz aylarına denk geldiği zaman barajlarımızdaki su miktarları kritik seviyeye düşüyor. Tarımsal sulama da bundan nasibini alıyor." dedi.

Dindar, Nilüfer Çayı'nın kollarından Aksu Deresi üzerindeki Gölbaşı Barajı'nın, 1938'den bu yana Gürsu ve Kestel'deki tarım topraklarına can suyu veren önemli bir kaynak olduğunu da ekledi.

Barajın son yıllarda yüzde 90'lara varan kuraklıkla karşı karşıya kaldığına dikkati çeken Dindar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bırakın sulama yapmayı sulak alan olma statüsünden neredeyse çıkma potansiyeline varacak kadar kuraklıkla baş başa kalıyor. Bazı dönemler yağışların artmasıyla su seviyesi yüzde 40-50'lere gelebiliyor ama çok fazla miktarda suyun kullanılması, yağmurlarla dağdan sürüklenen toprak, mil dediğimiz topraksı yapının göletin tabanında birikmesiyle hacminin de azalması su kalitesi açısından da olumsuz durumlara sebep oluyor. Son güncel görüntülere baktığımızda da yüzde 70'e varan bir kuraklık görüyoruz. Piknik, yürüyüş gibi turizm amaçlı kullanılıyor olsa da asıl amacına hizmet etmek açısından sıkıntılı bir süreç görüyoruz."

- "Rehavete kapılmayalım"

Doç. Dr. Dindar, özellikle Gürsu ve Kestel bölgesinde çiftçilerin tarımsal sulama anlamında zor günler geçirebileceği konusunda uyardı.

Yağışlar olduğunda, barajların doluluğu yüzde 50'leri geçtiğinde insanların rehavete kapıldığını anlatan Dindar, "Böyle zamanlarda 'Yeterli suyumuz var sıkıntı yaşamayacağız' diyoruz. Bu kurak mevsimler üst üste geldiğinde, iklim değişikliğinin etkilerini yaşamaya başladığımızda hem içme suyu hem tarımsal su açısından önümüzdeki dönemlerde kuraklık ve susuzluk bizi bekliyor olabilir." dedi.

Sulama göletlerindeki seviyenin kritik aşamaya gelmemesi için tedbir alınması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Dindar, çiftçinin bilinçlendirilmesi, tarımsal sulamada daha modern yöntemlere geçilmesi, daha az su isteyen tarım ürünlerinin yetiştirilmesi gibi tedbirler alınmasını önerdi.

Su kaynaklarının sürdürülebilirliğinin önemini vurgulayan Dindar;

"Pompamızı takalım, tarlamıza suyu verelim, ne kadar sularsak o kadar iyi verim alırız düşüncesinden vazgeçmemiz lazım. Çünkü su hiçbirimizin kişisel malı değil. Susuz bir yaşam düşünülemeyeceğini baz alırsak hem tarımsal sulamada yeni teknolojik sulama yöntemlerine geçilmesi, çiftçinin bilinçlendirilmesi, aynı zamanda tarımsal kirlilikten kaynaklı su kaynaklarının da kirlenmesine engel olacak şekilde projelendirmelerle, hangi ürünün ne kadar suya ihtiyacı var bunun hesabının yapılarak, özellikle iklim değişikliğiyle mücadele ettiğimiz bu süreçlerde suya ihtiyaç olmayan belki ürün desenini değiştirmek, coğrafi işaret almış ürünlerimizi korumak ve gelecek nesillere bırakmak adına da daha gerçekçi projeler yapmamız gerekiyor." diye konuştu.

 


Kadın Yazarıyla Buluşuyor" projesinde ikinci kitap dağıtıldı

İnegöl'de şüpheli ölüm

Kanal 16 ziyaretinde Türkoğlu’ndan hastane gecikmesi açıklaması

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

19 Eylül Gaziler Günü Bursa'da saygıyla kutlandı

İnegöl'de ses getirecek mobilya festivali başlıyor

Bursaspor'dan taraftarlara sevindirici müjde

Bursa'daki kayıp kadın bulundu

İnegöl’de fasulye hasadına belediye desteği

400 özel okula ceza

Bursa’da bir özel okul direnişi: Hak verilmez alınır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 16 ilin valisi değiştirildi

Fed sonrası gözler TCMB'de

FED Faiz kararını açıkladı!

Bursa'dan 6 havalimanına uçuş dönemi başlıyor!

Başkan Aydın şehit yakınları ve gaziler ile bir araya geldi

Gastro İnegöl, Bursa'nın mutfak şampiyonu oldu

Anayasa'nın ilk 4 maddesi için tartışma yoktur

Ordu’da motosikletin çarptığı astsubay şehit oldu

Alev Alatlı Kafeteryası Yıldırım’da hizmete girdi!

Bakan Uraloğlu’ndan Narin cinayeti açıklaması!

Erkan Aydın: Tarihe not düşelim, Özlüce arazisi Bursaspor’a tahsis edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Enes Çelik'i ağırladı

Süleyman Soylu'dan Özgür Özel'e sert sözler

Kent Meydanı'nda bıçaklı kavga

Osmangazi’de sessiz, sedasız kültür sanat devrimi!

Gemlik'te 74 yaşındaki kadın kayboldu

Bursaspor'un eski başkanı Kani Şen, hayatını kaybetti

MODEF Expo, yenilenen yüzüyle açılışa hazır

Bursa Milletvekili'ne yeni görev

Yükleniyor