Gürkan: "Büyükşehir Belediye Başkanı tehdit etmesin, bahane üretmesin!"

AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan: "Nilüfer Çayı 2 milyon 300 bin nüfusu etkiliyor."

Gürkan:
Haberi Sesli Oku
GÜNDEM 22.01.2025 10:10:00 0

AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, Kanal 16 ekranlarında Gazeteci Mustafa Özdal'ın sorularını yanıtladı. Nilüfer Çayı’nın durumu, çevre sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik projeler hakkında önemli değerlendirmelerde bulunan Gürkan, Nilüfer Çayı’nın Bursa havzasındaki kritik rolüne ve yapılan çalışmalara dikkat çekerek detaylı bilgiler paylaştı.

 

Nilüfer Çayı 2,3 Milyon Kişiyi Etkiliyor

Gürkan, Nilüfer Çayı’nın Bursa için büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı ve çayın güzergâhının geniş bir nüfus üzerinde etkili olduğunu ifade etti:

“Nilüfer çayının çıktığı noktadan deşarj noktasındaki sürece baktığımız zaman, Bursa havzasını dolanarak gidiyor. Bizim 3 buçuk milyonluk nüfusun neredeyse 2 milyon 300 bin nüfusun etkileyecek alanların arasından gidiyor.”

Nilüfer Çayı’na bırakılan deşarjların kontrol altında olduğunu belirten Gürkan, arıtma tesislerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere göre işletildiğini söyledi:

"Bu 11 tane arıtmanın belirli kriterlere bağlı kalmak kaydıyla Nilüfer Deresi’ne deşarjı yapabiliyorlar. Bu arıtmaların da kriterlerini belirleyen bakanlığımız, bunlarla ilgili incelemeler yapıldıktan sonra deşarj kriterlerini koyuyorlar."

Gürkan, özellikle Marmara Denizi’nde müsilaj sorunu yaşanmasının ardından bakanlığın bu konudaki denetimlerini artırdığını ve prosedürler uygulamaya başladığını ifade etti.

Gürkan açıklamasında, “Bu arıtmaların büyük bir çoğunluğu Büyükşehir'in evsel atıklarıyla alakalı olan evsel deşarjlarla ilgili yapılan yerler. Bakanlık bunlarla ilgili uyarılar yaptı. Özellikle İzmir’den başlayarak ki İzmir bu işin nirvanası olmuş durumda ve oralarda ciddi sıkıntılar yaşandı. Bir önceki yılda da müsilaj ile alakalı Marmara körfezinde de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız bununla alakalı prosedürler uygulamaya başladı. Bununla ilgili geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Başkanı siz açıklamazsanız biz açıklarız dedi. Kamoyuna yansımasa da firmalara ciddi manada cezalar kesiliyor. Sadece Nilüfer çayına değil biz bununla alakalı en son dönemde hava kirliliğiyle alakalı bazı firmalara ciddi uyarılar gitti." ifadelerine yer verdi.

Sadece Nilüfer Çayı’ndaki kirliliğin değil, aynı zamanda hava kirliliği konusunda da ciddi çalışmalar yürütüldüğünü belirten Gürkan, firmalara yapılan uyarıları ve kesilen cezaları şu şekilde aktardı:

"Sadece Nilüfer Çayı’na değil, biz bununla alakalı en son dönemde hava kirliliğiyle alakalı ciddi manada bazı firmalara uyarılar gitti."


"Büyükşehir Belediye Başkanı tehdit etmesin!"

Nilüfer Çayı’nın temizlenmesine yönelik geçmişte hazırlanan projelerden bahseden Gürkan, derin deşarj sisteminin önemine değindi ve şunları ekledi:

“Nilüfer Çayı'nın bir an önce ihya edilmesi için geçtiğimiz dönemde Büyükşehir bizdeyken Büyükşehir, Ticaret Sanayi Odası ve Valilikle üçlü bir koalisyon kurup 96 km’lik deşarj sistemini kapalı devre sistemle, Nilüfer Çayı'nı eksi 42 metreye kadar derin deşarj ve en yakın kıyı şeridinden 3 kilometre uzakta bir alana planlamıştık. Bu projeler elimizde halen mevcut. Bir an önce kaynağından bu işi çözüp hangi firmanın neyi varsa, kimsenin gocunacak bir tarafı yok. Büyükşehir Belediye Başkanı da böyle tehdit etmesin. Açıklasın.Bunlar kahramanlık yapacak şeyler değil. Belediyelerin bu kadar ses çıkarmasının sebebi yapamadıkları hizmetlerle alakalı bahane üretmenin başka bir jargonu.”