Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Tahran'da şehit edildi

Hamas lideri İsmail Haniye'nin, Tahran'da kaldığı konuta düzenlenen saldırıda öldüğü doğrulandı. Hamas, suikastin cezasız kalmayacağını belirtti.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Tahran
Haberi Sesli Oku
DÜNYA 31.07.2024 09:51:00 0

Hamas lideri, İran'da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak üzere bulunduğu Tahran'da, kaldığı konuta düzenlenen saldırıda öldürüldü. İran devlet televizyonu, Devrim Muhafızları Ordusunun açıklamasına dayanarak saldırının gece saat 02.00'de güdümlü füze ile gerçekleştirildiğini bildirdi.

Saldırıda Haniye'nin koruması da hayatını kaybetti. Suikastin ardından Hamas, yaptığı açıklamada, "Haniye, siyonist bir saldırı sonucu Tahran'da öldürüldü. Hamas liderinin suikastı korkakça bir eylem, cezasız kalmayacak" ifadelerini kullandı.

İran Ulusal Güvenlik Konseyi, üst düzey Devrim Muhafızları komutanları ile suikasti soruşturmak üzere toplandı ve İran'ın stratejisine karar verileceği bildirildi. İran Devrim Muhafızları eski komutanı Muhsin Rezai, saldırıdan İsrail'i sorumlu tutarak, "İsrail Haniye'yi öldürdüğü için ağır bir bedel ödeyecek" dedi.

Filistinli gruplar genel grev ve geniş çaplı protesto çağrısı yaparken, Hizbullah, Haniye'nin öldürülmesinin "direnişi İsrail karşısında daha kararlı kılacağını" açıkladı.

İsrail saldırıyı henüz üstlenmezken, İsrail Miras Bakanı Amihai Eliyahu, "Haniye'nin ölümü dünyayı daha iyi hale getirecek" açıklamasında bulundu. İsrail ordusu ise İsrailli sivillere yönelik güvenlik konusunda herhangi bir değişiklik olmadığını bildirdi ve bir durum değerlendirmesi yürütüldüğünü, değişiklik olması halinde kamuoyunun bilgilendirileceğini açıkladı.

İsmail Haniye Kimdir?

1963 yılında Gazze Şeridi'ndeki Elşati mülteci kampında doğan İsmail Haniye, ailesi 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Aşkelon'dan kaçan bir Filistinliydi. 1987'de Gazze İslam Üniversitesi'nden mezun olan Haniye, I. İntifada'ya katıldığı ve Hamas üyesi olduğu gerekçesiyle 1989'da tutuklandı ve 1992'de serbest bırakılmasının ardından Güney Lübnan'a sürüldü. 1993'te Gazze'ye döndü ve 1999'dan 2004'e kadar Hamas genel sekreteri Şeyh Ahmet Yasin'in özel kalem müdürlüğünü yaptı.

2006'da Hamas'ın kazandığı seçimlerin ardından Filistin başbakanı olarak atanan Haniye, Gazze'deki çatışmaların ardından görevinden alındı. İsrail'in saldırılarında üç oğlunu ve dört torununu kaybeden Haniye, İsrail'in hedefinde olmaya devam etti.

Haniye evli ve 13 çocuk sahibiydi.