Hanlar Bölgesi gerçek kimliğini buluyor

“Tarihi doku, şehir ile bütünleşecek”

BURSA HABER 19.09.2021 12:05:00 0
Hanlar Bölgesi gerçek kimliğini buluyor

 Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, kentin geleceğine damga vuracak Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım projesi kapsamında Kızılay, Merkez Bankası, İşkur binaları, 350 yıllık Esir Dede Türbesi etrafındaki 15 dükkân ve Pirinç Han’ın arka tarafındaki bir binanın yıkımından sonra yine Pirinç Han’ın arka tarafındaki 4 binanın da yıkımını tamamlandı.

 

 



Osmanlı'nın ilk başkenti olan Bursa'da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılda han, bedesten ve çarşıların oluşumuyla gelişimini tamamlayan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni eski ihtişamına kavuşturacak proje etap etap ilerliyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da desteklenen projesinde, Kızılay, İşkur, Merkez Bankası binalarının yıkımıyla 600 yıllık Ulu Cami’nin, Cemal Nadir Caddesi üzerinden de görünmesi sağlanmıştı. Ardından Pirinç Han’ın arkasındaki Bursalı Esiri Mehmet Efendi olarak bilinen 40’ıncı Osmanlı şeyhülislamına ait türbenin etrafını saran 15 dükkânın yıkımı da tamamlanmıştı. Daha sonra Pirinç Han’ın arka kısmında bulunan bir bina daha geçtiğimiz aylarda yıkılmıştı. Böylece Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, etrafını çevreleyen binalardan arındırılarak yeniden gün yüzüne çıkmaya başladı.

4 bina daha yıkıldı
Bölgede etap etap devam eden çalışmalar kapsamında, Pirinç Han ve yıkılan Kızılay binasının arkasındaki 4 binanın daha yıkımı Büyükşehir Belediyesi ekiplerince tamamlandı. Çevre güvenliğinin alındığı çalışmada, ekipler kısa sürede yıkımı bitirdi. Yıkım çalışmaları önümüzdeki günlerde de devam edecek.

 

 

 

 



“Tarihi doku, şehir ile bütünleşecek”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Çarşıbaşı’nın tam anlamıyla açık hava müzesi olan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin girişi olduğunu hatırlattı. Bölgede 14 han, 1 bedesten, 13 açık çarşı, 7 üstü örtülü çarşı, 11 kapalı çarşı, 4 pazar alanı, 21 cami, 177 sivil mimarlık örneği yapı, 1 okul ve 3 türbe bulunduğunu söyleyen Başkan Aktaş, “Sultan külliyeleri ve Cumalıkızık ile birlikte Bursa’nın UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almasını sağlayan bu alan, korunması ve gelecek nesillere taşınması gereken evrensel bir miras. Proje kapsamında, Cemal Nadir Caddesi üzerinde ve Zafer Plaza’dan başlayıp Ulucami’ye kadar uzayan bölgede yer alan ‘sonradan yapılmış’ binaların kaldırılarak, tarihi alanın açığa çıkması sağlanacak. Bu sayede hem şehrimize bir meydan kazandırılacak hem de tarihi kimliğimiz gün yüzüne çıkarılacak. Tarihi doku, şehir ile bütünleşecek” dedi.

 



BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Atlas’ın ailesini tehdit eden şüpheli tutuklandı

Mübadelenin 103. yılı Nilüfer’de ezgilerle anıldı

Bursa Valiliği’nden Uludağ telesiyej arızası açıklaması

Matlı, Gulfood 2026’da Türk gıdasını zirveye taşıdı

Trafikte yarış yapan 4 sürücü yakalandı

Ataşehir’de 4 katlı binada yangın paniği

Bakan Yerlikaya’dan Uludağ’daki kurtarma operasyonuna tebrik

Bursa fethin 700. yılında, Tanpınar’ın gözünden anlatıldı

Uludağ’da telesiyej arızası: Mahsur kalan tatilciler kurtarıldı

Bursa'da uçan tekmelerin bedeli ağır oldu: Ehliyetlere el konuldu!

Yarıyıl Şenliği’ne coşkulu final

Bursa otoyolunda ters şerit skandalı

Donald Trump'tan İran mesajı: Anlaşma olursa iyi, olmazsa göreceğiz

Bursa’da ters yöne giren araç panik yarattı!

Bursa’da çıkan yangına hızlı müdahale

Uludağ’a hafta sonu akını: Kuyruklar uzadı

Nilüfer’de korkutan kaza: Yaya son anda kurtuldu

SGK duyurdu: Emekli farkları 4 Şubat’ta hesaplarda

Altın ve Gümüş zirveden çakıldı

Ünlü isimlere uyuşturucu soruşturmasında yeni dalga

İnegöl’de tekstil fabrikasında acı ölüm

Kestel’in yeşil gücü Essen’de dünyaya açıldı

Yıldırım’da ortak akıl toplantıları sürüyor

Bursa’da trafikte uçan tekmeli kavga

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ulaşımda Türkiye’ye çağ atlattık

Mustafa Destici: 3 suça idam isterim

Martı TAG ile taksiciler Bursa’da karşı karşıya geldi

Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Ligi play-off turundaki rakibi belli oldu!

Galatasaray'ın UEFA Şampiyonlar Ligi play-off turundaki rakibi belli oldu!

Makine sektör temsilcilerinden BTSO’da dev buluşma

Yükleniyor