HASTANE MÜZESİ ZAMAN YOLCULUĞUNA ÇIKARTIYOR

İNEGÖL DEVLET HASTANESİ 110 YILLIK GEÇMİŞİNİ GÖRÜCÜYE ÇIKARDI

HASTANE MÜZESİ ZAMAN YOLCULUĞUNA ÇIKARTIYOR
/kanal16haber.com/2017-4/27/183224435b.mp4
GÜNDEM 26.04.2017 09:54:50 0

Bursa´nın İnegöl ilçesinde 1906 yılında kurulan Devlet Hastanesi bünyesinde geçen sene açılan Türkiye´nin ilk sağlık müzesi büyük ilgi çekiyor. Müze, hastaneye gelen ziyaretçileri 100 yıl öncesine götürüyor.
7 ay gibi kısa sürede kurulan müzede yüzyıllık belgelerin yanı sıra enjeksiyondan ameliyat malzemelerine, hastane araç ve gereçlerinden eski ilaçlara, hatta 1973 model ambulansa kadar yüzlerce obje sergileniyor. Geçen yıl hastanenin 110´uncu kuruluş yıl dönümünde kurulan müze hakkında bilgi veren hastane yöneticisi Uz. Dr. Hayrettin Göçmen,İnegöl´ün sağlık açısından kronolojik gelişmesini tasvir etmeye çalıştıklarını söyledi.

Osmanlı arşivlerini taradıklarını belirten Göçmen, ?Evliya Çelebinin seyahatnamesinden sonra İnegöl ile ilgili sağlıkla ilgili ilk belge 1845 yılında ?Kaza-i İnegöl´ denilen bir belge. Burada deniliyor ki: ´İnegöl´de müstakil tabip cerrah bulunmamaktadır. Olsa bile istihdamı ve geçinmesi zor olduğundan, burada istihdam olamamaktadır. İhtiyacı olanlar ya at sırtında hastalarını Bursa´ya götürmektedir ya da imkânı olanlar at sırtında cerrahı İnegöl´e getirip tedavi etmektedir´. O zaman Anadolu´nun birçok yerinde olduğu gibi kırık çıkıkçı, kupa çekenler, hacamatçılar, sülükçüler, şifacı nineler ile halk tedavi olmaya çalışıyordu. 1902 yılında seyyar frengi tabibi Ömer Efendi´nin padişahlık makamına yazmış olduğu rapor var. Bu raporda, İnegöl´ün büyük bir şehir olduğu ve burada bir hastane olması gerektiği bildiriliyor.

Sultan II. Abdülhamid Han´ın it´e fermanıyla 1906 yılında Memleket Hastanesi kuruluyor. Burada onun maketini görmekteyiz. Karşımızda gördüğümüz fotoğraf Abdülhamid Han´ın arşivlerinde ilk defa rastladığımız fotoğraf. 1930 yılında İnegöl için basılan bir almanakta, İnegöl Devlet Hastanesi´nin savaş zamanında askeri hastane olarak kullanıldığı, Çanakkale ve Kurtuluş harplerinde cephede yaralanan askerlerin burada tedavi görüldüğü yazıyor" diye bilgi verdi.