İçişleri Bakanlığı’ndan taksi ve dolmuşlara yeni ekipman zorunluluğu

İçişleri Bakanlığı, taksi ve dolmuşlara kamera sistemi, araç takip cihazı ve acil durum butonu zorunluluğu getiren yeni düzenlemeyi yürürlüğe soktu.

GÜNDEM 29.11.2024 10:24:00 0
İçişleri Bakanlığı’ndan taksi ve dolmuşlara yeni ekipman zorunluluğu

 

İçişleri Bakanlığı, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımladı. Değişiklikle, taksi ve dolmuşlara araç takip sistemi, kamera ve acil durum butonu zorunluluğu getirildi. Bu düzenleme, "Hususiyetlerine Göre Araçlarda Bulundurulacak Techizat" başlıklı bölümde yapılan eklemeyle duyuruldu.

Buna göre, Karayolu Taşıma Kanunu, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve Belediye Kanunu kapsamında ticari yolcu taşımacılığı yapan M2 ve M3 sınıfı taşıtlar, belediyelere ait veya belediyeler tarafından yetkilendirilen toplu taşıma araçları ile taksi ve dolmuşlarda kamera sistemi ve görüntü kayıt cihazı bulunacak.

Kamera sistemi, sürücü koltuğuyla birlikte taşıtın iç kısmını ve gidiş istikametindeki yolu kaydedecek. Kayıtlar, taşıt faaliyette olduğu sürece yapılacak ve en az bir ay süreyle saklanacak.

Kayıtların, ne kadarının ve hangi şartlarla IP adresine otomatik olarak kopyalanacağı, mahallin taşıma şartlarına göre ulaşım koordinasyon merkezleri veya il trafik komisyonları tarafından belirlenecek.

Bu kayıtlar, genel güvenlik, trafik güvenliği ve kamu düzeninin sağlanması amacıyla İçişleri Bakanlığı (Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı) tarafından erişilebilir durumda tutulacak.

Ayrıca, taksi ve dolmuşlarda araç takip sistemi ile acil durum butonu bulundurulması zorunlu olacak. Bu şart, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve Belediye Kanunu çerçevesinde faaliyet gösteren diğer taşıtlar için de ulaşım koordinasyon merkezleri veya il trafik komisyonları tarafından belirli şartlarla uygulanabilir.

Söz konusu sistemlerin montajına ilişkin belgeler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından görevlendirilen kurumlarca verilecek ve taşıtın tescil kaydına işlenecek. Belgeler, denetim sırasında ibraz edilmek üzere araçta bulundurulacak.

Teçhizatların uygun çalışıp çalışmadığı belirli periyotlarla kontrol edilecek ve bu kontroller ilgili kurum tarafından yapılacak. Bu teçhizatları bulundurma zorunluluğu, kapsamda bulunan taşıtların 1 Mart 2025 tarihinden sonraki ilk muayenesine kadar aranmayacak.

 

Atlas’ın ailesini tehdit eden şüpheli tutuklandı

Mübadelenin 103. yılı Nilüfer’de ezgilerle anıldı

Bursa Valiliği’nden Uludağ telesiyej arızası açıklaması

Matlı, Gulfood 2026’da Türk gıdasını zirveye taşıdı

Trafikte yarış yapan 4 sürücü yakalandı

Ataşehir’de 4 katlı binada yangın paniği

Bakan Yerlikaya’dan Uludağ’daki kurtarma operasyonuna tebrik

Bursa fethin 700. yılında, Tanpınar’ın gözünden anlatıldı

Uludağ’da telesiyej arızası: Mahsur kalan tatilciler kurtarıldı

Bursa'da uçan tekmelerin bedeli ağır oldu: Ehliyetlere el konuldu!

Yarıyıl Şenliği’ne coşkulu final

Bursa otoyolunda ters şerit skandalı

Donald Trump'tan İran mesajı: Anlaşma olursa iyi, olmazsa göreceğiz

Bursa’da ters yöne giren araç panik yarattı!

Bursa’da çıkan yangına hızlı müdahale

Uludağ’a hafta sonu akını: Kuyruklar uzadı

Nilüfer’de korkutan kaza: Yaya son anda kurtuldu

SGK duyurdu: Emekli farkları 4 Şubat’ta hesaplarda

Altın ve Gümüş zirveden çakıldı

Ünlü isimlere uyuşturucu soruşturmasında yeni dalga

İnegöl’de tekstil fabrikasında acı ölüm

Kestel’in yeşil gücü Essen’de dünyaya açıldı

Yıldırım’da ortak akıl toplantıları sürüyor

Bursa’da trafikte uçan tekmeli kavga

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ulaşımda Türkiye’ye çağ atlattık

Mustafa Destici: 3 suça idam isterim

Martı TAG ile taksiciler Bursa’da karşı karşıya geldi

Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Ligi play-off turundaki rakibi belli oldu!

Galatasaray'ın UEFA Şampiyonlar Ligi play-off turundaki rakibi belli oldu!

Makine sektör temsilcilerinden BTSO’da dev buluşma

Yükleniyor