İlgi gören ‘maşinga’nın öyküsünü anlattı

‘SEVDİKLERİ SİLAHIN ADINI VERMİŞLER’

BURSA HABER 27.11.2020 11:10:00 0
İlgi gören ‘maşinga’nın öyküsünü anlattı

BURSA’da kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte soba imalatı yapan iş yerleri hazırlıklarına başladı. Kentte ilgi gören ‘maşinga’ ismiyle bilinen sobanın hikayesini anlatan iş insanı Fahrettin Gülener, 1955 yılında babasının sobayı Yugoslavya’dan Bursa’ya getirdiğini anlatarak, “Sobalara hayran olan insanlar, Rusların sevdikleri maşinga silahının ismini vermişler” dedi.

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte Bursa'da soba imalatı yapan iş yerleri hazırlıklarına başladı. Karadeniz’de ‘kuzine’, Trakya’da ‘peçka’ olarak isimlendirilen fırınlı soba, Bursa’da ise ‘maşinga’ olarak biliniyor. Odun ve kömürün yanmasının yanında, üzerinde ve fırın bölümünde çeşitli yemekler yapılabilen sobaya ilgi her geçen gün artıyor. ‘Maşinga’ sobayı 1955 yılında Bursa’ya babasının getirdiğini belirten iş insanı Fahrettin Gülener, sobanın hikayesini anlattı.

‘SEVDİKLERİ SİLAHIN ADINI VERMİŞLER’

Gülener, “Bu bir kuzine, bu bir soba. Bu Fransız diliyle konuştuğumuz zaman evde yardım eden, hizmet eden bir araç gibi düşünülür. Bizim geldiğimiz coğrafya Kosova. Orada bu sobanın adı kuzinedir. Ama Sırpçası, Boşnakçası vardır. Farklı isimleri vardır. 1955 yılında bu standardı Türkiye'ye getiren eski Yugoslavya tipi kuzinedir. Karadeniz, Kars, Ardahan bölgesi, malum tarihte Rus işgalinde uzun yıllar kalmıştır. Rus terimlerini çok daha fazla kullanırlar. Rusların da kullandığı bir ağır makineli silah vardır. İsmi de maşingadır. Bu sobaları gören insanlar hayranlığını, o ağır silaha verdiği sevgiyi, özlemi bu sobaya veriyor. Bu bilgi bizim bildiğimiz bilgidir ancak yeni nesil bilmez. Babamın, Balkanlardan getirdiği bir hayır dua vesilesi olan bir sobadır. Türkçe ismi soba olmuştur fakat maşinga ismi bir hayranlıktan doğmuştur” diye konuştu.

,

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hocalı Katliamı'nda hayatını kaybedenleri andı

ABD-İran müzakerelerinde 3. tur Cenevre’de başladı

Meclis’e öğrenci affı teklifi geliyor

Nilüfer Belediyesi’nden açık veri hamlesi

TCMB'nin toplam rezervleri geriledi

MHP Lideri’nden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a doğum günü jesti

Erkan Aydın iftar sofralarında halkla buluştu

Uludağ yolu zincirsiz araçlara kapalı

Kestel’de çocuklar geleceğe hazırlanıyor

Nilüfer Belediyesi’nden yol açma ve tuzlama çalışmaları

Sarı-kırmızılılar son 16’da İngiliz devleriyle eşleşecek

Bakan Gürlek’ten suça sürüklenen çocuklar mesajı

Yıldırım’da iftar ve sahur hizmeti 5 bin aileye ulaştı

AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen’in acı günü

Uludağ dünya kayakçılarını ağırlayacak

Bursa gıda sektöründen uzak pazarlara yakın markaj

Bursa’da hastane yemekhanesinde yangın paniği

Bursa beyaza büründü: Sabah saatlerinde kar sürprizi

Gürsu’da Ramazan bereketi aynı sofrada paylaşıldı

Yenişehir Belediyesi’nden can dostlara dev yatırım

AK Parti’den Erdoğan’a doğum günü jesti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 72. doğum günü! Siyasilerden kutlama mesajları geldi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “Kabe’de Hacılar” ilahisine tebrik

Bakan Gürlek’ten sosyal medya düzenlemesi açıklaması

İran’dan kritik NOTAM kararı

Başkan Erol: Kapı kapı, gönül gönül çalışıyoruz

Özel okullara fahiş fiyat soruşturması: 19 kurum incelemede

Bursaspor PFDK’ya sevk edildi

İnegöl Belediyesi yanlış algı oluşturan paylaşımlara karşı hukuki süreç başlattı

Nilüfer’de anneler için “Anne Taksi” uygulaması büyük ilgi gördü

Yükleniyor