İnegöl Belediyesi'nde GES heyecanı

İnegöl Belediyesi, tüm birimlerinin elektrik ihtiyacını karşılayacak bir Güneş Enerji Santrali (GES) projesi için düğmeye bastı. Hayvan Pazarı çatısında kurulacak GES ile yıllık 7 milyon TL tasarruf edilecek.

İnegöl Belediyesi
BURSA HABER 8.02.2024 12:08:00 0

İnegöl Belediyesi, tarihi bir adım atarak tüm birimlerinin elektrik ihtiyacını karşılayacak bir Güneş Enerji Santrali (GES) projesi için yetki aldı. Hayvan Pazarı çatısına kurulacak GES ile yıllık 7 milyon TL tasarruf edilecek.

Belediye Başkanı Alper Taban, Şubat ayı meclis toplantısında gündeme gelen projeyi şu sözlerle anlattı:

"Bu projede şu an yatırım aşamasına geldik. Finansmanını sağlayıp ilerlemek istiyoruz. Uygun faizlerle finansmanı sağlayıp hayata geçirmek istiyoruz. Meclisimizin de onayı olursa belediyemizin tüm sayaçlarını kapsayacak şekilde enerji giderlerimizi karşılayacak bir sistem kurmuş olacağız. 25 yıllık bir süreçte 5 yılda kendini amorti ettiğinde, kalan sürede İnegöl Belediyesi'ne ciddi avantajlar sağlayacak bir proje olduğunu düşünüyorum."

Projenin teknik detayları Fen İşleri Müdürü Yakup Can tarafından aktarıldı:

"Hayvan Pazarının 14 bin m2'lik çatısı bulunmakta. Kayda değer bir ölçü olduğu için belediye birimlerinin enerji ihtiyacını karşılayacak bir proje olacak. Tesisimizde 3248 Adet 550 Watt gücünde güneş paneli bulunacaktır. 13 adet 100 kW invertör olacak şekilde tasarlanmıştır. Yılda yaklaşık 2.049.125 kWh enerji üretecektir. Tesisimizin üretimi yaklaşık 500 hanenin yıllık elektrik tüketimine karşılık gelmektedir. 1 yılda 1768 ton Karbondioksit (CO2) salınımını engellemektedir. Bu miktar 1 yılda 147.345 adet ağacın karbondioksit eminimine denktir. Yatırım 5 yıl gibi bir sürede geri dönüşümünü sağlamış oluyor. Bu tesisler yaklaşık 25-30 yıllık tesisler. 5 yıllık amorti sürecinin ardından, enerji harcamalarımızı ücretsiz karşılamış olacağız."

Proje, mecliste oy çokluğu ile kabul edildi. İYİ Parti ve CHP'nin ret oyu kullandığı proje, İnegöl'de yenilenebilir enerjiye geçişte önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.