İnegöl’de İlk Ekinezya Ekimi Gerçekleşti

Tarım Şehri İnegöl’de dünyanın bilinen en şifalı bitkilerinden biri olan Ekinezyanın ekimi de başladı

BURSA HABER 10.06.2021 18:26:00 0
İnegöl’de İlk Ekinezya Ekimi Gerçekleşti

 İnegöl Belediyesi, Tekke Mahallesinde deneme ekimi için gönüllü 3 çiftçiye 30 bin fide desteği sağladı. 7000 m2’lik alanda ekinezya ekimleri yapıldı. Hasadın ise 50 gün sonra başlaması hedefleniyor.

İnegöl Belediyesi, tarım adına bir yeniliği daha hayata geçirdi. Tekke kırsal mahallesi bölgesinde ağırlıklı olarak kuru tarım yapılırken, Tekke-Olukman göletinin yapılmasıyla bölgede sulu tarıma geçiş başladı. Bölge çiftçilerine örnek olunması adına yeni çeşitlerin ekilişleri içinde çalışmalar yapılırken, İnegöl Belediyesi bir ilke imza attı. Tekke Mahallesinde ekinezya üretimi için çiftçilere teşvik başlattı. Ekiliş ve teknik düzeyde bölgede yapılacak tarımla ilgili İlçe Tarım Müdürlüğü ile birlikte hareket edilerek, ekinezya bitkisinin yetiştirilmesi için uygun koşulların bulunduğu tespitleri yapıldı. Ardından Tekke Mahallesinde gönüllü 3 çiftçiye 30 bin adet ekinezya fidesi desteği sağlandı. Bölgede 7000 metre karelik alanda ekinezya ekimi başladı.

30 BİN EKİNEZYA EKİMİ BAŞLADI

Dünyanın en önemli ve en iyi bilinen şifalı bitkilerinden biri olan ve bağışıklık sistemini güçlendirme noktasında ciddi katkısı bulunan ekinezyanın ekimi başladı. Başkan Alper Taban, bugün AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Durmuş ve beraberindeki heyetle birlikte ekinezya ekimlerinin devam ettiği tarlaları ziyaret etti. Burada bir açıklama yapan Başkan Taban, “Bugün Tekke Mahallemizdeyiz. Çiftçilerimizle bir aradayız. Bugün burada yeni ürün yetiştirmeye gönüllü olan, arayışlar içerisinde de yeni güzellikleri burada buluşturmak isteyen çiftçilerimizle bir çalışma yaptık. Şehrimizde bir ilk olarak Ekinezya ekimini burada gerçekleştiriyoruz. Muhtarımız ve gönüllü çiftçilerimizle arazilerinde bizler fide desteği verdik onlar da ekip bakımını yaparak takip edecekler. İlçe Tarım Müdürlüğümüz ve Ziraat Odamız da ürün yetiştirme noktasında bilgileri aktaracaklar. Burada 7000 m2 alanda (7 dönüm) toplam 30 bin adet ekinezya fidesi toprakla buluştu” dedi.

DÜNYAIN EN ŞİFALI BİTKİLERİNDEN BİRİ

İnegöl’de ilk kez ekimi yapılan ekinezya hakkında bilgiler de veren Başkan Taban, şöyle devam etti: “Ekinezya dünyanın en önemli ve en şifalı bitkilerinden bir tanesi olduğu ifade ediliyor. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Soğuk algınlığı ve üst solunum yolları enfeksiyonlarında tedavi edici bir etkiye sahip. Dolayısıyla ilaç yapımında da kullanıldığı görülüyor. Ekinezya bitkisi yaprak, gövde, çiçek veya sadece çiçek amaçlı olarak yetiştirilmekte. Kuru olarak yaklaşık kilogramı 40-50 TL arası alıcı bulmaktadır. Yaş olarak da 15-20 TL gibi rakamlara satılabilmektedir. Burada da dekar başına 10-12 bin TL arası gelir elde edilebileceği hesaplanmakta.”

YENİ ARAYIŞLAR ÖNEMLİ

“Ben burada öncelikle bunu denemek isteyen çiftçilerimize teşekkür ediyorum. İnşallah bu arazilerde vatandaşlarımız ekimi yaptı ve takibini yapacaklar. 45-50 gün içinde de gelip burada hep birlikte hasadını yapmak istiyoruz. Yeni arayışlar önemli. Bununla ilgili de kişilerin istekli olması bizim için kıymetli. Biz de bu konuda yenilikçi bir bakış açısına sahibiz. İstiyoruz ki karşılıklı bu destekler fayda bulsun ve bu topraklarda en değerli ürünleri yetiştirmiş olalım. Ben yapılan çalışmanın çiftçimize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.”

 

Boğazova yaylası için tarihi fırsat

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

Bakan Güler, Özbek mevkidaşı Korgeneral Halmuhamedov ile bir araya geldi

700. yılın ilk spor coşkusu Osmangazi’de başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'yi dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden biri yaptık

Bursa’da 55 gram kokain ele geçirildi; 3 kişi gözaltına alındı

Otomobil, dere yatağına uçtu: 1 ölü, 3 ağır yaralı

İnegöl’de Türk Sanat Müziği ziyafeti

Fetih söyleşileri Yıldırım'da

Putin’e Gazze Barış Kurulu daveti

Muş'ta kar kalınlığı 60 santimetre: 350 köy yolu kapandı

İspanya'da tren kazası: 39 kişi hayatını kaybetti

Kestel’de karne hediyesi: Alaçam Kar Festivali

Bursa’da uyuşturucu ticareti yapmaktan aranan 3 hükümlü yakalandı

Pınar Erbaş işten çıkarılmasına sessiz kalmadı

Bursa'da direksiyon dersinde talihsiz kaza anı kamerada

‘Kız meselesi’ nedeniyle kuzenini yaraladı

Atlas Çağlayan’ın annesini tehdit eden 4 kişi gözaltına alındı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplanıyor: Suriye ve Gazze başlıkları öne çıkıyor

Şoförler Ahmet Çakır ile yola devam dedi

Esenboğa’ya yeni pist: Kapasite 30 milyona çıkıyor

Mia Haber yayın ağını genişletiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aile kurumu saldırı altında

Trump’a suikast girişiminde bulunmuştu: Ömür boyu hapis talep edildi

Donald Trump'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Gazze daveti

Bursa’da yol kavgası kamerada: Önce bıçakladı, sonra 112’yi aradı

Her söz hakaret değil: İşte o liste...

Yıldırım'da tapu seferberliği

Kendini kitleyerek iş yerini ateşe verdi dumandan etkilenerek bayıldı

Venezuela Savunma Bakanı Lopez: ABD’nin saldırısında 47 asker öldü

Yükleniyor