İnegöl’de kentsel dönüşümde büyük hedef: 5 yılda 10 bin konut

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, önceliklerinin insan olduğunu ve insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışıyla hareket ettiklerini belirterek, yeni dönemde önceliklerinin kentsel dönüşüm olduğunu kaydetti.

BURSA HABER 6.10.2024 10:34:00 0
İnegöl’de kentsel dönüşümde büyük hedef: 5 yılda 10 bin konut

İnegöl’deki 13 bin binanın 2000 yılı öncesi inşa edildiğini hatırlatan Taban, “Dönem içerisinde şehrimizin farklı lokasyonlarında 10 bin konutu yerinde dönüşüme hazır hale getirmeyi hedefliyoruz” dedi. Yeni dönem hedeflerini açıklayan Taban, “Toplumun tüm kesimlerine dokunan, turizmden kültüre, spordan sanata, tarımdan eğitime, ticaretten yeni sosyal yaşam alanlarına kadar pek çok proje hedefiyle yeni döneme başlamış olduk” diye konuştu. 

 

Taban, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin alt yapı çalışması adı altında ilçenin 40 kilometrelik alanını kazmasına tepki vererek, “İnegöl’ün neredeyse tamamını şantiye alanına çevirdiler ve her yer kazı alanı olduğu için insanlar bu durumdan çok sıkıldı. Biz iyi yapılan işler için teşekkür etmesini biliriz. Ancak bugün açılan hiçbir yer kapanmıyor” dedi. İnegöl Belediyesi’nin borcunun 100 milyon, alacağının ise 338 milyon olduğu bilgisini paylaşan Taban, İnegölspor’a destek olmayı sürdüreceklerini sözlerine ekledi. Taban, her sokağa zabıta görevlendiremeyeceklerini ancak İzleme ve Değerlendirme Merkezi sayesinde her noktaya kamera koyduklarını ve çevreyi kirletenleri affetmeyeceklerini ifade etti. 

 

-------------------

 

Haftanın Söyleşisi’ne konuk olan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, kentsel dönüşümden, sosyal projelere, belediyenin mali tablosundan, yeni dönem hedeflerine, teşkilat değişiminden, Büyükşehir Belediyesi’nin alt yapı çalışmalarına varıncaya kadar, birçok konuda sorularımızı yanıtladı. 

“SEÇİMDEN ÇIKARACAĞIMIZ DERSLER VAR” 

-İlk olarak 31 Mart seçimlerini konuşmak isterim. AK Parti, 31 Mart seçimlerinden ummadığı bir sonuçla çıktı. AK Parti’nin kalelerinden biri olarak görülen İnegöl’de seçim kazanıldı ancak önemli de bir oy kaybı yaşandı. İnegöl özelinde bir seçim değerlendirmesi yaptınız mı? Oy kaybına yol açan unsurlar nelerdi?

Öncelikle ben de teşekkür ederim ziyaretleriniz için. Bir yerel seçim geride kaldı ve seçimin belli sonuçları oldu. Sonuçlardan her birimize çıkan ayrı dersler var. Kendi seçim bölgemle ilgili, yani yerel yönetimlerde 2014’le beraber yeni bir görev paylaşımı yapıldı. Büyükşehir Belediye başkanlığı ve ilçe belediye başkanlığı yeniden tanımlandı. Sağ olsun Alinur Başkan (Aktaş) bize İnegöl’e dair neler yapmamız gerektiğini sorduğunda, alt yapı eksiğimizin giderilmesi konusunda kanaatimizi söyledik. Ama alt yapı zor bir tercih, maliyetli ve anlatılması zor bir  hizmettir.  Günün sonunda vatandaşlarımızın açıkçası bir miktar rahatsızlıklarını dinledik. Bunun yanı sıra bireysel  anlamda kendi süreçlerimizle ilgili mutlu edemediğimiz ya da karşı kitlenin reyini alamadığımız insanlar olmuştur. Bizim yaşadığımız sorunlardan kaynaklandığını düşünüyorum. Ama verdiğimiz kararların bir kitle tarafından beğenilip,  diğer kitle tarafından beğenilmediğini gördük. Ayrıca pandemi, ekonomik koşullar derken rahat bir süreci geride bırakmadık. Gene de söz verdiğimiz işlerin büyük bölümünü halletmeye çalıştık. Ancak tüm sorumluluğumu üzerime alıyorum. Gönlünü ve oyunu alamadığımız seçmenin gönlünü, yeni dönemde hizmetlerimizle alacağımıza inanıyorum.

-Teşkilatlarla ilgili değişim gündemde. Siz Bursa’da bir değişimin yaşanması gerektiğini düşünüyor musunuz?

AK Parti kurulduğu günden bu yana, her zaman dinamik kalmayı başardı.Cumhurbaşkanımızın  liderliğinde, devam etmesi gereken teşkilatlar devam etti, nokta konulması gerekenlere de zaten nokta konuldu. Bir yandan da genel merkez performans değerlendirmesi yapıyor. Seçim sonuçları ve dönem içindeki performanslar inceleniyor. İl başkanımız görevinin başında ama bu kararları da biz vermiyoruz. Genel merkez değerlendirecektir. Sayın başkan deva etmek arzusundaysa devam edebilir ama nokta koymak istiyorsa da gerçekleştirebilir. Şu da çok kıymetli bir düşüncedir, zorla görev yapılmaması. Yani bizim açımızdan, biz yaparız, en iyisini biz biliriz dediğimizde doğru olmuyor. Veya hatırla, ricayla da olmuyor. Hem istekli olmak, hem de başarılı olmak gerekiyor. 

“MEYDAN İNEGÖL’E ÇOK YAKIŞTI”

-İnegöl’ün yeni meydanında bulunan yeni belediye hizmet binasındayız. Bir yandan da bölgede çalışmaların devam ettiğini görüyoruz. Bu yaşam alanının detayları nelerdir? Devam eden çalışmalarla nasıl bir kent meydanı çıkacak ortaya?

Belediye hizmet binamızın da içerisinde bulunduğu bu alan yeni Kent Meydanı ve Yaşam Alanı projemiz. Ancak sadece bir belediye binasından ibaret değil. Görev süremiz boyunca İnegöl’de geleceğe eser olacak projeler yapmaya gayret ettik. Şehrin merkezinde İnegöl’e çok yakışan bir proje oldu burası da. 

Modern bir meydan, 7/24 yaşayan bir merkez kazandık. Günlük ortalama 11 bin kişinin faydalandığı bir alan. İçerisindebelediye hizmet binası ile beraber 124 kişilik mini bir konferans salonu, sergi salonu ve nöbetçi kütüphane, merkez parkta 200, belediye binası altında 190 olmak üzere 390 araçlık kapalı otopark, Gastro İnegöl Restoranı ve Gastro Kafe ile 7’den 70’e herkese hitap eden bir yaşam alanı oluştu. Kent Meydanımızın son etabı olan Heykel bölgesinde de eylül ayı itibariyle düzenleme çalışmalarına başladık. Burası da şehrimizin sembol meydanlarındanYeni Kent Meydanı ve Yaşam Alanı projemize uygun şekilde düzenlemesini yapıyoruz. Hedefimiz 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na kadar tamamlamak.

“40 KİLOMETRE KAZI OLUR MU!?”

 

-İnegöl’e geldiğimizde, Bursa Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin alt yapı çalışmaları kapsamında, çeşitli noktaları kazdıklarını gördük. Buna da başta esnaf olmak üzere İnegöllüler tepki gösteriyor. Alt yapı çalışmaları özensiz mi yapılıyor? 

Bence özensiz yapılıyor. Beraber bulunduğumuz tüm ortamlarda Mustafa Bozbey başkanımıza da ilettik.  Burada yapılan kıymetli bir iş var ve insanlardan olumlu dönüşler almanız gerekir. Bu kadar emek ve paranın harcandığı bir ortamda iyi bir iş yaparak, karşılığını almanız gerekir. Peki biz sahada ne yaşıyoruz? ‘Başkanım uzun süre oldu,  kazdıkları yollar kapatılmadı, trafikte sorun yaşıyoruz, esnaf olarak toz, toprağın içindeyiz, hayatın sürdüğü bir kentte 2 ay boyunca kazı olur mu, bu nasıl belediyecilik?’ eleştirisi yapıyor vatandaş. Geçen dönem biz bu sorunları Büyükşehir Belediyesi ile paylaştığımızda en azından işin hızlandığını ve toparlandığını görüyorduk. Bugün ise alanı çok daha büyütüp, İnegöl’ün neredeyse tamamını şantiye alanına çevirdiler ve her yer kazı alanı olduğu için insanlar bu durumdan çok sıkıldı. Biz iyi yapılan işler için teşekkür etmesini biliriz. İyi yapılmayan bir iş için önerilerimizi de birlikte yaparız. Önerimiz nedir? Yolları daha küçük dilimler halinde kazalım. Ancak bugün açılan hiçbir yer kapanmıyor. Yaklaşık 40 kilometrekarelik bir alanda kazı var bu şehirde. Düşünebiliyor musunuz, 40 kilometre! 8,10 noktada kazı çalışması var. Avrupa’da 100 metreden fazla kazı izni verilmiyor. Kazılan yollar ne zaman kapanacak, cevap veren yok. Amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Bu şehir bizim şehrimiz. Boş sahada yaptığınız çalışmaya kimse itiraz etmez. Ama bu şehrin esnafı, emeklisi, engellisi, herkes yapılan çalışmadan şikayetçi. İyi yapılan her iş için teşekkür ederiz ama düzensiz, plansız, kontrolsüz ve denetimsiz her işe de karşı olduğumuzu da ifade etmek isterim. Arkadaşlara, yeni alan açılmasına izin vermemelerini de söyledim. Biz de çalışmalara destek oluyoruz. Araçlarımız sulama yapıyor kazılan yerlerde ama sıcak havada, sulamanın ne kadar faydası olur. Ayrıca her yer çamur deryasına dönüşüyor. Ama vatandaş, tozdan iyidir diyor. Tüm amacımız kaliteli ve iyi iş yapılmasıdır. 

“PROJELERİMİZ TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNE DOKUNACAK” 

-Yeni bir döneme başladık. 2017’deki ara dönemle beraber, ustalık döneminiz diyebiliriz bu dönem için. Geçen dönemi değerlendirdiğinizde neler söylersiniz?

Her günün, her ayın, her yılın ve her dönemin kendine has hikayeleri olur. Baktığımız zaman geride kalan dönemlerde normal süreçleri yaşamadık aslında. 2017’den 2019’a bir ara dönemimiz oldu. Akabinde seçim sonrası bir pandemi yaşadık ve ilk 3 yılımız pandemi gölgesinde geçti. Devamında pandemiye bağlı ekonomik dalgalanmalar baş gösterdi. Yine asrın felaketi dediğimiz 6 Şubat Kahramanmaraş depremini yaşadık. Rusya-Ukrayna savaşı ve Ortadoğu’daki karışıklıklarla uluslararası boyutta sorunlar yaşandı, yaşanmaya devam ediyor. Ancak biz mazeretlerin arkasına sığınmadık. Her ne kadar bu yaşanan süreçlerden etkilensek de her şartta ve koşulda işimizi en iyi şekilde yapmaya gayret ettik. Bu gayret neticesinde de bir önceki dönem beyanlarımızda yer alan 125 projemizin yüzde 86’sını tamamladık. Başarılı bir dönem geçirdiğimizi de düşünüyorum. Yeni dönem için de partimiz bizleri yeniden bu göreve layık gördü, vatandaşlarımız da bizlere yeniden hizmet bayrağını teslim etti. Biz de seçim sürecinde plan programımızı zaten hazırlamıştık. Beyanlarımızı halkımıza anlatmış, hedeflerimizi belirlemiştik. Seçim sonrası da bunları hayata geçirmek için harekete geçmek kaldı. Yeni döneme dair vatandaşlarımızın beklentileri noktasında çalışmalarımız oldu. 90 kırsal, 26 merkez mahallede toplam 3074 vatandaşımıza yönelik beklenti ve memnuniyet anketi uyguladık. 116 muhtar, 886 belediye personeli, 350 STK temsilciliği, 53 siyasi parti başkanı ve meclis üyesine yönelik beklenti ve memnuniyet anketini uyguladık. Muhtarlar, STK temsilcileri, meclis üyeleri, belediye yöneticileri ve personeli oturumlarından oluşan “İnegöl’ün 2029 Vizyonu Çalıştayı’nı” yaptık. Çalıştayda 245 fikir ve öneri elde ederek bu verileri harmanladık. İnegöl’ün fikri platformu üzerinden 1375 vatandaşımızdan belediyemize ulaşan 1601 fikir ve öneriyi plan kapsamında değerlendirdik. Şehrimizin gelecek 5 yılına dair planda; 10 stratejik amaç, 50 stratejik hedef, bu amaç ve hedeflere göre hazırlanmış 220 proje belirledik. Tüm bu çalışmalar neticesinde oluşturulan stratejik planımızı da eylül ayında meclise getirerek onayladık. Toplumun tüm kesimlerine dokunan, turizmden kültüre, spordan sanata, tarımdan eğitime, ticaretten yeni sosyal yaşam alanlarına kadar pek çok proje hedefiyle yeni döneme başlamış olduk.

Yeni dönemle beraber geride kalan yaklaşık 6 aylık sürede hayata geçen çalışmalarınız var mı?

5. Nöbetçi Kütüphane açıldı. Turgutalp Mahallesi kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Yeni Kent Meydanı ve Yaşam Alanı çalışmaları devam ediyor. 3. etap TOKİ konutları anahtar teslim töreni yapıldıAkhisar Sağlık Ocağı tamamlandıİzleme ve Değerlendirme Merkezi açıldıÇarşı Alışveriş Şenliği gerçekleştirildi. 10 adet taşınmaz toplam 2 milyon 117 bin TL bedel ile kamulaştırıldı. 9 farklı mahallede 12 metruk yapının yıkımını gerçekleştirdik. Baykoca Nostaljik Tramvayı hazır. Mobil atık toplama aracımız ve sıfır atık noktalarımız hizmete girdi. Asfalt, tretuvar ve yol kaplama çalışmalarımız merkez ve kırsalda devam ediyor.Cumhuriyet Mahallesi’nde yeni semt pazarı kuruldu. İnegöl’ün 5. coğrafi işaretli ürünü Mişoriz olduKurtuluşspor ve Kafkasspor sahalarımız yenilendi. Akhisar Spor Salonu yapımı devam ediyor. Öğrencilerimize tercih döneminde danışmanlık desteği verildi. Üniversite meslek tanıtım günleri düzenlendi. 

 

“İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN DÜSTURUYLA HAREKET EDİYORUZ”

İnegöl ölçeğindeki öncelikleriniz nelerdir?

Her zaman birinci önceliğimiz insan oldu. İnsan odaklı bir anlayışla hareket ediyoruz. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın düsturuyla, bu çizgiden sapmadan çalışıyoruz. En önemlisi insan sağlığı ve yaşamı. Pandemide ve 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde de bunun önemini hep birlikte acı tecrübelerle gördük, yaşadık. Dolayısıyla önceliğimiz kentsel dönüşüm diyebilirim. Çünkü ülkemiz bir deprem ülkesi ve bizler deprem kuşağı üzerinde kurulmuş şehirlerde yaşıyoruz. Bu gerçekle yaşamayı, buna karşı önlem almayı, bu doğrultuda planlamalar yapmayı öncelik edinmeliyiz. Bizim de bu noktada çalışmalarımız, projelerimiz, hedeflerimiz varİnegöl’ümüzde toplam 42 bin 546 bina var. Bu binalardan 13 bin adeti 2000 yılı öncesi yapılmış olan binalar. Bizler tüm vatandaşlarımızın güvenli konutlarda yaşamasını arzu ediyoruz. Bu nedenle kentsel dönüşüm öncelikli konularımızdanTurgutalp Mahallesi’nde örnek bir yerde dönüşüm projemiz var. Şu an bir yandan sondaj çalışmaları sürüyor, bir yandan binaların tahliyesi devam ediyor. 250 bin metrekarelik alanda 130 blok, 842 adet konut ve 5 adet iş yeri bulunuyor. Bunların yerine modern, sosyal alanları ve güvenli konutlarıyla kusursuz bir yaşam alanı inşa etmek istiyoruz. Yine dönem içerisinde şehrimizin farklı lokasyonlarında 10 bin konutu yerinde dönüşüme hazır hale getirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca bu dönem 4. ve 5. Etap TOKİ’lerle konut ihtiyacına cevap verilecek. İnegöl Doğal Afetler Arama Kurtarma Ekibi (İNDAK) ile protokol imzaladık. Birlikte bazı çalışmalar yapıyoruz, derneğin gelişimi adına katkı ve destek sağlıyoruz. İnegöl Belediyesi Afet Müdürlüğü kuruldu. Personelimize gerekli eğitimler verildi. Şehrimizin 76 noktasına acil toplanma alanları oluşturdukArama kurtarma ekipleri ve vatandaşlarımız ile öğrencilerin eğitimleri için Halhalca yolu üzerinde molozlardan oluşan bir yapay enkaz alanı oluşturduk. Gönüllü vatandaşlarımıza afetler konusunda eğitim vermek amacıyla Beşinci Mevsim Kültür Merkezi’nde bir eğitim ofisi tahsis ettik. İnegöl Doğal Afetler Arama Kurtarma Ekibi (İNDAK)’a malzeme ve ekipman desteği yaptık, ihtiyaçlar doğrultusunda yapmaya devam ediyoruz. AFAD ve üniversite işbirliğiyle şehrimizin Doğal Afetler Risk ve Eylem Planı’nı oluşturdukŞehrin dijital ikizinin oluşturulması için çalışma başlatıldı. Yeni dönemin en önemli çalışmalarından biri olacak.

“İNEGÖL’E VERİLEN SÖZLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

-İnegöl ile ilgili hedefleriniz kuşkusuz bütçeye dayanıyor. Ancak yasa gereği ilçe belediyeleri, Büyükşehir Belediyesi’nin desteğine muhtaç. İnegöl Belediyesi olarak, Büyükşehir Belediyesi’nden yeterli desteği alıyor musunuz?

Şu anda Büyükşehir Belediyesi, ekip, kadro ve planlamasını yeni oluşturuyor. Geçen dönem ihalesi yapılan, seçim döneminde duran ve şu anda başlayan işler var.  Bunun yanında vaat edilen işlerin takipçisi olacağız. Tam olarak şu hizmetleri yapıyoruz, şu ilere başladık diyebileceğimiz bir sürece geçmedik. Ancak Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin İnegöl’e söz verdiği tramvay yatırımının takipçisi olacağız. Bu proje hem zaman alacak hem de hem de iyi bir planlamaya ihtiyacı olan proje. Bu noktada da bizler, geçen dönem trafik master planı hazırladık ama dediğim gibi henüz ortaya çıkan somut bir proje yok. Karanlık Gökyüzü Parkı’nı geçen dönemki Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş döneminde başlamış, yarım kalan kısımlarını da Sayın Bozbey tamamlayarak hizmet açtı. Her 2 başkana da teşekkür ederiz. Onun dışında rutin belediyeciliğe devam ediyoruz. Kendi yapacaklarımız da var, Büyükşehir Belediyesi’nden beklentilerimiz de var.  

-Bu döneme kadar Bursa Büyükşehir Belediyesi ile İnegöl Belediyesi yönetimleri aynı partidendi. Ancak bu dönem farklı bir durum var. Bunun size yansıması nasıl oldu bugüne kadar?

Alt yapı çalışmalarından söz ederken ifade etmeye çalışmıştım. Geçen dönemlerde ortaya çıkan bir sorunda Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile görüşüp, destek alabiliyorduk. Bugün ise Büyükşehir Belediyesi ile koordinasyonda bir miktar farklılıklar var. Ancak ben işi siyasallaştırmak istemiyorum. Hepimiz seçilmiş insanlarınız ve artık hizmet edecek dönemdeyiz. Yapılacak iyi işlerin destekçisi, vaatlerin de takipçisi olacağız.  Kendimize ait  220 projemizin de hayata geçmesi için gayret edeceğiz. 

“100 MİLYON BORÇ, 338 MİLYON ALACAĞIMIZ VAR ”

-Yeri gelmişken soralım. İnegöl Belediyesi’nin mali durumu nasıl? Borç miktarı hakkında bilgilendirme yapar mısınız?

Yaklaşık 100 milyon lira borcumuz var. Bütçemiz 1 milyar 200 milyon ama 2025 tahmini bütçemiz 1 milyar 800, 1 milyar 900 milyon civarında olacak. Bu arada vadesi geçen 138, kasım ayı itibariyle de 200 milyon alacağımız var. Borcunu gününde ödeyen vatandaşımıza teşekkür ederim. Yani 100 milyon borcumuz, 338 milyon alacağımız var. Bir de doğru bulmadığımız bir konu var. Kanunda içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu çalışmaları büyükşehir belediyeleri eliyle yürünür deniliyor. Ama mahkemece verilen emsal kararlarda, yağmur suyu kanalları bize rücu edildi. Bunu doğru ve mantıklı bulmuyorum. Bizim 1 lira su gelirimiz yok. Bu gelirin tamamı Büyükşehir Belediyesi’nde. Ayrıca devletin ilçe belediyelerine verdiği kaynağın yüzde 40’ı kaynağında kesilip, büyükşehir belediyelerine aktarılıyor. Büyükşehir Belediyesi’ne böyle bir bütçe desteğimiz de var. Dolayısıyla su gelirleri oraya giderken, biz neden yağmur suyu kanallarıyla uğraşıyoruz?

-Personel sayısınız kaçtır? 

891 personelimiz var. Bu sayının içinde tüm şirketler, işçiler, memurlar, herkes var. Dışarıdan tek bir personelimiz yok.  

“İNEGÖL’ÜN İL OLMASINI İSTİYORUZ”

-İnegöl’ün il olması, uzun zamandır gündemde. İnegöl’ün il olmasını kuşkusuz destekliyorsunuz. Ancak bu durumun bir de siyasi yansıması var. Söyleşimizin başında ifade ettiğim gibi İnegöl, AK Parti’nin kalelerinden biri. Son seçimde de Bursa’yı kaybettiniz. İnegöl’ün il olması, önümüzdeki yerel seçimlerde AK Parti’yi daha da zora sokmaz mı?

Siyasi denkleminden öte İnegöl’ün il olma beklentisini uzun yıllardır işitiyoruz. Siyasete girdikten sonra ise çok daha güçlü şekilde hissettik. İnegöl hızla büyüyen bir şehir. Ekonomisi, ihracatı, konut sayısı, trafiği ve nüfusuyla sürekli büyüyor.  Dolayısıyla bu süreci yönetmek istiyorsunuz. Yetki ve kaynak kullanımı noktasında bu yetkiler ilçe belediyesine bırakılırsa, adımızın il olmasına gerek de kalmaz. Yani İnegöl’ün tabelada il olmasından ziyade kaynakların ve yetkilerin bize bırakılması daha önemli. Büyükşehir Belediyesi’ne giden kaynaklardan bahsettim. Ben kaynakları bir koordinasyonla buraya getirmeye çalışıyorum. Ama bugün paylarınız ilçe ve il olmanıza göre dağıtılıyor. Yetkileriniz de  aynı şekilde. Ben döküm sahası oluşturmaya çalışıyorum ama yetkim yok. Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gideceksin, onlar izin verirse döküm sahası kurabilirsin diyor yasa. Büyük bir alana sahip ve yılda bin 200, bin 300 ruhsat kesen bir kent olan İnegöl’den bahsediyoruz. İl belediyelerindeki yetkilere sahip olmamız gerekir ki geri kalmayalım. Geçen dönem Alinur Başkan’a alt yapıyı bitirelim, üst yapıyı hallederiz dedik.  Biz bu konuda bir mesafe aldık. İçme suyu hatlarının yüzde 60’ını tamamlamış ve geri kalanı da Dünya Bankası kredisiyle sürüyor. İl olma konusu böyle. İnegöl’ün il olmasını, belirttiğim gerekçelerle istiyoruz. İnegöl’ün il olması muhalefet kanadı tarafından da dillendiriliyor. Tamam da AK Parti, 2002’den beri iktidarda ve o tarihten itibaren tek bir ilçe il olmadı. Oysa Türkiye’nin il sayısı 67 idi, bugün 81. O dönemde neden İnegöl’ün il olması ıskalandı?  O dönemki siyasi büyüklerimiz il yapsaymış İnegöl’ü. Ben inanıyorum ki Sayın Cumhurbaşkanı karar versin illerin sayısını arttırmaya, İnegöl listeye girecek. Araştırmamızı yaptık, İskenderun, Alanya, Çorlu, Tarsus gibi kabına sığmayan bize benzeyen ilçeler var. Gebze mesela.Bursa’dan daha fazla ihracatları var 10 tane OSB’ye sahipler.  

“HER SOKAĞA ZABITA DEĞİL KAMERA KOYDUK”

-İnegöl Belediyesi’nin dijitalleşme adımlarından biri de İzleme ve Değerlendirme Merkezi. Son dönemde de sıkça duyar olduk. Özellikle trafik düzeni ve temizlik denetimleriyle sık sık gündeme geliyor İnegöl Belediyesi. Bu konuyu da açar mısınız?

İzleme ve Değerlendirme Merkezi’ni kurarken hayalimiz, hedefimiz, amacımız buydu zaten. Bir kontrol sistemi oluşturmak ve her an her yeri denetleyebilmek. Zabıta ekiplerimiz caddelerde sokaklarda düzeni sağlamaya çalışıyor. Ancak takdir edersiniz ki her sokağa bir zabıta koyamayız. Bugün bir zabıta personeli, oluşturduğumuz merkezde şehrin tüm caddelerini aynı anda kontrol edebiliyor. Her sokağa bir zabıta koyamazsınız ama bir kamera kurabilirsiniz. Biz bu altyapıyı kurduk ve kullanmaya, ciddi şekilde verim almaya da başladık. Bu noktada özellikle trafik düzenini bozan araçlar ile çevre kirliliğine sebebiyet verenler öne çıktı. Her iki konuda da asla af yok. Çevreyi kirletmemeyi öğrenene kadar ceza yazmaya devam edeceğiz. Bu sistem sayesinde son olarak çevreyi kirleten 248 araç sürücüsüne 2.050’şer TL’den toplam 508 bin 896 lira ceza yazıldı. Vatandaşlarımızdan da destek ve anlayış bekliyoruz. Bu uygulama şehrimiz için.

 

-Hazır bu döneme geçiş yapmışken oradan devam edelim. Gelecek 5 yılda İnegöl’ü neler bekliyor?

Yaptığımız tüm istişareler, vatandaşlarımızın beklentileri ve şehrimizin ihtiyaçlarını ele aldığımızda yeni dönem için 220 proje belirledik. İnegöl’ün geleceğini şekillendirecek projeleri 5 yılda peyderpey hayata geçirmek istiyoruzBirkaç tane proje üzerinden örnek vermek gerekirse; İshakpaşa Külliyesi, Kapalı Çarşı, Beylik Hanı ve Sarraflar Çarşısını içerisine alan bölgede Tarihi Çarşı projesi düzenlemelerimiz olacak. Ek hizmet binamızı dönüştürerek; yeni meydan, yeni ticaret alanları, açık ve kapalı otopark kurgusu ile şehrimize kazandırmayı hedefliyoruz. Nöbetçi Kütüphane formatını şehrimizin farklı noktalarında, tüm öğrencilerimize ulaşacak şekilde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Şehrimizde ikamet eden hanımefendilerin kullanacağı ve içerisinde; havuz, aqua park, fitness salonu, pilates salonu, çocuk oyun parkı, uzman diyetisyen, spor eğitmeni, kafeterya gibi tesis ve hizmetlerin yer aldığı kompleks bir yaşam alanı oluşturmayı hedefliyoruz. İnegöl’ümüze şehrin ihtiyaçlarına cevap verecek yeni bir kültür merkezi kazandırmayı hedefliyoruz.

 

 

“İNEGÖL, MOBİLYA İLE BÜYÜYOR” 

 

Şehrin ekonomisi ve İnegöl denilince akla ilk gelen mobilyasını da sormak isterim. 

 

İnegöl sanayi üretimiyle örnek ekonomi modelini sunuyor. Şehrimizde 3 Organize Sanayi Bölgesi var. Ayrıca ıslah hazırlık sürecinde olan Cerrah Sanayi Bölgesi var. OSB’lerin yanı sıra Ağaç İşleri Sanayi Sitesi ve çeşitli üretim bölgelerine sahibiz. İnegöl 2023 yılında; 1,5 milyar dolar ihracat yaptı. 310 milyon dolar ithalatımız var2023 yılı toplam dış ticaret hacmi 1,8 milyar dolar. 2023 yılında İnegöl 1 milyar 170 milyon dolar dış ticaret fazlası vererek ülkemiz için model ekonomi şehri olma geleneğini sürdürmüştür. Bu başarıda en büyük pay mobilya sektörünün. İnegöl ihracatının yüzde 56’sını 822 milyon dolar ile mobilya sektörü oluşturuyor. Aynı zamanda Türkiye’nin toplam mobilya ihracatının da %21’ini İnegöl gerçekleştirdiDolayısıyla Türkiye’nin mobilya başkenti söylemimiz de aslında bu rakamlara dayanıyor. 160 ülkeye mobilya ihraç eden bir şehir İnegöl.

 

“İNEGÖLSPOR’A DESTEĞİMİZ SÜRECEK” 

 

 

-  Son olarak İnegölspor diyelim. Yıllarca İnegölspor’a destek veren Alper Taban, bu ve önümüzdeki sezonlar için İnegölspor’un hedefleriyle ilgili neler söyler?

İnegölspor  2. Lig’de sürecine devam ediyor. Yeni yönetim Abdurahman Maksutlar başkanlığında göreve başladı. Tabii futbolu, çok yönlü değerlendirmeliyiz.  Bir kere sportif başarıyı herkes arzu ediyor.  Bunu gerçekleştirebilirsiniz. Ama aynı başarının mali tarafta da olması gerekiyor.  Bunu da kişilerin inisiyatifine bırakmadan yapmanız gerekir. Örneğin bugün ben Alper Taban olarak İnegölspor’un başkanı olduysam, görev sürem boyunca borç yapmamam gerekiyor. En azından devraldığım kadar borç bırakmalıyım. Tabii ki yönetimlere saygı duyuyoruz ama herkesin harcamaları çok dikkatli yapması gerekiyor. İnegölspor, Bursaspor veya başka bir takım, hangi takıma bakarsak bakalım mali disiplin konusunda eksikleri var. Kanuni düzenlemeler yapılarak, her yöneticinin kendi döneminden mesul olması gerekiyor. İnegölspor’da 4, 5 başkanla çalıştım. Bu başkanların tümüne, ilk gün ne dediysem son gün de aynı şeyi söyledim. Mali disiplin sportif başarıyı getirir dedim. Yani bütçemiz kadar harcama yapmamız gerektiğini ifade ettim. Alt yapıya önem vermemiz gerektiğini anlattım. Çünkü alt yapı bizi hem bütçesel anlamda rahatlatır hem de üst liglere futbolcu transferimizi yapmamızı sağlar. İyi bir iskelet oluşturup, eksikleri tamamlayarak sonuca gitmeyi öğrenmeliyiz.  Eksikleri herkes söylüyor ama uygulamaya geçemiyoruz bir türlü. İnegölspor geçmiş dönemlerde bünyesinden çok iyi futbolcular çıkarıp, Türk futboluna kazandırmış. Bugün neden olmuyor?   Bu sadece İnegelspor’da değil  tüm takımlarımızda olsun. Süper Lig takımlarında yabancı futbolcu görüyorsak, bizim oyuncularımızın da yabancı takımlara transfer olması gerekir. Bizim de yetenekli oyuncularımız var. Doğru disipline edilirse başarılı olunacağına inanıyorum. İnegölspor’un destekçisi olacağız. Sadece İnegölspor yok, Kafkassporu’muz da var. Onlar da güzel işler yapma gayretindeler.  18 amatör kulübümüz var. O takımlarda da aynı mantığın kurgulanması gerekir. Emanet paralarla bugün çok iyi oyuncular alabilirsimiz ama gelecek sezon ne yapacaksınız?  Sürekliliği yakalamanız gerekir. Ben tüm takımlarımıza başarılar diliyorum. Yanlarında olmaya gayret edeceğiz. Belki direkt belediye bütçesinden harcama yapamasak da İnegölspor’u seven, değer veren insanlarımızı buluşturmaya devam edeceğiz.  

 


İşte CHP'nin asgari ücret teklifi

Hansel ve Gretel çocuklarla buluştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'un işgalden kurtuluşunun 101. yıl dönümü törenine mesaj gönderdi

YÖK: "Üniversite sistemi değişiyor" haberi gerçeği yansıtmıyor

İsrail'in Gazze saldırılarında can kaybı 41 Bin 870'e yükseldi

84 yaşındaki usta, 321 cami inşa etti

TBMM’de yoğun mesai başlıyor

Bursa'da palet fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

İnegöl’de kentsel dönüşümde büyük hedef: 5 yılda 10 bin konut

Bursa’da prefabrik üretiminde dev tesis

Anadolu Üniversitesi - Bursaspor ilk yarı sonucu

İnegöl Belediyesi'nden Din Görevlilerine kahvaltı buluşması

Mudanya'da arazi yangını

Osmangazi'de Balkan rüzgarı esti

Rant, rüşvet ve emsal artışı olmadan da kentsel dönüşüm olabiliyormuş

Yıldırım'da Nebi Dede Çorbası geleneği

İnegöl'de Küçükbaş Hayvancılık Festivali başladı

Bursa merkezli uyuşturucu operasyonunda 53 tutuklama

Yol çalışması

Otomobilin çarptığı bisikletli çocuk ağır yaralandı

Tarihi Yenişehir Panayırı yoğun ilgiyle karşılandı

Dünya Hayvanları Koruma Günü bayram havasında kutlandı

Bursa Emniyeti'ne 235 yeni araç

Bursa'da tekstil fabrikasında yangın

Yıldırım'da can dostlar emin ellerde

Uludağ Elektrik, vergi rekortmenleri listesinde kendisini gizledi mi?

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, İMSİAD üyeleriyle bir araya geldi

Osmangazi, Yıldırım, Mudanya yıkıyor; Nilüfer bakıyor

Yıldırım Belediyesi'nden anahtar teslim töreni

3 Kardeş 6 milyon lira vurgun yaptı

Yükleniyor