İnternet Haber Editörü : Tuanna Ahsen Hasdemir
-----------
Bursa’nın İnegöl ilçesinde yaşayan 56 yaşındaki İrfan Fışkınçiçek, karavanıyla 7 günde 4500 kilometre yol katederek Umre için Medine’ye ulaştı. İnegöl’den geçtiğimiz hafta Pazar günü eşiyle birlikte yola çıkan Fışkınçiçek, yaklaşık bir haftalık yolculuğun ardından Medine’ye vardı. Uzun yıllar sonra, yaşanan savaşlar nedeniyle Türkiye’den karayoluyla Kutsal topraklara giden ilk kişi olan Fışkınçiçek, bu süreçte 4500 kilometrelik bir mesafe katetti.
Daha önce 8 kez umre, 1 kez de hac yaptığını belirten Fışkınçiçek, tamamen kendi kararıyla bu yolculuğa çıktığını ifade etti. Türkiye’den yola çıkıp Irak üzerinden Erbil, Kerkük, Ramadi ve Trabel’i geçerek Ürdün’e, oradan da Suudi Arabistan’a ulaşan Fışkınçiçek, bir haftanın sonunda Medine’ye vardığını dile getirdi.
KARAVANDAKİ TÜRK BAYRAĞI İLGİ ODAĞI OLDU
Umre için Türkiye’den Medine’ye giden vatandaşlar, karavana asılan Türk bayrağına büyük ilgi gösterdi. Yoldan geçen Türkler, karavandaki bayrağı gördüklerinde hem gururlandıklarını hem de karavanın kime ait olduğunu merak ettiklerini dile getirdi.
"TÜRKİYE'DE BİR İLK"
Medine’de Ravza’nın 310 numaralı kapısı önünde Türk vatandaşlarıyla sohbet eden Fışkınçiçek, "Türkiye’den bugüne kadar hiç kimse kara yoluyla Arabistan’a ulaşamadı. Orta Doğu’daki savaşlar nedeniyle bu güzergâh kullanılmaz olmuştu. Ama Allah nasip etti, ben bu yolculuğu yapabildim. İnşallah benden sonra da bu yolu kullanacaklara nasip olur" diye konuştu.
IRAK POLİSİ KONVOY YAPTI
Yolculuğu sırasında Irak’ta yaşadığı deneyimi anlatan Fışkınçiçek, "Irak’taki askerler bizi 250 kilometre boyunca konvoy halinde taşıdı. Bu, Türklere duydukları ilgiden kaynaklanıyordu. Eylül ayında Türkiye ile Irak arasında yapılan anlaşma sonucunda, 50 yaş üstü ve 15 yaş altı Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirildi. Benim Irak vizem yoktu, ama bu avantaj sayesinde rahatça geçiş yaptım" şeklinde konuştu.
"TÜRK OLDUĞUMUZ İÇİN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜK"
Fışkınçiçek, yolculuğu boyunca Türk bayrağını taşıyan karavanının büyük ilgi gördüğünü belirterek, "Türk olduğumuz için her yerde saygıyla karşılandık. Türkiye’yi çok seviyorlar ve bu nedenle bize büyük kolaylıklar sağladılar" şeklinde ifade etti.
Ayrıca, eşiyle yaşadığı bir anıyı paylaşan Fışkınçiçek, "Eşim Nusaybin’de hastalandı ve hastaneye götürdük. Eczacı bizden ilaç için para almadı. Daha sonra su almak için bir toptancıya gittik, o da suyun parasını kabul etmedi. Bu durum bizi gerçekten çok duygulandırdı" dedi.
Umre ziyaretini Ramazan ayına kadar devam ettirmeyi planlayan Fışkınçiçek, bayramın üçüncü günü vizesinin sona ereceğini ve dönüş yoluna çıkacağını belirtti.
Kendisinin ardından aynı rotayı izlemek isteyen vatandaşlara yardımcı olabileceğini söyleyen Fışkınçiçek, bu deneyimiyle Türkiye’den karayoluyla umreye giden ilk kişi olmanın gururunu yaşadığını dile getirdi.