İnegöl’ün Meyve Bahçeleri Ziha’ya Emanet

İnegöl Belediyesi, Tarım Kredi Kooperatifleri ve kooperatifin iştiraki olan TARNET işbirliği ile İnegöl Tarım Modeline bir yeniliği daha ekledi.

ÇEVRE 3.06.2021 14:43:00 0
İnegöl’ün Meyve Bahçeleri Ziha’ya Emanet

İnegöl Belediyesi, Tarım Kredi Kooperatifleri ve kooperatifin iştiraki olan TARNET işbirliği ile İnegöl Tarım Modeline bir yeniliği daha ekledi. Kısa adı ZİHA olan Zirai İnsansız Hava Aracı Türkiye’de ilk kez İnegöl’de meyve bahçelerinin ilaçlanmasında kullanıldı. Bugün yapılan lansman ile zamandan, ilaç ve sudan ciddi tasarruf sağlayan ZİHA’ların yakın gelecekte ülke genelinde bu amaçla kullanılmasının önü açıldı.

İnegöl Belediyesi, Tarım Kredi Kooperatifleri ve kooperatifin iştiraki olan TARNET işbirliği ile İnegöl Tarım Modeline bir yeniliği daha ekledi. Kısa adı ZİHA olan Zirai İnsansız Hava Aracı Türkiye’de ilk kez İnegöl’de meyve bahçelerinin ilaçlanmasında kullanıldı. Bugün yapılan lansman ile zamandan, ilaç ve sudan ciddi tasarruf sağlayan ZİHA’ların yakın gelecekte ülke genelinde bu amaçla kullanılmasının önü açıldı.

İnegöl, mobilyada olduğu gibi tarımda da bir başarı hikayesi yazmak adına girişimlerini sürdürüyor. Bu kapsamda tarım teknolojileri alanında ciddi bir adım atıldı. Türkiye’de ilk kez ZİHA adı verilen Zirai İnsansız Hava Araçlarıyla meyve bahçeleri İnegöl’de ilaçlandı. Kullanılan bu yeni teknoloji ile ZİHA’lar, havadan ilaçlama yaparak ilacı küçük zerrecikler halinde ağaçların üzerine daha homojen bir şekilde dağıtırken, Zirai İnsansız Hava Aracının (ZİHA) pervanesinin oluşturmuş olduğu hava akımı ve yer çekimi etkisiyle de ağacın alt kısımlarında bulunan meyveler dahi homojen şekilde rahatlıkla ilaçlanabiliyor. Doğru ve homojen ilaçlamanın yanı sıra ZİHA’lar ile yaklaşık %80-90 oranında bir su tasarrufu ve %30 oranında ilaç tasarrufu sağlanıyor.

İNEGÖL BELEDİYESİ YENİLİĞİ ARIYOR

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri teknoloji iştiraki olan TARNET tarafından geliştirilen iş modelinde, çiftçilerin ilaçlamada büyük efor sarf etmelerinin önüne geçilerek; zamandan, sudan, fazla ilaçlamadan, yüksek ve dik yamaçlarda bulunan ağaçların dahi sorun teşkil eden ilaçlama yöntemlerinin ötesine geçiliyor. İnegöl Belediyesi de Tarım Kredi Kooperatifleri ve TARNET işbirliği ile bu teknolojiyi tarım sektörüne kazandırdı. ZİHA ile meyve bahçelerinin ilaçlanması adına bugün Deydinler Mahallesinde bir lansman yapıldı. Meyve ikramlarıyla başlayan programda, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban konuklara hitaben bir konuşma yaptı. Başkan Taban, “Bugün güzel ve yenilikçi bir çalışmayı hayata geçiriyoruz. Çok kıymetli bir işin lansmanını gerçekleştiriyoruz. İnegöl Belediyesi olarak da tüm çalışma arkadaşlarımız yenilikçi ve gelişimciliği arzu eden, bunu açık bir ekosisteme çeviren bir mahiyete dönüşüyor. Her gün tüm çalışma arkadaşlarımız daha ne olabilir, tarımda, ekonomide, turizmde ne yapabiliriz, diğer sektörlerde neler yapmalıyız gibi inovatif yaklaşımlarla yenilikleri aramaya devam ediyor” dedi.

Bugün ZİHA ismi verilen zirai ilaçlamayı dronelarla gerçekleştireceklerini ifade eden Başkan Taban, “Ülkemizde İHA ve SİHA’larla yapılan operasyonlarda ülkemizin geldiği noktayı anlatmaya gerek yok. Allah razı olsun emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm buna katkı sunan herkesten. Beraberinde TARNET aracılığıyla yapılan işbirliği neticesinde burada bir şeftali bahçemizin 5 dönümlük alanında arkadaşlarımız ilk bahçe ilaçlamasını gerçekleştirdiler drone ile. 3-4 kez denemeler yapıldı. Burada neler denendi; etkin ilaçlama yapılabiliyor mu? Takdir edersiniz ki traktör bahçede her yere giremeyebiliyor. İnsan gücüyle, el gücüyle yapılan işlerde de belirli standartlar sağlanamayabiliyor. Buradan hareketle bahçede ağaçların her noktasına etkin ilaçlama yapılabiliyor mu şeklinde bir takım denemeler yaparak arkadaşlarımız bu işin ispatını gerçekleştirmiş oldu. Bundan sonraki süreçte de hasat dönemine kadar normal ilaçlama ve drone ile ilaçlama arasındaki farkı görüyor olacağız” diye konuştu.

KIVANÇ VERİCİ SONUÇLAR ELDE EDİLDİ

Başkan Taban, yapılan denemeler sonucunda elde edilen bilgilerin gerçekten kıvanç verici olduğunu da vurgulayarak şöyle devam etti: “Burada ne elde ediyor olacağız; zamandan tasarruf, beraberinde bir girdi maliyetidir ilaçlama. Burada kullanılan ilaç, su miktarlarında bir verimlilik sağlanıyor. Çok profesyonel dronelardan bahsediyoruz. Herkesin elinde olan dronelar değil bunlar. Özellikli cihazlar. İnşallah biz bu denemeler neticesinde hasatta da başarılı olunacağını ümit ediyoruz. Buradan hareketle bundan sonraki süreçte de daha neler yapılabileceğini takip ediyor olacağız. Tabi her çiftçimizin bir drone alıp ilaçlama yapması mümkün olmayabilir ama bunu gerek Tarım Kredi gerek özel sektör, gerek kooperatiflerle sağlama imkanı oluşacak. Biz de burada Üreten Çiftçiler Kooperatifimizi kurduk. Soğuk hava depomuzu yaparak hizmete aldık. Bu gelişimi birlik ve beraberlik içerisinde daha profesyonel şekilde yaparak üretimden markalaşmasına kadar her alanda geliştirmeye devam edeceğiz. Hayırlı uğur olsun inşallah.”

DRONE İLE MEYVE BAHÇELERİNİN İLAÇLANMASINA BAŞLANDI

Başkan Alper Taban’ın ardından Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. Poyraz; “Kooperatifimizin teknoloji iştiraki olan TARNET firmamızın marifetiyle, 2020 yılının başından bu yana sürdürdüğümüz Ar-Ge ve saha çalışmalarımızı yaygınlaştırma kapsamında 1 ay önce Ordu’da fındık bahçelerinde ve bugün de güzel Bursa’mızın dünyaca ünlü İnegöl’ünde rekabetin yoğun olduğu tarımda, oyun değiştirici ZİHA’larımız ile çalışmalarımızın meyvelerini toplamaya başladık. Başta İnegöl Belediye Başkanı Sayın Alper Taban’ın ve tüm ekibinin tarıma, çiftçilerimizin sorunlarına, gıda sağlığına verdikleri önem ve teknolojik yeniliklere ZİHA gibi yerli ve milli bir ürün ile verimlilik katmaya ve çiftçilerimizin girdi maliyetlerini düşürmeye karar vermeleri ile İnegöl’de meyve bahçelerine yönelik ilaçlamalara başladık. Başarılı olan çeltik bitki koruma programı Ar-Ge çalışmaları doğrultusunda meyve bahçelerine yönelik özgün Ar-Ge programını İnegöl Belediyesi, Balıkesir Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliği ile hayata geçirdik. Hızlı bir şekilde tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılacak olan tarımda insansız hava araçlarının öncüsü olan ZİHA, gelen talepler doğrultusunda Tarım Kredi Bölge Birliklerinde çiftçilerin hizmetine sunuluyor. Nisan ayı başından bu yana, İnegöl Belediyesi ortak koordinasyonu ile Ar-Ge meyve bahçe arazilerinde, üreticiler ile birlikte sürdürülen ZİHA çalışmalarında, geleneksel yöntemlerle meyve bahçelerinde yapılan ilaçlamanın yaklaşık olarak dörtte biri kadarının bitki yüzeyine tutunması ve geri kalan kısmının havaya ve toprağa karışması engellenerek, gıda sağlığı azami ölçüde korunurken, bitki sağlığı da ZİHA’lı meyve bahçe ilaçlaması sayesinde tolere edilebilir seviyelere çekildi” dedi.

ZİHA’LAR ÜLKE TARIMINDA ÖNEMLİ ROL ÜSTLENECEK

Tarım Kredi Kooperatifleri Yönetim Kurulu Başkanı Köksal Kacır da Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri teknoloji şirketi TARNET ile İnegöl Belediyesi ortaklığıyla gerçekleştirilen meyve bahçelerinin Zirai İnsansız Hava Aracı ile ilaçlanması projesi tanıtım programı için bir araya geldiklerini kaydederek; “Bugün Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, 158 yıllık köklü geçmişinden aldığı güçle Türkiye'nin en büyük çiftçi ailesi olarak önemli bir projeye daha imza atmanın haklı gururunu yaşamaktadır. Tarımsal üretimde kooperatifçilik denildiğinde akla ilk gelen kurum olan Tarım Kredi Kooperatifleri, tarımsal üretimin iktisadi yönü bir yana 84 milyon vatandaşımıza gıda temini hususunda da görev yapmaktadır. Bir buçuk asırlık tecrübemiz ve sahip olduğumuz potansiyeli ile ülke Tarımı ve ekonomimizi daha da ileriye taşımak için hizmet vermekteyiz. Bugün dünya genelinde yaşanılan Covid 19 pandemi süreci de bir kez daha göstermiştir ki her alanda özellikle de tarım alanında dijitalleşme kritik öneme sahiptir ve bir milli güvenlik meselesidir. Bu kapsamda özellikle drone sistemlerinin tarım uygulamaları genişletilmeli ve yaygınlaştırılmalıdır. Nasıl ki İHA ve SİHA’lar ülke sınırlarında ve milli güvenlik için yürütülen harekâtlarda önemli rol oynamaktadır, dronelar da tarım sektöründe ülkemizin ve milletimizin geleceği için önemli roller üstlenecektir. İşte tam da bu noktada; Tarım Kredi Kooperatifleri olarak bu teknolojiye ülkemizin her tarafından hizmet vermekte olan Kooperatiflerimiz aracılığı ile çiftçilerimize bu hizmeti ulaştırmak istiyoruz. Bu hizmet sayesinde çiftçilerimiz herhangi bir işlem yapmadan ilaçlama yapmak istedikleri tarihi bildirerek sadece kooperatiflerimizden randevu alacak, kooperatiflerimiz ve iştiraklerimizdeki uzman personel tarafından bu hizmeti çiftçimize sağlanacaktır. Sözlerime son verirken, bu projeler birlikte çalıştığımız İnegöl Belediye Başkanımız Alper Taban Bey nezdinde tüm belediye personeline ve bu projede emeği geçen tüm Tarım Kredi Kooperatifleri çalışanları ve şirketimiz TARNET’in değerli personeline teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” diye konuştu.

TEKNOLOJİYİ KULLANMAK HER ALANDA ÖNEMLİ

Törende son olarak kürsüye çıkıp davetlilere yönelik konuşan İnegöl Kaymakamı Eren Arslan da “Her alanda çağın gerektirdiği modern teknikleri kullanmak çok kıymetli. Bu anlamda bu gün örnek bir çalışmayı gerçekleştiriyoruz. Tüm Türkiye’de de yaygınlaşması, üretimimizi sağlıklı şekilde sağlayacak modelin tüm ülkeye yayılmasını temenni ediyorum. Teknolojinin sağladığı imkanları tüm alanlarda kullanmak ve üretim maliyetlerini aşağıya çekmek tarımda da çok önemli. İnegöl 128 bin dekar alanda üretim yapan, özellikle meyvecilikte ön planda olan bir şehir. Yaklaşık 1 milyara yakın bir katma değeri ülkemiz ekonomisine sağlayan kıymetli çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Bugün ZİHA olarak adlandırılan ve örnek bir uygulama olarak teşkil eden uygulamanın hem şehrimize hem ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından ZİHA’larla meyve bahçeleri ilaçlanarak uygulamalar yapıldı. Drone gösterilerinin de yapıldığı lansmanda, ayrıca ZİHA’ların detaylı tanıtımları gerçekleştirildi.


Erdoğan'dan CHP'ye para sayma tepkisi: "Hayırdır yav ne iş bu?"

Kocaeli'de sanayi tüpünün patlaması sonucu 2 kişi öldü, 6 kişi yaralandı

Mustafa Dündar ve Hakan Fidan Panorama 1326'da buluştu

İznik'te silah ticareti ve imalatı yapan şahıs yakalandı

Başkan Yılmaz'dan Gökdere'ye modern pazar yeri hediyesi

Esnaf ve Başkan Dündar Osmangazi Meydanı'nda buluştu

F-16'lar gökyüzünde Çanakkale Zaferi'ni kutladı

Enerji işçilerinden İBB yönetimine "maaş zammı" protestosu

İHH, Gazze'de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlar arasına girdi

Kırantepe'de gökyüzü şenlendi

İnegöl'de üzerine kumaş balyaları düşen işçi yaralandı

Hamidiye'de korkutan kaza: 2 çocuk yaralandı

İnegöl'de ehliyetsiz sürücü kaçarken kazaya karıştı

İnegöl'de Gastro İnegöl ve BURFAŞ Kafe bir araya geliyor

Dündar, kentsel dönüşümle yenilediği binada seçim ofisini açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale’de konuştu

Bursa'da 18 Mart'a yakışır bir tören

Nilüfer Altınova’ya gol yağdırdı

Bursa'da 18 Mart Çanakkale Zaferi anma töreni

Bursa'ya can suyu: Gölecik Barajı tamamlanma aşamasında

Bakan Şimşek 'faiz artırımı' iddialarına cevap verdi

Putin yeniden devlet başkanı seçildi

Kestel Belediyesi’nden Gölcük ve Ümitalan’a düğün salonu

Gürsu Belediyesi, İpekyolu Mahallesi'ne spor tesisi kazandırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çanakkale Zaferi, şanlı bir destan

Celil Çolak "Mustafa Kemal'in Kağnısı"nı seslendirdi

Karacabey 100. Yıl Sanat Galerisinde Çanakkale Zaferi sergisi

Alinur Aktaş'tan yeni evlilere düğün hediyesi

Bursa Devlet Tiyatrosu'nda bu hafta 3 oyun sahnelenecek

4 İlde 3 organize suç örgütü çökertildi

Yükleniyor