İNSANLIĞINI OKU

"Oku, yaratan Rabbi’nin adıyla oku.” Kendini oku, çevreni oku, evreni oku,Müslümanlığını, insanlığını oku..

DİĞER 4.06.2021 14:53:00 0
İNSANLIĞINI OKU

Bizim medeniyetimizde ilim, öncelikle kendimizi ve yüce yaratıcımızı bilmektir. İlim, eşyanın hakikatini, varlığın gaye ve hikmetlerini anlamaya çalışmaktır. İlim,sorumluluk ve görevlerimizin farkında olmaktır.

Doğru bilgi,kişiyi doğru inanca ,doğru inançta, doğru davranışa ulaştıracaktır.

İnsan ruh ve bedenden oluşur yani madde ve manadan. Sağlıklı bir yaşam için bedenimizin ihtiyaçlarını karşılarken ne kadar bilinçli bir tüketici olmak zorundaysak, ruhumuzun en önemli ihtiyaçlarından biri olan inancımızı da bir o kadar bilinçli olarak elde etmeliyiz .

Bu bağlamda, inandım dediğimiz ve Kelime-i Şehadetle, üstelik özgür irademizle şereflendiğimiz, dinimiz İslam’ı,orijinalinden yani doğru bilgiyle, doğru inancı bizlere öğreten, dinin sahibi olan Allah’ın Kuran-ı Kerim’inden ve uygulayıcısı olan Peygamberimizin sünnetinden almalıyız. Bunun ilk ve en önemli adımının da Vahyin mesajını anlamaktan geçtiğini unutmamalıyız.

İslam’ın ruhuyla bağdaşmayan tüm hurafelerden ,dinimizde olmamasına rağmen dinimize sokulmuş bidatlerden, ilme ve akla ziyan din istismarcılarından,  Allah ile aldatanlardan ,Kur’an ve sünnete rağmen, tavana bakarak yapılan zorlama yorumlardan kurtulmak için çalışıp, Vahyin  kaynağından beslenmeliyiz..

Unutmamalıyız ki ; Eğer inançlarını kendin seçmezsen, onlar kendileri seni seçer, bir diğer ifadeyle inandığın gibi yaşamazsan ,yaşadığın gibi inanırsın…

Oturduğumuz yerden her şeyi Allah’tan bekleyemeyiz, varlığımızı hak etmemiz için bir şeyler yapmamız gerekir. 

Peygamberimizin rol modelliğine baktığımızda en güzel örnekleri taşıdığını, ahlakının Kur’an’ın ta kendisi olduğunu ,melek değil, içimizden seçilmiş bir insan olarak, İslam’ı en güzel şekilde pratize edip, yaşantısıyla insanlığa örneklik sergilediğini görürüz ,bu bakımdan her fert kendi benliğinde yeniden Kur’an ve sünnetin ulvi mesajlarını anlamalıdır.

 İslam (barış) dininin mensupları olarak, değil bir canlıya kıymak ,karıncayı bile incitemeyeceğimizi, bir kalbi kırmanın Kabe’yi yıkmak kadar vahim olduğunun bilinci ve şuuruyla hareket etmeli, etrafımızdaki her canlının yüce yaratıcının eseri olduğunu unutmadan ,yaratılanı yaratandan ötürü sevmeliyiz.

" Ve lillahil esmaul husna fed'uhu biha"

Esma-i Hüsna diye öğrendiğimiz, Allah’ın güzel isimleri vardır. Allah kendisinin o isimlerle çağrılarak dua edilmesini isteyip, bizi de Müslüman kimliği ile isimlendirdiğini belirtmektedir.

”Hüve semmâküm el müslimin.” (O sizi Müslüman olarak isimlendirdi.) Müslüman; Allah’ın emirlerine  teslim olan demektir. Rasulullah’ın tanımıyla ;”Elinden ve dilinden emin olunan kimsedir”

 İnsan insanın limanı olmalıdır, sığınabilmelidir, güvenebilmelidir insan insana, endişe duymamalıdır canından ve malından. Bütün canlılar emin olmalıdır insandan ,tıpkı alemlere rahmet olarak gönderilen Muhammed’ül  Emin gibi .

O’ ki; Adildi ,vefalıydı ,dosttu doğruydu ,samimiydi, itidal ve istikamet sahibiydi, güvenilirdi, şefkat ve merhametliydi sevgi ve saygıda kusur etmezdi, kanaat ehliydi, yüreği insanların sığınağıydı.

Öyleyse artık kendimizi dar kalıplara bölüp sığdırmaya zorlamak, ayrıştırıcı  tanımlamalarda bulunmak yerine  Allah’ın bizi isimlendirdiği “Müslüman” şemsiyesinin altında hepimiz için yer olduğunu unutmayarak ,birlik ve beraberlik içinde olmalıyız. Yaratıcımızın, kutsal kitabımızın, kıblemizin, aynı olduğunun idrakiyle “Güvenilir Muhammed” in güvenilir arkadaşları arasındaki yerimizi almalıyız. 

Okyanusun içinde boğulurken, küvette ki insan için endişelenmeyi bırakarak, insanların kusurlarını araştırma hastalığından kurutulup değişim ve dönüşümü önce kendi nefsimizde başlatmalıyız.

Muhammed İkbal’in dediği gibi ;"Kaçın bu Müslümanlardan, İslam'a sığının" hal-i pür melalimizi suratımıza çarparak, Müslümanlığımızı ve insanlığımızı sorgulamalıyız.

Müslüman; ufku açık, sorgulayıcı ,Kur’an ve sünneti inancının merkezine oturtan , sorumluluk sahibi ,bilim ve aklı kullanmayı bilen ,dinimizin gösterdiği doğru ile, ilmin gösterdiği doğrunun asla birbiriyle çelişmeyeceğinin farkında olmalı, sözde değil, özde Müslümanlığı yaşamak için Vahyin ışığında yeniden dirilmelidir.

Kendini, Müslümanlığını ,insanlığını okumalıdır. Vesselam..


Direksiyon hakimiyeti kaybeden otomobil sürücüsü aydınlatma direğine çarptı: 1 ölü

Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı

Frenleri tutmayan otomobil, 14 aracı biçti

Kendilerini polis ve savcı olarak tanıtıp 1 milyon 260 bin TL dolandırdılar

Kadıköy’de narkotik köpeği "Giz" ile ’Huzur ve Güven İstanbul’ uygulaması yapıldı

Ayvacık açıklarında 29 kaçak göçmen yakalandı

Bayraktar TB3’ün toplam uçuş saati 272 saat 47 dakikaya ulaştı

Trendyol Süper Lig: Beşiktaş: 2 - MKE Ankaragücü: 0 (Maç sonucu)

Beşiktaş 5 maç sonra galibiyetle tanıştı

Beşiktaş’a teknik direktör değişiklikleri yarıyor

Muleka 5 ay sonra golle tanıştı

Ernest Muçi 3. golünü attı

Beşiktaş’ta Svensson, Fenerbahçe derbisinde yok!

Tayyip Talha Sanuç 3 ay sonra geri döndü!

Önce kardeşleri sonra kendisi: Edirne’nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

Sadettin Saran: "Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız"

Trendyol Süper Lig: Beşiktaş: 1 - MKE Ankaragücü: 0 (İlk yarı)

İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO görevine Selahattin Bilgen atandı

Hakan Şehirli’den Mansur Yavaş’a ziyaret

Yaralı leyleğe jandarma şefkati

Başköy’deki “Dede Helvası” geleneğinde helvalar şifa için yenildi

Emine Erdoğan: "Şifanın arandığı en kadim kaynaklardan biri hiç şüphesiz hala keşfedilmemiş bitkiler alemidir"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: “101 milyar 745 milyon TL yatırım yaptık”

Trendyol Süper Lig: Beşiktaş: 0 - MKE Ankaragücü: 0 (Maç devam ediyor)

Serdar Topraktepe’den 4 değişiklik

İstanbul Valiliğinden kuvvetli yağış uyarısı

Hentbol Erkekler 1. Ligi’nde Mihalıççık Belediyesi şampiyon oldu

Eyüpsultan’daki trafik kazasında ölen zabıta memuru son yolculuğuna uğurlandı

Otomobil köprü ayağına çarptı: 1 Yaralı

Ambarlı Liman Yolu’nda oluşan tır kuyruğu havadan görüntülendi

Yükleniyor