Kahverengi kokarca: bitkisel üretimde tehlike!

Kahverengi kokarca, birçok meyve ve sebze üretiminde büyük zararlara yol açıyor.

BURSA HABER 8.10.2024 10:17:00 0
Kahverengi kokarca: bitkisel üretimde tehlike!

Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys), bitkisel üretimde önemli kayıplara yol açan tahripkâr ve istilacı bir zararlıdır. Fındık, elma, armut, şeftali, Trabzon hurması, kivi, turunçgil gibi birçok meyve türünün yanı sıra, mısır, biber ve domates gibi sebzelerde de zarara neden olmaktadır. Bu bağlamda, Tarım ve Orman Bakanlığı Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi ile İlçe Müdürlüklerinin teknik personeline yönelik bir eğitim düzenlemiştir.

Kahverengi kokarcanın Türkiye'deki varlığı ilk kez 2017 yılında tespit edilmiştir. O tarihten bu yana, fındık, elma, ceviz, armut, mısır, fasulye, domates, biber ve patlıcan gibi ürünlerde önemli zararlara yol açmıştır. İnegöl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü de, meyve üretiminin yoğun olduğu mahallelerde bilgilendirme toplantıları düzenlemiştir. Toplantılarda "Kahverengi kokarcanın tanımı, yaşayışı ve mücadelesi" konularında eğitim verilmiştir. Özellikle sonbaharda kışlaklara (evler, balkonlar, odunluklar) gelen bu zararlının mekanik mücadelesinin (erginlerin toplanıp imhası) önemi vurgulanmıştır.

Kahverengi kokarca için, Deydinler ve Konurlar mahallelerinde Nisan ayından itibaren tuzak/feromon asılarak survey çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca 10 mahallede 121 çiftçiye zararlı mücadelesi ile ilgili eğitimler verilmiştir. Halyomorpha halys için 2 adet afiş asılmış ve 100 adet broşür dağıtılmıştır. Zararlının bulunduğu ceviz bahçelerinden alınan meyve numuneleri, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilmiştir.

Osmangazi sahnesinde Ağrı Dağı Efsanesi!

Otomobil sulama kanalına düştü: Baba ve 3 çocuk hala aranıyor

İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy Yıldırım’da anıldı

İnegöl Belediyespor'dan 3 Türkiye Şampiyonluğu!

Bursaspor’un yeni sağ bekinden ilk açıklamalar

Büyükşehir’den kar mesaisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eli kanlı canilerle mücadele sürecek

Bakan Yerlikaya şehitlerimizin isimlerini açıkladı

Özel okul sözleşmelerinde sıkı denetim!

Bakan Yerlikaya: 3 polisimiz şehit oldu

Ocak’ta elektrik ve doğal gaza zam yok

Yaşar Kemal'in mirası Osmangazi'de yaşatıldı

Yalova'da Deaş operasyonu: 7 yaralı

RATEM’de Bursa imzası: Hasan Şirin Genel Başkan Yardımcılığına getirildi

Bursa Emniyeti’nden suça geçit yok

AK Partili Altepe’den Aktaş’a eleştiri, Bozbey’in tezine destek!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem turistleri gitti,biz buradayız sizlerle beraberiz

İşte Bursa’nın trafik sorununu çözecek proje!

2025’in dönüm noktaları Osmangazi’de konuşuldu

Bursa'da drone destekli trafik denetimi

Mersin'de yangın: 2 çocuk hayatını kaybetti

Büyükşehir'de kar alarmı

Nİlüfer'de HIV hastalığı ele alındı

Asgari ücret kararı sonrası gözler memur ve emekli zammında

Teknoloji sessizce hayatımızı yeniden yazıyor

İstanbul’da kar alarmı: Sıcaklıklar hızla düşüyor

Başkan Alper Taban gençlerle bir araya geldi

Belediye Başkanı Mustafa Bozbey 2025 yılını değerlendirdi

Yıldırım'da sessiz devrim

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sağlık yatırımları Türkiye Yüzyılı’nın temelidir

Yükleniyor