Kahverengi kokarca, birçok meyve ve sebze üretiminde büyük zararlara yol açıyor.
Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys), bitkisel üretimde önemli kayıplara yol açan tahripkâr ve istilacı bir zararlıdır. Fındık, elma, armut, şeftali, Trabzon hurması, kivi, turunçgil gibi birçok meyve türünün yanı sıra, mısır, biber ve domates gibi sebzelerde de zarara neden olmaktadır. Bu bağlamda, Tarım ve Orman Bakanlığı Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi ile İlçe Müdürlüklerinin teknik personeline yönelik bir eğitim düzenlemiştir.
Kahverengi kokarcanın Türkiye'deki varlığı ilk kez 2017 yılında tespit edilmiştir. O tarihten bu yana, fındık, elma, ceviz, armut, mısır, fasulye, domates, biber ve patlıcan gibi ürünlerde önemli zararlara yol açmıştır. İnegöl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü de, meyve üretiminin yoğun olduğu mahallelerde bilgilendirme toplantıları düzenlemiştir. Toplantılarda "Kahverengi kokarcanın tanımı, yaşayışı ve mücadelesi" konularında eğitim verilmiştir. Özellikle sonbaharda kışlaklara (evler, balkonlar, odunluklar) gelen bu zararlının mekanik mücadelesinin (erginlerin toplanıp imhası) önemi vurgulanmıştır.
Kahverengi kokarca için, Deydinler ve Konurlar mahallelerinde Nisan ayından itibaren tuzak/feromon asılarak survey çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca 10 mahallede 121 çiftçiye zararlı mücadelesi ile ilgili eğitimler verilmiştir. Halyomorpha halys için 2 adet afiş asılmış ve 100 adet broşür dağıtılmıştır. Zararlının bulunduğu ceviz bahçelerinden alınan meyve numuneleri, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilmiştir.