'Kalp gribinde erken teşhis hayati önem taşıyor'

'Kalp gribinde erken teşhis hayati önem taşıyor'

GÜNDEM 10.05.2025 09:43:25 0

İSTANBUL,(DHA) - KARDİYOLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle genç ve orta yaşlarda daha sık görülen kalp gribine (miyokardit) karşı önemli uyarılarda bulundu. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı şikayetlerinin devam etmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, erken teşhisin hayati önem taşıdığını dile getirdi.

Kalp gribi olarak bilinen miyokarditin, kalp kasının iltihaplanmasıyla ortaya çıkan ve genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra gelişen bir durum. Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, bu hastalığın özellikle genç ve orta yaş grubunda daha sık görüldüğüne dikkat çekti. Prof. Dr. Boztosun, kalp gribinin hem hafif seyreden vakalarla hem de yoğun bakım tedavisi gerektiren ciddi tablolarla karşılaşılabildiğini ifade etti.

HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Kalp gribinin bazen nezle ve grip belirtileriyle karışabileceğini dile getirerek Prof. Dr. Boztosun, “Hastalar genellikle üşüme, titreme, nezle ve grip gibi hafif şikayetlerle başvurabiliyor. Ancak bazen bu belirtilere ek olarak göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, ayaklarda şişlik ve bayılma gibi daha ciddi bulgular da görülebiliyor. Bu durumda, kalp krizi ile kalp gribi arasındaki farkın doğru bir şekilde tespit edilmesi hayati önem taşıyor" dedi.

KALP GRİBİ BELİRTİLERİNE DİKKAT

Kalp gribinin bazen hafif ve müphem ağrılarla başladığını dile getiren Prof. Dr. Boztosun, “Göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı gibi belirtiler kalp krizini düşündürebiliyor. Kalp enzimlerinde yükselme ve EKG bozuklukları da kalp krizine işaret edebiliyor. Bu nedenle hastanın göğüs ağrısı şikayetiyle başvurması durumunda, kalp krizi mi yoksa kalp gribi mi olduğunu ayırt etmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

YOĞUN BAKIM GEREKTİREN DURUMLAR

Kalp gribi vakalarının bazılarında yoğun bakım tedavisi gerekebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Boztosun, “Özellikle uzun süre devam eden nezle grip şikayetleri, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve ayaklarda şişlik gibi belirtiler varsa, mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Bir vakamızda genç bir hastamızda nezle şikayetleri uzamıştı ve bayılma ile bize başvurdu. Ne yazık ki geç müdahale nedeniyle hastamızı kaybettik. Bu tür durumlar, erken tanının hayati önem taşıdığını gösteriyor" diye konuştu.

'ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR'

Kalp gribi şüphesi olan hastaların mutlaka kardiyoloji uzmanına başvurması gerektiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, “Göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı ve ayaklarda şişlik gibi belirtiler varsa, mutlaka kardiyoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Kalp gribinin erken teşhisi ve uygun tedavi yöntemleri sayesinde hastalar sağlığına kavuşabilir. Bu nedenle belirtileri hafife almamak ve geç kalmamak çok önemli" dedi.

700 yıllık Berkuk Kur’an-ı Kerim’i Bursa'da

Nilüfer’de Umut Ormanı büyüyor

Bursa’da 4 katlı apartmanın terası alevlere teslim oldu

İnegöl Belediyesi bayram hazırlıklarını tamamladı

Donald Trump: Sınırsız mühimmat ve bolca zamanımız var

İlber Ortaylı hayatını kaybetti!

Yıldırım’da tarihi yapılar ayağa kalkıyor

Bakan Uraloğlu: Hürmüz Boğazı’nda Türk gemileri güvende

Yenişehir'de üretim ve yatırım dönemi

Kestel’de camiler bayrama hazırlanıyor

Enes Çelik’ten PFDK'ya sert tepki

İran’dan ateşlenen 3. füze etkisiz hale getirildi

Alkole sıkı denetim geliyor

Bursaspor - Muşspor maçına PFDK’dan ceza

Başkan Özdemir: “Nilüfer bir kadın kentidir”

İnegöl’de drift yapan sürücüye 140 bin lira ceza

Başkan Aydın Alacahırka’da vatandaşlarla iftarda buluştu

Ramazan ruhu Gemlik’te paylaşıldı

Bursa’da binanın çatı katı alevlere teslim oldu

Aşevinde skandal: Kavurmadan çıkan çip yarış atı Smart Latch’e ait

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel gözaltına alındı

Bursa’da trafikte korku dolu anlar

Mücteba Hamaney: Bölgedeki ABD üsleri kapatılmalı

Hakan Fidan: “Orta Doğu’daki savaş bir an önce sona ermeli”

Nilüfer’de kulak sağlığı konuşuldu

BTSO Başkanı Burkay: “Asıl güç dayanışma ve birliktedir”

Bursaspor maçı Nilüfer’de dev ekranlarda olacak!

Merkez Bankası'nın rezervlerinde haftalık düşüş!

Yıldırım spor kentine dönüşüyor

Füze tehdidine karşı S-400 neden kullanılmadı?: MSB'den açıklama!

Yükleniyor

loading