Kan grupları COVID-19 riskini etkilemiyor

Salgının başından beri tartışılan bir konu olan kan grupları-koronavirüs bağlantısı ile ilgili yapılan son çalışmalar, farklı kan gruplarının COVID-19 risklerini etkilemediğini gösteriyor.

SAĞLIK 7.04.2021 19:55:00 0
Kan grupları COVID-19 riskini etkilemiyor

Koronavirüs salgınının başından itibaren tıp uzmanları ve bilim adamları, ölümcül hastalıkla ilgili birçok gizeme yanıt bulmaya çalışıyor. Bunlardan biri, kan grupları ile COVID-19 riskleri arasındaki olası bağlantı. Daha önceki araştırmalar, A tipi kanın diğer kan türlerine göre COVID-19 kasılmalarına daha duyarlı olduğunu öne sürerken, yeni bir araştırma önceki iddiaları geçersiz kılarak, kan grupları ile koronavirüs bağlantıları arasında hiçbir bağlantı olmadığı sonucuna vardı.

İster A tipi ister B tipi bir kanınız olsun, ister O + veya AB + kanına ait olun, COVID-19 riskleri söz konusu olduğunda, yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre bu, önemli değil. Aynı konuda daha önce yapılan araştırmalar, en savunmasız kan grubunu A tipi kan olarak belirtmiş olsa da, yeni araştırma, kan grupları ile COVID-19 riskleri arasında olası bir bağlantı olmadığını bildirdi.

 

 

BİR BULGUYA RASTLANMADI

JAMA Network Open'da (Amerikan Tıp Derneği tarafından yayınlanan tıp dergisi) yayınlanan araştırmaya göre, kan grubu ile COVID-19 riski arasında hiçbir bağlantı yok. Intermountain Tıp Merkezi Kalp Enstitüsü'nden Dr.Jeffrey Anderson liderliğindeki bir grup araştırmacı tarafından yürütülen çalışma, 24 hastane ve 215 klinikte yürütüldü. Çalışmada on binlerce hastadan alınan verilere bakıldı. Çalışmaya katılan kişiler arasında 11 bin 500 kişi COVID-19 pozitifken, geri kalanlar negatif idi. Araştırmacılar, koronavirüs enfeksiyonuna duyarlılık ve A,B,O kan grubu ilişkisi açısından herhangi bir bulguya rastlamadı.

Çalışmanın iddiaları göz önüne alındığında, kan grupları bir kişinin COVID-19 enfeksiyonlarına duyarlılığını etkilemiyor. Yaşlı nüfustan diyabet, kanser ve daha fazlası gibi önceden var olan sağlık sorunları olan kişilere kadar, en savunmasız olanlar, kendisini çok daha iyi korumalıdır.

Nilüfer’de belediye güvenceli dönüşüm başlıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Asrın felaketinde milletçe ayağa kalktık

Nilüfer’in yeni kentsel dönüşüm modeli: Rant değil yaşam

Bursaspor’da Tunahan Ergül ile yollar ayrıldı

Bursa afetlere hazırlanıyor

Başkan Yılmaz'dan Umman'da önemli temaslar

Bakan Kurum: Türkiye Yüzyılı tarihe yazılacak

6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Bursa’da sessiz yürüyüş

Epstein'in geride bıraktığı mal varlığı ortaya çıktı!

Pakistan’da cuma namazında camiye saldırı

AFAD duyurdu: Erzincan Kemah’ta 4.9 büyüklüğünde deprem

Milli yüzücü Defne Kurt’tan tarihi başarı

Bursa'da 6 Şubat için miniklerden duygu dolu anma

Mustafa Er: Sahada disiplinli ve güçlü bir Bursaspor olacak

İnegöl’de kaçan sürücü kameralardan yakalandı

Büyükşehir’den Çalı Yolu’na modern dokunuş

Bursa tekstili Paris'te dünyaya açıldı!

Süper Lig’de 21. haftanın hakemleri açıklandı

Başkan Taban: İnegöl’de tarımın geleceğini inşa ediyoruz

Bursa'da komiserin heimlich manevrası hayat kurtardı

9 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs Bursa’da yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bugün Allah’ın izniyle bu işin altından kalktık

Osmangazi Belediyesi 6 Şubat’ı dualarla andı

Yurtdışı alışverişte yeni şartlar!

Asrın felaketinin 3. yıldönümü!

İnegölspor formaları çocuklarla buluştu

Başkan Erol’dan 6 şubat mesajı

AK Partili ilçe başkanından tepki

TCMB rezervlerinde tarihi seviye

Bursaspor Isparta deplasmanına hazırlanıyor

Yükleniyor