Kan grupları COVID-19 riskini etkilemiyor

Salgının başından beri tartışılan bir konu olan kan grupları-koronavirüs bağlantısı ile ilgili yapılan son çalışmalar, farklı kan gruplarının COVID-19 risklerini etkilemediğini gösteriyor.

SAĞLIK 7.04.2021 19:55:00 0
Kan grupları COVID-19 riskini etkilemiyor

Koronavirüs salgınının başından itibaren tıp uzmanları ve bilim adamları, ölümcül hastalıkla ilgili birçok gizeme yanıt bulmaya çalışıyor. Bunlardan biri, kan grupları ile COVID-19 riskleri arasındaki olası bağlantı. Daha önceki araştırmalar, A tipi kanın diğer kan türlerine göre COVID-19 kasılmalarına daha duyarlı olduğunu öne sürerken, yeni bir araştırma önceki iddiaları geçersiz kılarak, kan grupları ile koronavirüs bağlantıları arasında hiçbir bağlantı olmadığı sonucuna vardı.

İster A tipi ister B tipi bir kanınız olsun, ister O + veya AB + kanına ait olun, COVID-19 riskleri söz konusu olduğunda, yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre bu, önemli değil. Aynı konuda daha önce yapılan araştırmalar, en savunmasız kan grubunu A tipi kan olarak belirtmiş olsa da, yeni araştırma, kan grupları ile COVID-19 riskleri arasında olası bir bağlantı olmadığını bildirdi.

 

 

BİR BULGUYA RASTLANMADI

JAMA Network Open'da (Amerikan Tıp Derneği tarafından yayınlanan tıp dergisi) yayınlanan araştırmaya göre, kan grubu ile COVID-19 riski arasında hiçbir bağlantı yok. Intermountain Tıp Merkezi Kalp Enstitüsü'nden Dr.Jeffrey Anderson liderliğindeki bir grup araştırmacı tarafından yürütülen çalışma, 24 hastane ve 215 klinikte yürütüldü. Çalışmada on binlerce hastadan alınan verilere bakıldı. Çalışmaya katılan kişiler arasında 11 bin 500 kişi COVID-19 pozitifken, geri kalanlar negatif idi. Araştırmacılar, koronavirüs enfeksiyonuna duyarlılık ve A,B,O kan grubu ilişkisi açısından herhangi bir bulguya rastlamadı.

Çalışmanın iddiaları göz önüne alındığında, kan grupları bir kişinin COVID-19 enfeksiyonlarına duyarlılığını etkilemiyor. Yaşlı nüfustan diyabet, kanser ve daha fazlası gibi önceden var olan sağlık sorunları olan kişilere kadar, en savunmasız olanlar, kendisini çok daha iyi korumalıdır.

İstanbul’da kar alarmı: Sıcaklıklar hızla düşüyor

Başkan Alper Taban gençlerle bir araya geldi

Belediye Başkanı Mustafa Bozbey 2025 yılını değerlendirdi

Yıldırım'da sessiz devrim

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sağlık yatırımları Türkiye Yüzyılı’nın temelidir

Bakan Kacır: Türkiye üretim gücüyle küresel rekabette öne çıkıyor

Cevdet Yılmaz: Ocakta enflasyonda 20'li rakamları göreceğiz

3 litre kızgın yağla kocasını öldürmüştü, istenen ceza belli oldu!

Başkan Özdemir: 2026 Nilüfer için daha güçlü bir yıl olacak

Altın ve Gümüşte tarihi rekor

Türkiye’de gelir dağılımında sınırlı iyileşme

İşte Cumhuriyet Başsavcılığı'nın işaret ettiği maç: 6 gözaltı

Başkan Aydın’dan kandil ikramı

TÜİK açıkladı: 2025’te tarımsal üretim geriledi

Uludağ’da Sezon Açıldı, Kar Gecikti

Bahis soruşturması: Erden Timur ve 14 futbolcu dahil 29 gözaltı kararı

Bursaspor’da Devre Arası Mesaisi Başladı

Faruk Çelik’ten ‘savaş’ ilanı: Artık susmayacağım!

CHP’den Antakya Ulu Camii tepkisi

Tülay Hatimoğulları'ndan 'anadilde ibadet' vurgusu: Kürtçe Kur'an okunabilmeli

Uludağ’da kaçak yapıya yıkım

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Avrupa Türk toplumunu kimseye ezdirmeyiz

Sadettin Saran, adli kontrolle serbest bırakıldı

Bakan Uraloğlu: Sabiha Gökçen Havalimanı, 11 ayda 2024'ün yolcu rekorunu geride bıraktı

Piremir’e gençlik ve spor merkezi

MSB’den Libya heyetini taşırken düşen uçakla ilgili açıklama geldi

İnegöl’de üç aylar özel programı

Özgür Özel: "Benim Avrupa'da randevu isteyip de alamadığım bir kişi yok. İspatlanırsa istifa ederim"

Büyükşehir Belediyesi’nde yeni yıl programı

İstanbul'da Deaş'a yılbaşı operasyonu: 115 gözaltı

Yükleniyor