Adalet Akademisi Kanunu Teklifi Görüşülmeye Devam Edilecek
11 Şubat Salı günü haftalık mesaisine başlayacak olan TBMM Genel Kurulu, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi üzerindeki görüşmelere devam edecek. Teklife göre, mesleğinde 8 yılını dolduran hakim ve savcılar, öğretim elemanı olarak Türkiye Adalet Akademisi'nde görev yapabilecek. Akademi bünyesinde Hukuk Araştırmaları Merkezi kurulacak, eğitim programlarını belirleyecek 18 kişilik Eğitim Kurulu oluşturulacak. Hakim ve savcı yardımcılarına yönelik eğitimler ise ücretsiz olacak.
Sanayi ve Ticaretle İlgili Yeni Düzenlemeler Görüşülecek
Meclis gündemine alınan bir diğer konu, sanayi ve ticarete yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi olacak. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile ilgili değişiklikleri de içeren düzenlemeler kapsamında, bazı yükümlülüklere uymayanlara 12 bin 20 liradan 482 bin 204 liraya kadar para cezası uygulanması öngörülüyor. TESK ve TOBB’un KOSGEB’e ödeyeceği aidatlar Cumhurbaşkanı tarafından iki katına çıkarılabilecek. Ayrıca ölçü ve ölçü aletleriyle ilgili düzenlemelere uymayanlara 5 bin ila 50 bin lira arasında idari para cezası kesilecek. TÜBİTAK ise üstün başarı gösteren öğrencilere burs verebilecek.
İklim Kanunu Teklifi Meclis Başkanlığı’na Sunulacak
AK Parti tarafından hazırlanan İklim Kanunu Teklifi’nin Meclis Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. Teklifte, 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşılması için bakanlıklara yeni sorumluluklar verilmesi, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve sıfır atık sisteminin yaygınlaştırılmasına yönelik düzenlemeler yer alacak.
Kartalkaya'daki Otel Yangını İçin Araştırma Komisyonu Kuruluyor
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangının tüm yönleriyle araştırılması amacıyla TBMM’de bir Meclis Araştırma Komisyonu kuruluyor. 22 üyenin seçileceği komisyonun başkanlığını AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok’un üstlenmesi bekleniyor. Üç ay boyunca çalışmalarını sürdürecek komisyon, ilgili bakanlık ve kurum yetkililerini dinleyerek incelemeler yapacak.
TBMM Filistin ile İlgili Anlaşmaları Gündemine Aldı
ABD Başkanı Donald Trump’ın tartışmalı Gazze planının ardından, TBMM’den Filistin ile ilgili önemli bir adım geldi. Meclis, Filistin ile imzalanan iki anlaşmayı gündemine aldı. 11 Şubat Salı günü toplanacak Dışişleri Komisyonu, Filistin ile yapılan yatırımların karşılıklı teşviki ve çifte vergilendirmenin önlenmesine yönelik anlaşmaları ele alacak. Bu anlaşmalar, komisyonda görüşüldükten sonra Genel Kurul’da oylanacak.
Komisyonlar Gündemlerindeki Konuları Ele Alacak
Meclis’te ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konulara ilişkin çalışmalarına devam edecek. Dışişleri Komisyonu, çeşitli uluslararası anlaşmalara dair 5 kanun teklifini değerlendirecek. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun 2024 yılına ait raporu ise Dilekçe Komisyonu ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyelerinden oluşan Karma Komisyon tarafından incelenecek.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) yetkilileri, Yapay Zeka Araştırma Komisyonu’nda sunum yapacak. Öte yandan, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, Erzurum ve Erzincan Ceza İnfaz Kurumları ile ilgili inceleme raporlarını ele alacak.
Meclis’te ayrıca, salı ve çarşamba günleri grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleştirilecek.