1 milyon 125 bin 410 denetimle birçok sektör mercek altına alınırken, bu süreçte tespit edilen usulsüzlükler neticesinde 7,4 milyar lira ceza kesildi.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında 2024 yılında yoğun saha denetimleri gerçekleştirdi. Toplamda 1 milyon 125 bin 410 denetimle birçok sektör mercek altına alınırken, bu süreçte tespit edilen usulsüzlükler neticesinde 7,4 milyar lira ceza kesildi.
1,1 Milyonu Aşan Denetim Sayısı
Gelir İdaresi, vergi kayıp ve kaçağını önlemek için sahadan gelen ihbar ve şikayetleri değerlendirmeye aldı. Uyumsuz mükelleflerin belirlenmesi adına KDV oranları, belge düzeni ve ödemelerin kayıtlarla uyumu gibi pek çok unsur detaylı bir şekilde incelendi. Ayrıca bandrollü ürünler ile akaryakıt ürünlerine özel denetimler de bu kapsamda yer aldı.
Kayıtsız Çalışanların Tespiti ve Tahakkuk Eden Vergiler
Denetimler sırasında, hiçbir vergi kaydı bulunmayan 32 bin 255 kişinin tamamen kayıt dışı çalıştığı ortaya çıktı. Bu bulguların ardından gerekli işlemler tamamlanarak 10 milyar lira vergi tahakkuk ettirildi.
Kira Gelirlerine Dikkat Çekildi
GİB'in kira gelirlerine yönelik gerçekleştirdiği kapsamlı çalışmada, kiracı olduğu değerlendirilen 425 bin konutta denetim yapıldı. Bu süreç sonunda 376 bin yeni mükellef kira beyannamesi vermeye yönlendirildi. Aynı zamanda, önceki yıllara ait kira beyannamesi eksik olan 55 bine yakın mükellef sisteme dahil edildi. Böylece toplamda 3,1 milyar lira kira geliri beyan edildi.
Bandrollü Ürünlerde Kaçakçılıkla Mücadele
Tütün ve alkollü içkilere yönelik 2007 yılında başlayan bandrol uygulaması 2024'te de titizlikle sürdürüldü. Bandrol ekipleri, 16 milyondan fazla ürün denetlerken, kaçak olduğu belirlenen 2 milyon ürün ile 120 milyon dal makarona yönelik adli süreçlerin başlatılması için kolluk kuvvetlerine bildirim yaptı.
132,5 Milyar Lira Kayıt Dışı Hasılat İzlemeye Alındı
Nakdin yoğun kullanıldığı sektörlerde kayıt dışı bırakılan hasılatların ortaya çıkarılması için izaha davet ve gönüllü uyum süreçleri başlatıldı. Bu kapsamda, 137 bin 25 mükellef ile temasa geçildi. 252 bin 322 beyanname üzerinden 27,3 milyar liralık kayıt dışı hasılatın beyan edilmesi sağlanırken, geri kalan mükellefler hakkında işlemler yapılacağı açıklandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Mücadele Kararlılıkla Sürecek
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında vergi adaletinin sağlanmasına yönelik çalışmaların süreceğini belirtti. Şimşek, “Vergide adalet ve verimlilik ilkesi çerçevesinde denetimlerimizi yeni nesil analiz teknikleriyle güçlendiriyoruz. 2024'te olduğu gibi bu yıl da denetimlerimizi artırarak vergiye gönüllü uyumu teşvik edeceğiz” dedi.