Kene ısırmalarına dikkat

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr.Fevzi Yavuzyılmaz, yaz aylarında karşılaşılabilecek kene ısırmasına karşı önemli uyarılarda bulundu.

SAĞLIK 4.06.2021 13:11:00 0
Kene ısırmalarına dikkat

Kenelerin insan vücuduna tutunması sonucunda Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığına sebebiyet verdiğine dikkat çeken Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, “Hastalığın en bâriz belirtileri ateş, üşüme, titreme, karın ve baş ağrıları, bulantı, kusma, ishal, yüz ve göğüste kırmızı döküntülerdir” dedi. 


  Kene ısırmalarına karşı korunmanın önemli olduğunu dile getiren Dr. Yavuzyılmaz, kene ısırmalarına karşı kırsal alanlar, hayvan barınakları ve tarım arazilerine gidenlerin mümkün olduğunca vücudunda açık kısım kalmamasına özen göstermesi gerektiğini ifade etti. Kenelerin daha kolay fark edilmesini sağladığından açık renkli elbiselerin tercih edilmesi gerektiğini anlatan Yavuzyılmaz, “Kırsal alan ya da hayvan barınaklara giderken kenelerin vücuda girebileceği yerlerin kapatılması, mesela pantolon paçalarının çorap içine sokulması, çizme giyilmesi gibi tedbirlerin alınması gerekmektedir. Yine dönüşte mutlaka vücut ve elbiseler kontrol edilmeli kene olup olmadığı araştırılmalıdır” şeklinde konuştu. 


 Kenelerin çıplak elle çıkartılmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Yavuzyılmaz, “Eldiven, naylon poşet veya bez parçası ile tutularak ya da ince uçlu bir pens veya varsa kene çıkartma kartı ile ezilmeden çıkarılmalıdır. Çıkartılamıyorsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkartılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar azalır” diye konuştu. 
 

Shotokan WSF Dünya Şampiyonasında Türk rüzgârı esti

Başkan Bozbey, “Bursa’ya hizmet etmek bizim için onurdur”

Tofaş’tan dev transfer: Milli basketbolcu Bursa takımında!

TBMM Başkanı Kurtulmuş: 2026 yılı bütçemiz 27,2 milyar lira

Kartalkaya davasında karar açıklandı

Türkoğlu:" Suçu işleyene ceza verin, bütün bir kulübe değil!"

Su kesintileri durduruldu

Özgür Özel: “Tuz koktu, tuz”

Bursaspor’a taraftar yasağı!

Bakan Göktaş: Aileyi korumak savunma sanayi kadar stratejik

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı İbrahim Özkan gözaltına alındı

İklim değişikliği Bursa'da masaya yatırılacak

Eski tip ehliyetler için son gün yarın

Duman ailesinin acı günü: Nedim Duman hayatını kaybetti

Yıldırım'da Cumhuriyet coşkusu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'nin kutlu yolculuğunun önünü kesebilecek hiçbir dahili ve harici odak yoktur

İnegöl’de 9. Kitap Günleri başlıyor

İşte Eurofighter uçakların Türkiye'ye maliyeti

Hakem Zorbay Küçük:"Hiçbir bahis sitesine üye olmadım"

Bursa'da tramvayda yangın paniği

İnegöl’den Gazze’ye uzanan yardım eli

Nilüfer Kadın Korosu’ndan Cumhuriyet defilesi

İBB'ye yönelik 'Yolsuzluk' soruşturması kapsamında 4 kişi hakkında gözaltı kararı

İznik Gölü göz göre göre kuruyor!

İnegöl İlçe Stadı’nda 17 yıl sonra ilk kez tören yapıldı

Bursa’da Cumhuriyet coşkusu, F-16’ların alçak uçuşuyla zirveye ulaştı

Atatürk'e en güzel mektuplar Osmangazi'den yazıldı

Büyükşehir'den "Cumhuriyet Kadınları" konseri

AK Parti’den Cumhuriyet’in 102. yılına özel video: “Cumhuriyet ideallerimiz Türkiye Yüzyılı’nda gerçek oldu”

'Alkollü içecek' verilmeyince tabancayla 4 kişiyi yaralayan şüpheli yakalandı

Yükleniyor