Kene ısırmalarına dikkat

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr.Fevzi Yavuzyılmaz, yaz aylarında karşılaşılabilecek kene ısırmasına karşı önemli uyarılarda bulundu.

SAĞLIK 4.06.2021 13:11:00 0
Kene ısırmalarına dikkat

Kenelerin insan vücuduna tutunması sonucunda Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığına sebebiyet verdiğine dikkat çeken Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, “Hastalığın en bâriz belirtileri ateş, üşüme, titreme, karın ve baş ağrıları, bulantı, kusma, ishal, yüz ve göğüste kırmızı döküntülerdir” dedi. 


  Kene ısırmalarına karşı korunmanın önemli olduğunu dile getiren Dr. Yavuzyılmaz, kene ısırmalarına karşı kırsal alanlar, hayvan barınakları ve tarım arazilerine gidenlerin mümkün olduğunca vücudunda açık kısım kalmamasına özen göstermesi gerektiğini ifade etti. Kenelerin daha kolay fark edilmesini sağladığından açık renkli elbiselerin tercih edilmesi gerektiğini anlatan Yavuzyılmaz, “Kırsal alan ya da hayvan barınaklara giderken kenelerin vücuda girebileceği yerlerin kapatılması, mesela pantolon paçalarının çorap içine sokulması, çizme giyilmesi gibi tedbirlerin alınması gerekmektedir. Yine dönüşte mutlaka vücut ve elbiseler kontrol edilmeli kene olup olmadığı araştırılmalıdır” şeklinde konuştu. 


 Kenelerin çıplak elle çıkartılmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Yavuzyılmaz, “Eldiven, naylon poşet veya bez parçası ile tutularak ya da ince uçlu bir pens veya varsa kene çıkartma kartı ile ezilmeden çıkarılmalıdır. Çıkartılamıyorsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkartılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar azalır” diye konuştu. 
 

Kalp krizi geçiren yolcu otobüsle hastaneye taşındı

Cezaevi aracı devrildi: 2'si ağır 10 yaralı

Ünlü isimlerin test sonuçları belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'i karşıladı

Alkollü sürücünün çarptığı 9 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Bursa’da seyir halindeki otomobil yandı

Bursa’da ulaşım için büyük plan

Sosyal medya tartışması bıçaklı kavgaya dönüştü

Bursa'da aranan firarilere operasyon

Nilüfer’de uyuşturucuya jandarma darbesi

Bakan Bolat: 2030 hedefi 500 milyar dolar ihracat

Bakan Memişoğlu: Bağımlılıkla mücadelede toleransımız sıfır

Yıldırım’da enerjisini kendi üreten dönüşüm

Cevdet Yılmaz: Alım gücü artacak

HÜRKUŞ deneyimi GUHEM’de paylaşıldı

MSB: SDG ateşkesi ihlal etmeyi sürdürüyor

Fuarda İnegöl imzası: 170 firma aynı çatı altında

Osmangazi'de fahiş fiyatlara geçit yok

Başkan Özdemir mahalle mahalle sahaya indi

Bursa Büyükşehir ve 17 İlçe Belediyesi ortak denetimde

Nilüfer OSB’de korkutan kimyasal fabrika yangını

İnegöl'de virajlı yolda devrilen TIR can aldı

TİMBİR’den İletişim Başkanlığı ve BİK’e teşekkür

Aranan şahıs Karacabey’de yakalandı

Bursaspor yeni hocası ile kritik 3 puanı aldı!

Bursa’nın sessiz hafızası Özgen’den Fan Kulübe

Arabistan'da Bursa rüzgarı: 7 başkan tek yürek tanıtım yaptı

Eşinin ölüm haberiyle yıkıldı: “Ne olur kalk aşkım”

BTSO Meclis üyelerinden Başkan Burkay’a tam destek

BTSO’da yılın ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi

Yükleniyor