Kira gelirini beyan etmeyenlere ceza geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerine ilişkin beyan döneminin sona ermesiyle birlikte yapılan denetimler ve elde edilen sonuçlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

EKONOMİ 25.08.2024 11:44:00 0
Kira gelirini beyan etmeyenlere ceza geliyor

Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) bu yıl kira gelirlerini beyan etmeyen mükelleflere yönelik kapsamlı bir çalışma yürüttüğünü belirtti. Bu çalışmalar sonucunda, kira gelirini beyan etmeyen yaklaşık 700 bin mükellef tespit edildi. Bu mükellefler, cezai işlem yapılmak üzere vergi dairelerine bildirilecek.

Bakan Şimşek, kira gelirinin beyan edilmesi gerektiğini hatırlatarak, bu yılın başından itibaren belirli kira bedelinin üzerindeki konutlar, kısa süreli kiralamalar ve iş yerleri için beyanname zorunluluğu olduğunu vurguladı. Kira ödemelerinin banka hesapları üzerinden yapılması gerektiğini ifade eden Şimşek, GİB’in bankalardaki IBAN’lar üzerinden kira gelirlerini kontrol ettiğini ve bu kapsamda 700 bin mükellefe bilgilendirme ve hatırlatma SMS’leri gönderildiğini belirtti.

Şimşek, vergi dairesi memurları tarafından yapılan denetimlerde, 400 binden fazla adreste kontroller gerçekleştirildiğini ve bu kontroller sonucunda beyanname vermeyenler için toplamda 153,4 milyon liralık vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendiğini açıkladı. Ayrıca, bu süreçte 46 bin mükellefin kendiliğinden beyanname vererek toplamda 200,7 milyon lira gelir vergisi beyan ettiğini kaydetti.

GİB, beyan döneminin sona ermesinin ardından, kira gelirini beyan etmeyen yaklaşık 1 milyon mükellefe bir kez daha SMS gönderdi. Bu hatırlatmalar sonrasında 95 bin 989 mükellef beyanname vererek, 18,3 milyar lira matrah ve 1,2 milyar lira vergi bildiriminde bulundu.

Şimşek: Enflasyon Kasım 2021’den bu yana en düşük seviyede

TUS yerleştirme sonuçları açıklandı!

Haziran ayı kira artış oranı belli oldu!

Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı

TBMM Genel Kurulunda Meclis Başkanı seçimi gerçekleştirilecek

Organize suç örgütlerine operasyon: 90 şüpheli yakalandı

Brent petrolün varili 64,55 dolardan işlem görüyor

Akdeniz'de 5,8 büyüklüğünde deprem

İsrail yardım noktasını vurdu

Eski valinin düğününe siyaset üstü buluşma

Avrupa'da eğitimde yeni rota: Polonya

Kurban kesim yerleri hazırlandı

Üniversiteli Emirhan evinde ölü bulundu

Yenişehir’de bahar şenliği coşkusu gençlerle taştı

"Bursa Leylek Şenliği" başladı

Roman TOKİ’de bayram sevinci: Güvenlik ve düzenleme tamamlandı

Meclis’te kritik hafta: Başkanlık seçimi ve 10. yargı paketi gündemde

Kabine "Terörsüz Türkiye" gündemiyle toplanıyor

Rusya heyeti İstanbul'da!

Hatay'da işçileri taşıyan midibüs devrildi: 25 yaralı

Bursa'da iki grup arasında bıçaklı- sopalı kavga:4 yaralı

TFF 3'üncü Lig'e çıkan Bursa temsilcisi, ligden çekilme kararı aldı

17 yaşındaki sürücünün kullandığı kamyonet, yol kenarında yürüyen 2 çocuğa çarptı

Bursaspor, 62’nci yılını meşalelerle kutladı

Polonya'da cumhurbaşkanı seçimini yüzde 50,9 ile Nawrocki kazandı

Anadolu Yıldızı 2025’in deniz safhası başladı

Adana'da geri dönüşüm fabrikasında yangın

Uçuruma yuvarlanan otomobildeki 3 kişi yaralandı

Kırşehir’de sel nedeniyle 1 ev yıkıldı, 3 ev ağır hasar gördü

Makine mühendisi iş kazasında ağır yaralandı

Yükleniyor