Kıyamet Buzulu hızla eriyor

Bilim insanları buzulların erimesiyle ilgili kırmızı alarm veriyor. Araştırmacılar, Antarktika'nın Kıyamet Buzulu 5.500 yıl içinde hızlı bir şekilde eridi. Küresel deniz seviyesini 3,4 metreye kadar yükseltebileceği belirtiliyor.

DÜNYA 23.06.2022 22:31:00 0
Kıyamet Buzulu hızla eriyor

Küresel deniz seviyelerini yükseltme potansiyeline sahip olan Antarktika’daki Thwaites Buzulu, Kıyamet Buzulu olarak anılıyor. Yeni bir araştırmaya göre Kıyamet Buzulu, hızla eriyor.

Maine Üniversitesi’nden ve British Antarctic Survey’den araştırmacılar, buz kaybını ölçmenin dolaylı bir yolu olan yerel deniz seviyesindeki değişim oranını ölçtüler. Ölçümleri, buzulun son 5.500 yılda görülmemiş bir oranda eridiğini gösteriyor.

Çalışmanın yazarlarından Dr Dylan Rood, “Bu hassas buzullar son birkaç bin yılda nispeten istikrarlı olmalarına rağmen, şu anki erime oranları hızlanıyor ve küresel deniz seviyesini yükseltiyor” dedi.

Batı Antarktika Buz Levhası, Thwaites ve Pine Island buzullarına ev sahipliği yapıyor ve artan küresel sıcaklıklar için inceleniyor. Thwaites buzulu şu anda 192.000 kilometrekare; yani Büyük Britanya ile aynı büyüklükte. 162.300 kilometrekare olan Pine Island buzulu da Florida ile aynı büyüklükte.

İki buzul da birlikte eridikçe küresel deniz seviyesinde muazzam yükselmelere neden olma potansiyeline sahip. Ekip, yeni çalışmalarında, bu iki buzulun ne kadar hızlı inceldiğini ölçmek için yola çıktı. Ekip, Antarktika sahillerindeki deniz kabuklarını ve penguen kemiklerini inceledi ve deniz seviyesinin üzerinde ne kadar zamandır oturduklarını tahmin etmek için radyokarbon tarihleme kullandı.

 

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan "Terörsüz Türkiye" mesajı

İnegöl’de sanayinin park sorununa büyük çözüm

CHP 39. Kurultayı Ankara’da toplandı

Osmangazi Belediyespor’un yıldızı Türkiye International’da birinci

Bursa Büyükşehir LoRa Alliance’a üye oldu

Osmangazi’de miniklere erken yaşta sağlıklı gülüş eğitimi

Nilüfer’de tıp tarihi buluşması

Dünya gözünü İznik’e çevirdi

Benzin ve motorin fiyatlarında beklenen indirim gerçekleşti

Edebiyatın kalbi Bursa’da atıyor

Gar–Şehir Hastanesi yoluna dair Büyükşehir'den açıklama!

Asgari ücrette geri sayım başladı

Osmangazi Belediyespor Play-Off yolunda kenetlendi

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görev değişimi!

Mollaarap, Bursa’nın yeni kültür ve yaşam merkezi oluyor

TİMBİR, dijital habercilikte telifin stratejik önemini vurguladı

Osmangazi’de renkli günler başladı

İznik’te Papa Yoğunluğu: doluluk yüzde 100

Bursa sanayisi için tehlike çanları!

Nilüfer’de zincir restoranlara sıkı denetim

'Yüzyılın Konut Projesi'ne 5 milyon 314 bin kişi başvurdu

İnegöl'den hafta sonu vezne hizmeti

Bursa’da "Elde Üret Evden Sat" projesi başladı

Makine sektörünün küresel buluşması için geri sayım başladı

Ortaokul öğrencilerini taşıyan otobüs, alev topuna döndü

Nilüfer’de prefabrik yapıda yangın

Osmangazi’den hafta sonu vezne hizmeti

İznik, Papa’yı ağırlamaya hazır

Gemlik'te su kesintisi

Engelsiz Bursa için büyük adımlar

Yükleniyor