Tarih: 14.09.2023 09:54

KKM’deki zorunlu karşılık oranlarında değişiklik yapılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de

Facebook Twitter Linked-in

Resmi Gazete’de yayımlanan TCMB’nin Zorunlu Karşılıklar Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği’ne göre Kur Korumalı Mevduatların zorunlu karşılık oranları değişti. 

KKM'nin en fazla tercih edildiği vade türü olan 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli KKM'lerin yüzde 15 olan vade oranı, yüzde 25'e çıkarıldı. 

1 yıla kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için yüzde 15 olan zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5’e düşürüldü. 

Zorunlu karşılık oranı nedir

Zorunlu karşılık oranı; mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak TCMB’de bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve bu oran TCMB tarafından kararlaştırılır. Zorunlu karşılıklar para politikasını uygulama aracı olarak kullanılabilir.

Eğer bankalar atıl rezervlere sahip değilse, zorunlu karşılık oranı artırıldığında bankalar verdikleri kredileri geri çağırırlar ve bu durum para arzının azalmasına neden olur.

Zorunlu karşılık oranı düşürüldüğünde ise zorunlu karşılıkların bir kısmı kullanılabilir rezerv şekline dönüşür, bu da bankaların kredi tabanını artırır. Bankaların kredi tabanın genişlemesi de para arzının artmasına neden olur.

Zorunlu karşılık oranının artırılması daralmacı para politikasına, oranın azaltılması ise genişlemeci para politikasına işaret eder.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —