Konut satışları düştü kiralar yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Ağustos 2021 dönemi konut satış verilerinde yaşanan düşüş gayrimenkul sektörü için yeni önlemlerin alınmasını tekrar gündeme getirdi.

EKONOMİ 17.09.2021 13:33:00 0
Konut satışları düştü kiralar yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Ağustos 2021 dönemi konut satış verilerinde yaşanan düşüş gayrimenkul sektörü için yeni önlemlerin alınmasını tekrar gündeme getirdi. Önceki yıllara göre düşüşe geçen konut üretimi ve bunun yanı sıra yaşanan maliyet artışları inşaat ekonomisini derinden etkilemeye devam ediyor.


Türkiye genelinde 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17 azalarak 141 bin 400 olarak gerçekleşen konut satışlarında yılın son çeyreğinde de önemli bir artış beklenmiyor. Yeni konut üretiminin azalması ile birlikte artan konut ihtiyacı kiralık evlere olan ilgide arttırdı. Talebin artması sebebiyle artışa geçen kiralık ev fiyatları 3 ay içerisinde yüzde 100’e varan oranlarda değişim gösterdi. Konut kredi faizlerindeki yüksek oranların konut satışlarının düşmesine doğrudan etki ettiği gayrimenkul sektöründe yeni formül ise satılamayan konutların inşaat firmaları tarafından kiralanması veya düşük taksitlerle kira öder gibi bir ödeme sisteminin geliştirilmesi olarak planlanıyor.


Artan konut kiraları ve konut satışlarında yaşanan gerileme hakkında açıklamalarda bulunan Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir, “Yılın ilk 8 ayı maalesef gayrimenkul sektörü için oldukça değişken bir dönem oldu. Konut satışlarındaki azalmanın en önemli faktörü şüphesiz konut kredi faizlerindeki oranların alıcılar için henüz beklenen seviyelere inmemesidir. TÜİK tarafından açıklanan 2021 yılı Temmuz ayı inşaat maliyet endeksinde artış oranı yüzde 56.42 seviyesine yükseldi. İşçilik endeksi de yıllık bazda yüzde 21,18 arttı. Bu durumda konut fiyatlarının yılın son çeyreğinde artması kaçınılmaz” dedi.


Gayrimenkul sektöründe yaşanan olumsuz gelişmelerin ortadan kalkması ve yılın son çeyreğinde ekonomik olarak toparlanma için atılması gereken adımları sıralayan Özkan Aydemir, özellikle acil olarak atılması gereken üç adım olarak; kredi oranlarının düşürülmesi, tapu harç bedellerinde indirime gidilmesi ve ilk kez ev alacak vatandaşlara teşviklerin arttırılması olduğunu söyledi.
Aydemir sözlerini şöyle sürdürdü: "Konut üretimi yapan firmaların son yıllarda üretim sayılarını azaltması sebebiyle artan konut ihtiyacına cevap verecek kadar üretim yapılmadığı için mevcut konutların değerlerinde ciddi artışlar yaşandı. Konut üretiminin yeniden canlanması ve kentsel dönüşüm projelerinin bir an önce tamamlanması ile birlikte yeni konutların piyasaya arzı halinde kiralarda bir düşüş yaşanabilir"

 

700 yıllık medeniyet bir asırlık Cumhuriyet: Bursa’nın fethine görkemli kutlama!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemiz bölgenin veri üssü konumuna gelecek

Asgari ücrette üçüncü toplantı bugün olacak

Yıldırımlı çocuklara her pazar ücretsiz tiyatro

Türkiye–Pakistan kardeşliği savunma ve havacılıkta güçleniyor

Eskişehir’den Nilüfer’e dostluk ziyareti

Bursa’nın Fethi’nin 700. yılı coşkuyla kutlanacak

Çamlık Bulvarı Büyükşehir’le yenilendi

Bursa'da müstakil evde yangın: 1 kişi hayatını kaybetti

Ekol TV kapandı

Doğa tutkunlarının yeni adresi Yenişehir olacak

Kestel’de hava kirliliğine kalıcı çözüm: Tek tip filtrasyon sistemi başlıyor

Osmangazi Meydanı’nda müziğin büyüsü

GUHEM’de ‘En Uzunnn Gece’

İnegölspor'dan Bozbey'e çağrı

İnegöl Belediyesi’nden Türkiye’de bir ilk: Çocuk odaklı afet çalıştayı

Bursa’da kaçakçılığa büyük darbe: 3,4 milyon makaron ve 12 milyon TL’lik oto parçası ele geçirildi

Burfaş B Kafe ilgi odağı: Masterchef şefleri Bursa'da

RATEM seçimlerine TİMBİR damgası

Varank’tan Özel’e savunma sanayii üzerinden sert çıkış

Timsah’tan flaş transfer!

Bursa’nın da aralarında olduğu 28 ilde FETÖ operasyonu: 50 tutuklama

Yıldırımlı gençler kadim Bursa'yı adım adım keşfediyor

Bu soyadlarından herkes kurtulmak istemiş...

Osmangazili çocuklar Bursaspor sevgisiyle büyüyor

Başkan Özdemir: Gençler Nilüfer’de karar ortağı

Çanakkale'de cinayet gibi kaza: 5 ölü

Dışişleri: ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırmasını memnuniyetle karşılıyoruz

Bursa’da deprem sığınma projesi

Yeşiltaş’tan Mustafakemalpaşa’da sandık çağrısı: Çarşı-pazar yangın yeri, çözüm sandık!

Yükleniyor