Kredi kartı borçlarına 60 aya kadar yapılandırma fırsatı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcu bulunan vatandaşlar için önemli adımlar attı.

Kredi kartı borçlarına 60 aya kadar yapılandırma fırsatı!
Haberi Sesli Oku
EKONOMİ 27.09.2024 13:18:00 0

Yeni düzenlemelerle, kredi kartı borçlarını ödemekte zorlananlar için 60 aya kadar yapılandırma imkanı sunulacak.

BDDK tarafından alınan kararlar Resmi Gazete’de yayımlanırken, TCMB de ilgili faiz oranlarına dair tebliğini yayımladı. Bu kapsamda, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödemekte güçlük çeken bireysel müşteriler, borçlarını uzun vadeli bir plan çerçevesinde yeniden yapılandırabilecek.

Kredi Kartı Borçları 60 Aya Kadar Yapılandırılacak

Bireysel kredi kartı borçlarını ödeyemeyenler için getirilen bu düzenleme, borç sahiplerine 60 aya kadar taksitlendirme fırsatı sunuyor. Dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyen vatandaşlar, borçlarını 60 aya kadar taksitlendirme yoluna gidebilecek. Ancak borç yeniden yapılandırılırken, kredi kartı limitinin artırılabilmesi için yapılandırılan borcun en az yarısının ödenmiş olması gerekecek.

TCMB ise kredi kartı yapılandırmalarında uygulanacak faiz oranını referans faiz oranı olan yüzde 3,11 ile sınırladı. Bu adım, kredi kartı borçlarının daha düşük faiz oranlarıyla yapılandırılmasını mümkün kılacak.

İhtiyaç Kredilerinde Yapılandırma İmkanı

İhtiyaç kredisi borcu olanlar için de önemli düzenlemeler yapıldı. Borçlarının anapara veya faiz ödemelerinde 30 günü aşan gecikme yaşayan bireyler, ek kredi olmaksızın 60 aya kadar yapılandırma yapabilecekler. Ancak bu haktan faydalanabilmek için borç sahiplerinin 1 yıl içinde yapılandırma talebinde bulunması gerekiyor.

Asgari Ödeme Oranlarında Değişiklik

BDDK, kredi kartlarındaki asgari ödeme oranında da yeni bir düzenleme yaptı. Buna göre, 50 bin liraya kadar olan kredi kartı borçları için asgari ödeme oranı yüzde 20 olarak belirlendi. 50 bin lira üzerindeki borçlar için ise bu oran yüzde 40’a çıkarıldı. Yeni oranlar 1 Kasım 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Bu değişikliklerle birlikte, TCMB kredi kartı dönem borçlarına uygulanan azami faiz oranlarını da yeniden düzenleyecek. Referans faiz oranına bağlı olarak belirlenecek yeni oranlar, 24 Ekim 2024 tarihinde açıklanacak. Dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için azami faiz oranı yüzde 3,50, 25 bin-150 bin lira arasındaki borçlar için yüzde 4,25 ve 150 bin liranın üzerindeki borçlar için ise yüzde 4,75 olarak uygulanacak.

Nakit Çekim Faiz Oranı Sabit Kaldı

Kredi kartı ile nakit çekim işlemlerinde uygulanan azami akdi faiz oranı ise yüzde 5 seviyesinde sabit tutuldu. Bu oran, kredi kartıyla nakit kullanımı sırasında geçerli olacak.