Küçükkayalar’dan Tiny House uyarısı: Sağlık ve çevre tehlikede

Tarım alanlarına kurulan Tiny House ve bungalov evlere, eski İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ülkü Mercan Küçükkayalar’dan tepki geldi.

GÜNDEM 31.07.2024 13:39:00 0
Küçükkayalar’dan Tiny House uyarısı: Sağlık ve çevre tehlikede

Birçoğu tarım alanı üzerine kurulu olan ve kooperatif adı altında sektöre dönüşen Tiny House ve bungalov evlere bir tepki de önceki dönem İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ülkü Mercan Küçükkayalar’dan geldi. Tiny House gibi yapıların tarım alanlarını tahrip etmesinin yanı sıra, ciddi sağlık ve hijyen sorununu da beraberinde getirdiğini belirten Küçükkayalar, “Bu tip evlerin kurulduğu yerlerde alt yapı yok. Suyu kuyudan çekiyorlar, atıklar için fosseptik çukuru açıyorlar, elektrik olmadığı için jeneratör kullanıyorlar. Tüm bunlar hem insan sağlığına hem de çevreye zarar veriyor” dedi. 

 

Vali Mahmut Demirtaş’ın talimatıyla, sıkı denetimlerin başladığı ve onlarca parselde sökülen Tiny House ve bungalov tipi evlere bir tepki de inşaat mühendislerinden geldi. Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Küçükkayalar, ruhsatsız evlerin tarım alanlarını tahrip etmesinin yanı sıra başka sorunları da beraberinde getirdiğinin altını çizdi. Bu tip evlerin olduğu bölgelerde alt yapı olmadığını hatırlatan Küçükkayalar, “Bu tip evlerde sağlık ve hijyen sorunları var. Su  olmadığı için suyu kuyudan çekiyorlar veya depo yapıyorlar. Ancak depo ne kadar sürdürülebilir? Elektrik olmadığı için jeneratör kullanıyorlar. Atıklar için fosseptik çukuru açıyorlar. Diyelim ki 20,30 ev var. Her bir eve bir çukur açmaları gerekirken, maliyeti düşürmek için büyük bir fosseptik çukuruyla idare ediyorlar. Tüm bunlar, hem insan sağlığına hem de çevreye zarar veriyor. Ayrıca yerleşik bir hayat için de sürdürülebilir evler değil bunlar” diye konuştu. Tiny House ve bungalov tipi evlerin yapı ruhsatı olmadığını kaydeden Kayalar, “Bu evler taşınabilir diyorlar ancak doğru değil. Taşıdığınız zaman eski yerine koyamazsınız” dedi. 

MEVCUT İMO YÖNETİMİ GÖRÜŞ BİLDİRMİYOR 

Bursa kamuoyunun duyarlılık gösterdiği, idarenin sıkı tedbirler aldığı Tiny House ve bungalov evler konusunda İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Yönetimi sessiz kalmayı tercih ediyor. En çok inşaat mühendislerinin zarar gördüğü Tiny House konusunda  görüş istediğimiz İMO Bursa Şubesi yetkililerinden, aradan uzun zaman geçmesine rağmen geri dönüş alamadık. 

 

 

Mollaarap, Bursa’nın yeni kültür ve yaşam merkezi oluyor

TİMBİR, dijital habercilikte telifin stratejik önemini vurguladı

Osmangazi’de renkli günler başladı

İznik’te Papa Yoğunluğu: doluluk yüzde 100

Bursa sanayisi için tehlike çanları!

Nilüfer’de zincir restoranlara sıkı denetim

'Yüzyılın Konut Projesi'ne 5 milyon 314 bin kişi başvurdu

İnegöl'den hafta sonu vezne hizmeti

Bursa’da "Elde Üret Evden Sat" projesi başladı

Makine sektörünün küresel buluşması için geri sayım başladı

Ortaokul öğrencilerini taşıyan otobüs, alev topuna döndü

Nilüfer’de prefabrik yapıda yangın

Osmangazi’den hafta sonu vezne hizmeti

İznik, Papa’yı ağırlamaya hazır

Gemlik'te su kesintisi

Engelsiz Bursa için büyük adımlar

Nilüfer’de Kardelen Parkı ve Koşu Yolu açıldı

Brent fiyatlarındaki düşüş akaryakıta indirim sinyali verdi

Bursa merkezli uyuşturucu operasyonu : 16 Gözaltı, 50 milyon TL’lik mal varlığına el konuldu

BTSO Başkanı İbrahim Burkay: “AB piyasasındaki toparlanma Bursa için kritik önemde”

Firari hükümlü, 240 saatlik kamera görüntüsü izlenerek yakalandı

Tiyatroseverler Osmangazi’de unutulmaz bir gece yaşadı

İnegöl Belediyesi THM Korosu salonu coşturdu

TFF’den Bursaspor’a ceza! PFDK kararı açıklandı

Avukat Çokal: “Bilirkişi heyeti gerekçesiz değiştirildi rapor sorumlulukları içermiyor”

İnegöllü sporcu Emre Doğan Türkiye Şampiyonu oldu

Özbekistan Büyükelçisi Khaydarov, BTSO’da iş dünyasıyla buluştu

Nilüfer’e veda Osmangazi’ye merhaba

AK Parti Kadın Kolları: “Kadına yönelik şiddet insanlık suçudur”

Yenişehir’de ekmek zammına tepki: “Bu karar belediyemizin değil"

Yükleniyor