Lise öğrencilerinin geliştirdiği robot denizleri tertemiz yapacak

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde eğitim gören lise öğrencileri, uzaktan kumanda ile kontrol edilen deniz temizleme robotu geliştirdi.

TEKNOLOJİ 19.12.2021 14:36:00 0
Lise öğrencilerinin geliştirdiği robot denizleri tertemiz yapacak

  Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan özel bir lisenin öğrencileri, temiz bir dünya hedefiyle projeler geliştiriyor. Bu kapsamda öğrenciler, yazılım ve çizimlerini kendilerinin yaptığı 'Koridoras' adını verdikleri deniz temizleme robotu üretti. Öğrencilerin geliştirdiği robot, uzaktan kumanda ediliyor ve denizdeki pislikleri haznesinde topluyor. Öğrenciler şimdi de robotun uzaktan kumanda haricinde otonom olarak yani kendi kendisine denizde dolaşarak temizlik yapabilmesi için çaba sarf ediyor. 


   
  “Dünyayı daha güzel bir hale getirebileceğimizi düşünüyoruz” 
  Koridoras adı verilen proje hakkında bilgi veren 16 yaşındaki lise öğrencisi Efe Budakoğlu, "Aslında bizim üzerine en çok uğraştığımız projelerden biri. Çünkü oldukça kapsamlı bir proje. Bu projeyi yapma amacımız aslında denizdeki pislikleri, özellikle müsilajı görmemizdi ve bunun üzerinden biz de çalışmaya devam etmeye karar verdik. Sonuç olarak prototiplerden sonra Koridoras adını verdiğimiz robotumuz ortaya çıktı. Biz bu robotun yapımında öncelikle bir prototip hazırladık. Ondan sonra Türk Alman Üniversitesi’yle birlikte mentörler aracılığıyla konuşmaya başladık. Mentörlerimizle birlikte görüntü işleme üzerine kodlar yazdık.

Bir uygulamadan da 3 boyutlu çizimini yaptık. Sonrasında çizdiğimiz robotu sanayide yaptırdık ve yazdığımız kodlarla birlikte bu robot üzerinden görüntü işlemeye başladık. Şu an yaptığımız bu robot, plastiği, metali kendisi tanımlayabiliyor. Bu sayede maddeyi ayırt edebiliyor. Oldukça fazla maddeyi de toplayabiliyor. Şu anlık uzaktan kumanda ediyoruz robotumuzu ancak ilerletmeyi, üzerinde çalışmayı düşünüyoruz.

Bu sayede otonom adını verdiğimiz bir şekilde robotun kendi kendine de temizlik yapabileceğini düşünüyoruz. Biz öncelikle insanlarla el ele verip bu projeleri geliştirmeyi sonrasında ise dünyaya bu gibi projeleri yaymayı amaçlıyoruz. Böylelikle dünyayı daha güzel bir hale getirebileceğimizi düşünüyoruz" dedi. 


        

Mollaarap, Bursa’nın yeni kültür ve yaşam merkezi oluyor

TİMBİR, dijital habercilikte telifin stratejik önemini vurguladı

Osmangazi’de renkli günler başladı

İznik’te Papa Yoğunluğu: doluluk yüzde 100

Bursa sanayisi için tehlike çanları!

Nilüfer’de zincir restoranlara sıkı denetim

'Yüzyılın Konut Projesi'ne 5 milyon 314 bin kişi başvurdu

İnegöl'den hafta sonu vezne hizmeti

Bursa’da "Elde Üret Evden Sat" projesi başladı

Makine sektörünün küresel buluşması için geri sayım başladı

Ortaokul öğrencilerini taşıyan otobüs, alev topuna döndü

Nilüfer’de prefabrik yapıda yangın

Osmangazi’den hafta sonu vezne hizmeti

İznik, Papa’yı ağırlamaya hazır

Gemlik'te su kesintisi

Engelsiz Bursa için büyük adımlar

Nilüfer’de Kardelen Parkı ve Koşu Yolu açıldı

Brent fiyatlarındaki düşüş akaryakıta indirim sinyali verdi

Bursa merkezli uyuşturucu operasyonu : 16 Gözaltı, 50 milyon TL’lik mal varlığına el konuldu

BTSO Başkanı İbrahim Burkay: “AB piyasasındaki toparlanma Bursa için kritik önemde”

Firari hükümlü, 240 saatlik kamera görüntüsü izlenerek yakalandı

Tiyatroseverler Osmangazi’de unutulmaz bir gece yaşadı

İnegöl Belediyesi THM Korosu salonu coşturdu

TFF’den Bursaspor’a ceza! PFDK kararı açıklandı

Avukat Çokal: “Bilirkişi heyeti gerekçesiz değiştirildi rapor sorumlulukları içermiyor”

İnegöllü sporcu Emre Doğan Türkiye Şampiyonu oldu

Özbekistan Büyükelçisi Khaydarov, BTSO’da iş dünyasıyla buluştu

Nilüfer’e veda Osmangazi’ye merhaba

AK Parti Kadın Kolları: “Kadına yönelik şiddet insanlık suçudur”

Yenişehir’de ekmek zammına tepki: “Bu karar belediyemizin değil"

Yükleniyor