Maliye 17 milyarlık sahte fatura operasyonu başlattı

İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve diğer paydaşlarla iş birliği içinde yürütülen incelemelerde, 17 milyar liralık sahte fatura tespit edildi.

Maliye 17 milyarlık sahte fatura operasyonu başlattı
Haberi Sesli Oku
EKONOMİ 15.05.2024 12:03:00 0

Maliye Bakanlığı, vergi kaçakçılığı ve sahte fatura kullanımıyla mücadele kapsamında büyük bir operasyon başlattı. Bu kapsamda, 230 vergi müfettişi 50 ilde sahaya indi ve 17 milyar liralık sahte fatura incelemesi başlatıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talimatıyla, sahte fatura şüphesiyle 5 bin 100 mükellef incelenmeye alındı.

Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, sahte fatura kullanımına yönelik değerlendirmelerin artırılacağı ve tespit edilen vakalarda ağır cezaların uygulanacağı belirtildi. Organize vergi kaçakçılığı ile mücadelede ise yeni bir yol haritası belirlendi. Bu kapsamda, çalışan kurumlar arasındaki eşgüdüm artırılarak güçlendirilmiş inceleme süreci başlatıldı. Verginin yanı sıra kara para aklama incelemeleri de yapılacak.

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) ve diğer paydaşların bir araya gelerek ortak bir yaklaşım geliştireceği ifade edildi. Bu yaklaşımın oluşturulmasında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve diğer ülkelerden gelen önlemlerin de değerlendirileceği belirtildi.

Sahte fatura kullanımının önlenmesi için Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı Risk Analiz Merkezi'nde sahte belge kullanmaya meyilli mükellefler tespit ediliyor. Faaliyet gösterilen sektörlerdeki karlılık oranlarından hareketle vergi beyanı düşük olan veya vergiye uyum düzeyi düşük olduğu değerlendirilen mükelleflere yönelik incelemeler yürütülüyor.

Bu operasyonlar kapsamında yapılan son çalışmalarda yaklaşık 17 milyar liralık sahte fatura tespit edildi. İlerleyen zamanlarda bu sayının artabileceği belirtiliyor.