Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, geçtiğimiz yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenen konserlerin maliyetini açıkladı.
Yavaş, 4 gün süren etkinliklerde 8 sanatçıya toplam 94 milyon TL ödendiğini belirtti.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin konser organizasyonlarına yönelik eleştirilerin artmasıyla birlikte, ABB Başkanı Mansur Yavaş, kameralar karşısına geçerek harcamalara dair bilgi verdi. Yavaş, "Cumhuriyet'in yüzüncü yılı etkinliklerinde 8 sanatçımız 4 gün boyunca sahne aldı. Bu etkinliklerde toplamda 94 milyon TL harcandı" dedi.
Yavaş, konserlere dair eleştirilere şu sözlerle yanıt verdi: "Teknik bir kurulum yapıldı ve 8 sanatçı aynı sahne üzerinden hizmet aldı. Sanatçılar arasında Candan Erçetin, Athena, Güneş, Zeynep Bastık, Selçuk Balcı, Hadise, Bege ve Murda gibi isimler yer aldı. Bu masrafın 94 milyon TL olduğunu ve 8 sanatçı arasında bölündüğünü duyurmak isterim."
Ebru Gündeş konseriyle ilgili iddialar
Ebru Gündeş konserine değinen Yavaş, konser için sözleşme yapıldığını ancak TUSAŞ saldırısı nedeniyle konseri kendisinin iptal ettiğini bildirdi.
Bunun üzerine kamuoyunda "Bir belediye terör karşısında bunu yapamaz. Mutlaka ve mutlaka bu konser yapılmalı" şeklinde "çok büyük baskı olduğunu" söyleyen Yavaş, şöyle konuştu:
"Bunun üzerine 4 gün ara verildi. Daha sonra baskılar üzerine devam ettik. Devam edince sözleşme üzerindeki işlemin tamamı yapılamadı. İki ana konser, ses, sahne, ışık, led ekran, ana sahne imalatı ve dekor 31 milyon 680 bin lira. Konser ve diğer hizmet kalemleri, Ebru Gündeş ve ekibine ödenen dahil 13 milyon 257 bin lira. Bunun içerisinde Ebru Gündeş'in kendi muvafakatıyla açıklıyoruz, kaşe bedeli zaten belli, ekibiyle beraber ödenen para 4 milyon 750 bin lira. Bunun içerisinde Ebru Gündeş kaşe bedelini almıştır. Bunu da açıklamamızı istedi. Kalkıp böyle 'Bir sanatçıya konser için şu kadar para ödendi' tamamı algı operasyonudur. Hak ediş ve genel kabul evraklarına göre 44 milyon 937 bin lira olarak faturalandırılmıştır. Kurulumda çalışan personel 90 kişi. Tek tek bunların sigorta girişlerini, bordrolarını istedim. Ayrıca teknik, ses, ışık ve led ekranda çalışan 56 kişi. 12 tır şehir dışından, 8 tır da Ankara'dan olmak üzere toplam 20 tır malzemeyle kurulum yapılmıştır. Kurulum ve sökümde günlük çalışan sayısı 146 kişi."
Cumhuriyetin 101. yılı için Türkiye'nin en büyük sahnesini kurduklarını söyleyen Yavaş, "Bunu milli bayramların en yüksek yoğunlukta kutlanması adına yaptık. Yani sıradan konser, kutlamalar yerine bunun çok büyük bir kalabalıkla, mümkünse tüm Ankaralının katıldığı, duygu ortaklığı yaşandığı, birlikte 29 Ekim günü burada kutlanmasını istedik. Bir önemli bir yeri daha var, hep Gençlik Parkı ve Atatürk Orman Çiftliği olmasının. Bunların ikisi de Mustafa Kemal Atatürk'ün bizzat içinde gezdiği, yürüdüğü ve Atatürk Orman Çiftliği'ni bize emanet ettiği bir yer olması nedeniyle. Sıradan yerler değildir." değerlendirmesinde bulundu.
Yavaş, "Sanatçıların, Mor ve Ötesi'nin, Candan Erçetin'in, diğerlerinin kaç para aldığını Kişisel Verileri Koruma Kanunu gereğince açıklamıyoruz ama kaşe bedelleri var. 'Bir konser için bu şahısların kendisine bu kadar para ödendiği' iddiası tamamen yalandır." dedi.