Marketlerin oyunu böyle deşifre oldu! Vatandaşı bakın nasıl kazıklıyorlarmış

Marketlerin şehre göre farklı fiyat uygulamaları, indirim ilanı vererek detaylarda müşterilerini yanıltmaları denetime takıldı.

ASAYİŞ 13.05.2022 13:28:00 0
Marketlerin oyunu böyle deşifre oldu! Vatandaşı bakın nasıl kazıklıyorlarmış

Gelen şikâyetleri değerlendiren Reklam Kurulu tarafından bir zincir marketin indirim broşüründe yer alan 5 kilogramlık toz şekerin fiyatının 22,95 lira olduğu ancak Kütahya’da firmaya ait bir şubede zabıta ekiplerince yapılan denetimde aynı ürünün fiyatının 27,95 lira olduğunun tespit edildiği anlaşıldı. Türkiye Gazetesi'nden Cevdet Fırat Aydoğmuş'un haberine göre, İlan edilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olmasının tüketicileri yanılttığını değerlendiren Kurul, firmaya 11 bin 429 lira para ve reklamları durdurma cezası verdi.

Meyve ve sebzede şartlı indirim

Aynı firmaya ait Kilis’teki bir şubeye ilişkin şikâyeti de gündemine alan Kurul, sebze reyonunda bulunan afişlerde ''Meyve ve sebze alışverişlerinizde kasada yüzde 25 indirim uygulanmaktadır” ifadelerine yer verildiğini ancak aynı tarihte 16 lira tutarındaki muz için belirtilen indirimin uygulanmadığını tespit etti. Mağaza yetkilisi de belirtilen indirimin 20 lira üzeri alışverişler için geçerli olduğunu söyledi. Afişte bu bilginin verilmediği anlaşılırken, vatandaşın aldatıldığını değerlendiren Kurul, firmaya 11 bin 429 lira para ve reklamları durdurma cezası uyguladı.

Şehre göre fiyat

Bir başka zincir market de Kurul’un radarına takıldı. Marketin internet sitesinde ve çevrim içi platformunda 29 Ocak’ta “Tekli pasta adet" adlı ürünün 12,90 lira fiyatla satışa sunulduğunun belirtildiği ancak çevrim içi market platformunda bölge ve teslimat adresi seçimi yapıldıktan sonra İstanbul’da ikamet eden tüketiciye aynı ürünün 19,90 liradan satışa sunulduğu anlaşıldı. Firma, savunmasında, fiyatın bölge ve mağazaya göre değişiklik gösterebileceğine ilişkin vatandaşı uyarıp uyarmadığına ilişkin şüpheleri gideremeyince vatandaşı yanılttığı değerlendirildi. Firmanın söz konusu reklamları durduruldu.Öte yandan, aldatıcı reklam yapan bir zincir market daha Reklam Kurulundan kaçamadı. Firmanın kurumsal sosyal medya sayfası tarafından 15 Kasım 2021’de yayınlanan sponsorlu reklamda, bir markaya ait 500 gramlık çayın fiyatının 8 lira olduğu duyurulurken, çevrim içi satış kanallarında ise ürünün 14 liradan satışa sunulduğu tespit edildi. Bu reklam da durduruldu.

İşsizlik rakamları açıklandı

BUDO'nun 8 seferi iptal edildi

Faruk Çelik: "Bursaspor şampiyon olacak başka yolu yok"

Başkan Burkay: “AB tescili üreticiye ve kent aekonomisine önemli katma değer sağlayacak”

Başkan Ercan Özel: "Arama çalışmalarına destek bekliyoruz"

Kılıçdaroğlu kimleri ziyaret etti, kimleri etmedi?

Dökülen 250 ton asfaltla İnkaya’nın yolları yenilendi

6. Ulusal Çocuk Forumu “Dijital Dünyada Çocuk Hakları” temasıyla gerçekleştirildi

A Millî Futbol Takımı, Dünya Kupası eleme grubundaki son maçında İspanya’ya konuk olacak

Bakan Kurum: 11 ilimizde mutlu sona çok az kaldı

Nilüfer Belediyespor Lüksemburg’a avantajla gidiyor

İktidar, su zammına neden geçit verdi?

Bursa'nın kestane şekeri'ne coğrafi işaret tescili!

İnegöl'de kural belli: Kirleten temizler

Hakan Çalhanoğlu, Milli Takım aday kadrosundan çıkarıldı

TBMM'de gündem yoğun: Komisyon 17'nci kez toplanıyor

Gölyazı dünyanın “dijital billboard”unda

Osmangazi Belediyesi başarılı dijiders öğrencilerini ödüllendirdi

Hakan Fidan: "Türkiye Gazze'ye asker göndermeye hazır"

Diyabete karşı seferberlik

Börek almaya gittiği işletmede eski erkek arkadaşı tarafından öldürüldü

Alexander Dimitrov: Türk Milli Takımı’ndaki dünyaca ünlü yıldızlarla oynamak bizim için bir onurdu

Vincenzo Montella: Temiz bir şekilde mart ayına girmemiz gerekiyor

Millî coşkunun adresi Bursa oldu

Atış Yapı davasında iflas kararı çıkmadı

Bursa şehitlerini uğurladı

Bursa’da 2 milyon kişi risk altında öyle mi?

Şehitlerimizi taşıyan uçak Bursa'ya inemedi, uçak pisti pas geçti

Bozbey’den su tarifesi açıklaması: “Doğru yapmamışız dedik"

Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın hastaneye kaldırıldı

Yükleniyor