Mehmet İSLAMOĞLU yazdı : ''BUNU İLAHLARIMIZA SEN Mİ YAPTIN ?''

İbrahim as’ın put hanede putları kırdığı gerçeğini hepiniz biliyorsunuz muhakkak . Bütün putları kırmış en büyüklerini bırakmıştı .

GÜNDEM 16.01.2021 16:12:00 0
Mehmet İSLAMOĞLU yazdı :

İbrahim as’ın put hanede putları kırdığı gerçeğini hepiniz biliyorsunuz muhakkak . Bütün putları kırmış en büyüklerini bırakmıştı . Elindeki kırıcı aleti de o büyük putun boynuna asmıştı . Bu kıssa Kur’an da enbiya suresinde geçer . 


İbrahim as yakalanıp huzura getirilince “ Bunu ilahlarımıza sen mi yaptın Ey İbrahim ? ” diye sormuşlardı . O da " Hayır" dedi, " Bu işi şu büyükleri yapmıştır. Eğer konuşabiliyorlarsa onlara sorun! " diye cevap vermişti . İbrahim as putları kendisi kırdığı halde “ büyükleri yapmıştır ” diyerek yalan mı söylemiştir. ? Elbette ki hayır , insanları düşünmeye sevk etmiştir . Dikkatleri bir noktaya çekmiştir. Oradan vurucu sorusuna zemin hazırlamıştır . 


İbrahim as’ı sorguya çekenler “ putların konuşamayacağını , dolayısıyla onlara sorulamayacağını ” ima edince can yakıcı , düşünce yapısını alt üst eden sorusu gelir ;  "Allah’ı bırakıp da size hiçbir fayda ve zarar veremeyen ilahlara / tanrılara mı tapıyorsunuz? Size de Allah’ı bırakıp taptığınız şeylere de yazıklar olsun! Siz aklınızı kullanmaz mısınız?" dedi.” 


Düşünmez misiniz ? Aklınızı kullanmaz mısınız ? Bu putların , heykellerin , taştan , ağaçtan yontma şekillerin ne kendilerine ne de başkalarına faydaları dokunur . Üstelik bunlara kutsallık kazandırmışsınız , onların ellerinde bir takım güçlerin ve imkanların olduğuna kendinizi inandırmışsınız . Allah katında ayrıcalıklı yerleri olduğunu düşünüyorsunuz . Önünde saygıyla eğiliyorsunuz , kurbanlar takdim ediyorsunuz , otlar , çiçekler sunuyorsunuz . Halbuki dokunsanız yıkılırlar , vursanız kırılırlar , bir baltayla , tokmakla dağılırlar . Daha kendilerini koruyamazlarken sizi nasıl korusunlar ? 


İbrahim as işte mana itibariyle beyni yakan sorularla adeta onları şoke uğratır . 


Aslında putlara tapanlar bu putların hiçbir işe yaramadığını da bilirler . Kendi içlerinde bu gerçeği kabul ederler , ama bir türlü dışa itiraf edemezler . İnatlarından vazgeçemezler , başkalarının da bu sahte ilahlara kendileri gibi inanmalarını isterler . Karşı çıkanları cezalandırırlar . Alaya alırlar , tahkir ederler , yalancılıkla suçlarlar , olmadı taşlarlar , baskı uygularlar , işkence ederler , şehirden , bölgeden ve hatta ülkeden kovarlar . Ya da kısa yoldan öldürürler , öldürmeye teşebbüs ederler . İşte hangi peygamberin  veya peygamberlerin yolundan gidenlerin hayatlarına baksak bu baskıyı , şiddeti , işkenceyi görürüz . 


Şimdi dönüp kendimize bakalım . Bizim de içimizde sahiplendiğimiz , bırakamadığımız  putlarımız var mı ? Kalplerimiz , gönüllerimiz birer put haneye mi dönüşmüş ? Allah’tan cc başka daha çok sevdiğimiz, Allah’tan cc başka daha çok bağlandığımız , Allah’tan başka daha çok güvendiğimiz , Allah’tan başka daha çok korktuğumuz , Allah’tan başka daha çok medet umduğumuz maddeler , nesneler , menfaatler , makam-mevkiler , servetler , çoluk çocuklar , kişiler , liderler , bilginler birer puttur . İçimizde yeşerttiğimiz , kalbimizde büyüttüğümüz , gönül bahçemize diktiğimiz birer ilahtır . Bunları kırmak , yok etmek , sahte olduklarını fark etmek  için İbrahim as gibi bir imana , anlayışa , sorgulamaya , derin derin düşünmeye ihtiyacımız var . Çünkü o hanif bir imana , tek olan Allah’a boyun eğmiş biriydi . O ne Yahudi ne de hıristiyandı , o müşriklerden de değildi .

Selam olsun İbrahim’in dinine , yoluna tabi olanlara . 


Mehmet İSLAMOĞLU 
16/01/2021

İnegöl’de apartmanın çatısı alev alev yandı

Bursa'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu

Bursa’da sokak ortasında esnaf kavgası

Bursa'da ters şeride giren otobüs trafiği riske attı!

İnegöl'de el freni çekilmeyen otomobil dehşet saçtı: 1 ölü 2 ağır yaralı

Başkan Özel, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı

Kritik haftada Bursaspor liderliğini pekiştirdi

“Eşitlik ses ister, biz buradayız” Nilüfer’de yankılandı

Bursalılar hafta sonu Ulu Cami’ye akın etti

Bursa’da fabrika bacasında yangın

Başkan Aydın’dan 8 Mart mesajı

Yıldırım’da çocuklar hem oruç tuttu hem eğlendi

İran yeni dini liderini seçti

Bursaspor kritik deplasmanda Muşspor karşısında

Bursa'da iki grup arasında çıkan kavga kamerada

Büyükşehir'den İznik'te gönül sofrası

İznik’te kamyonet ile motosiklet çarpıştı

Emniyet'ten APP plaka rehberi

Abdal Meydanı’nda sahur izdihamı

Mudanya’da gece trafik denetimi

Osmangazi’den Balkanlara Ramazan bereketi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Starmer telefonda görüştü

KKTC’de güvenlik için F-16 opsiyonu

İnegöl’de silah kazası: Bir kişi yaralandı

Nilüfer’de kadınların hikayesi sahneye taşındı

İnegöl’de plaka değişimi için uzun kuyruklar oluştu

APP plakaya ağır yaptırım

İnegöl’de freni boşalan otomobil kazaya neden oldu

Başkan Yılmaz: Başarımızın temelinde istişare kültürü var

Dışişleri’nden Orta Doğu’daki Türk vatandaşları için açıklama

Yükleniyor

loading