Mehmet İSLAMOĞLU yazdı : ''BUNU İLAHLARIMIZA SEN Mİ YAPTIN ?''

İbrahim as’ın put hanede putları kırdığı gerçeğini hepiniz biliyorsunuz muhakkak . Bütün putları kırmış en büyüklerini bırakmıştı .

GÜNDEM 16.01.2021 16:12:00 0
Mehmet İSLAMOĞLU yazdı :

İbrahim as’ın put hanede putları kırdığı gerçeğini hepiniz biliyorsunuz muhakkak . Bütün putları kırmış en büyüklerini bırakmıştı . Elindeki kırıcı aleti de o büyük putun boynuna asmıştı . Bu kıssa Kur’an da enbiya suresinde geçer . 


İbrahim as yakalanıp huzura getirilince “ Bunu ilahlarımıza sen mi yaptın Ey İbrahim ? ” diye sormuşlardı . O da " Hayır" dedi, " Bu işi şu büyükleri yapmıştır. Eğer konuşabiliyorlarsa onlara sorun! " diye cevap vermişti . İbrahim as putları kendisi kırdığı halde “ büyükleri yapmıştır ” diyerek yalan mı söylemiştir. ? Elbette ki hayır , insanları düşünmeye sevk etmiştir . Dikkatleri bir noktaya çekmiştir. Oradan vurucu sorusuna zemin hazırlamıştır . 


İbrahim as’ı sorguya çekenler “ putların konuşamayacağını , dolayısıyla onlara sorulamayacağını ” ima edince can yakıcı , düşünce yapısını alt üst eden sorusu gelir ;  "Allah’ı bırakıp da size hiçbir fayda ve zarar veremeyen ilahlara / tanrılara mı tapıyorsunuz? Size de Allah’ı bırakıp taptığınız şeylere de yazıklar olsun! Siz aklınızı kullanmaz mısınız?" dedi.” 


Düşünmez misiniz ? Aklınızı kullanmaz mısınız ? Bu putların , heykellerin , taştan , ağaçtan yontma şekillerin ne kendilerine ne de başkalarına faydaları dokunur . Üstelik bunlara kutsallık kazandırmışsınız , onların ellerinde bir takım güçlerin ve imkanların olduğuna kendinizi inandırmışsınız . Allah katında ayrıcalıklı yerleri olduğunu düşünüyorsunuz . Önünde saygıyla eğiliyorsunuz , kurbanlar takdim ediyorsunuz , otlar , çiçekler sunuyorsunuz . Halbuki dokunsanız yıkılırlar , vursanız kırılırlar , bir baltayla , tokmakla dağılırlar . Daha kendilerini koruyamazlarken sizi nasıl korusunlar ? 


İbrahim as işte mana itibariyle beyni yakan sorularla adeta onları şoke uğratır . 


Aslında putlara tapanlar bu putların hiçbir işe yaramadığını da bilirler . Kendi içlerinde bu gerçeği kabul ederler , ama bir türlü dışa itiraf edemezler . İnatlarından vazgeçemezler , başkalarının da bu sahte ilahlara kendileri gibi inanmalarını isterler . Karşı çıkanları cezalandırırlar . Alaya alırlar , tahkir ederler , yalancılıkla suçlarlar , olmadı taşlarlar , baskı uygularlar , işkence ederler , şehirden , bölgeden ve hatta ülkeden kovarlar . Ya da kısa yoldan öldürürler , öldürmeye teşebbüs ederler . İşte hangi peygamberin  veya peygamberlerin yolundan gidenlerin hayatlarına baksak bu baskıyı , şiddeti , işkenceyi görürüz . 


Şimdi dönüp kendimize bakalım . Bizim de içimizde sahiplendiğimiz , bırakamadığımız  putlarımız var mı ? Kalplerimiz , gönüllerimiz birer put haneye mi dönüşmüş ? Allah’tan cc başka daha çok sevdiğimiz, Allah’tan cc başka daha çok bağlandığımız , Allah’tan başka daha çok güvendiğimiz , Allah’tan başka daha çok korktuğumuz , Allah’tan başka daha çok medet umduğumuz maddeler , nesneler , menfaatler , makam-mevkiler , servetler , çoluk çocuklar , kişiler , liderler , bilginler birer puttur . İçimizde yeşerttiğimiz , kalbimizde büyüttüğümüz , gönül bahçemize diktiğimiz birer ilahtır . Bunları kırmak , yok etmek , sahte olduklarını fark etmek  için İbrahim as gibi bir imana , anlayışa , sorgulamaya , derin derin düşünmeye ihtiyacımız var . Çünkü o hanif bir imana , tek olan Allah’a boyun eğmiş biriydi . O ne Yahudi ne de hıristiyandı , o müşriklerden de değildi .

Selam olsun İbrahim’in dinine , yoluna tabi olanlara . 


Mehmet İSLAMOĞLU 
16/01/2021

İran lideri Hamaney’den protestolarla ilgili sert mesaj

İnegöl Kent Müzesi’nde 17’nci yıl sergisi açılıyor

Bakan Uraloğlu açıkladı: Deniz ticaretinde 2025 rekoru

4.9 Milyon emekliye müjde: en düşük emekli maaşı 20bin lira oldu

Tunceli'de çığ meydana geldi

Başkan Özdemir'den tarıma sahip çıkın çağrısı

Osmangazi’de tarım arazisine yapılan kaçak depolar yıkıldı

Türkiye-Birleşik Krallık JETCO 8’inci Dönem Toplantısı Londra’da yapıldı

THY 2025’te 92,6 milyon yolcu taşıdı

BUDO’nun 6 seferi hava muhalefeti nedeniyle iptal edildi

Trump’tan İran mesajı: Çok sert şekilde vuracağız

Ülke genelinde soğuk hava hakim: Kar geri geliyor!

Genç futbolcu Can Armando Güner Galatasaray yolunda

En düşük emekli aylığı için teklif yarın Meclis’te

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özgür Özel'e tazminat davası!

Fırtınada okul camı kırıldı, öğrenciler yaralandı

İnegöl Belediyesi’nden meydan düzenlemesi

Fenerbahçe’nin yıldız transferi Guendouzi İstanbul’da

Büyükşehir ekipleri, lodos'a karşı sahada

Şiddetli rüzgâr Sabiha Gökçen’de hava trafiğini aksattı

Hakan Fidan: "İslam İşbirliği Teşkilatı’nı olağanüstü toplama kararı aldık"

Aleyna Tilki’nin uyuşturucu test sonucu pozitif çıktı

Başkan Aydın, Namık Kemal Spor Kulübü’nü ziyaret etti

Anahtar Parti: “Bursa üretiyor, karşılığını alamıyor”

Bursa’da lodos alarmı: Çatılar uçtu, ağaçlar devrildi

MSB: Suriye’nin güvenliği bizim güvenliğimizdir

Nilüfer Meclisi’nde 20 dakikalık ara büyük krizi önledi

Halep’te SDG mevzilerine operasyon

Göktaş açıkladı: Destek ödemeleri yükseltildi

Bursa-Mudanya trafiğine kalıcı çözüm

Yükleniyor