Tarih: 23.05.2024 09:37

Merkez Bankası bugün faiz kararını açıklayacak

Facebook Twitter Linked-in

Bugün saat 14.00'te, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizi kararı açıklanacak. TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın liderliğinde gerçekleştirilecek bu toplantı, ekonomi dünyasının merakla beklediği bir etkinlik olarak öne çıkıyor.

Geçtiğimiz ay yapılan toplantıda, TCMB politika faizini beklentilere uygun olarak %50'de sabit tutmuştu. Ekonomistler, Mayıs ayı toplantısına ilişkin de faizin yine %50'de sabit bırakılacağı yönünde tahminlerde bulunuyorlar.

Ekonomistlerin Beklentisi: Faiz Sabit Kalacak

Ekonomistlerin büyük çoğunluğu, TCMB'nin Mayıs ayı toplantısında da faiz oranını değiştirmeyeceğini öngörüyor. Merkez Bankası'nın son karar metninde, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin dikkatle izlendiği belirtilmişti.

Merkez Bankası, önceki toplantı sonrasında yayınladığı metinde, "kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir" ifadelerine yer vermişti.

Dezenflasyon Beklentisi

TCMB ayrıca, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma beklenmesi halinde para politikasının daha da sıkılaştırılacağını vurguladı. Karar metninde, "Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon 2024 yılının ikinci yarısında tesis edilecektir" denildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —