Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50'den yüzde 47,5'e indirilmesine karar verdi

EKONOMİ 26.12.2024 14:04:00 0
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Para Politikası Kurulu karar metninde şu ifadelere yer verdi:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50’den yüzde 47,5’e indirilmesine karar vermiştir. Kurul ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar vermiştir.

Enflasyonun ana eğilimi kasım ayında yataya yakın seyretmiştir. Öncü veriler aralık ayında ana eğilimde düşüşe işaret etmektedir.  Son çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamayı sürdürerek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğunu göstermektedir. Temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşme belirginleşmektedir. İşlenmemiş gıda enflasyonu önceki iki aydaki yüksek seyrin ardından aralık ayında ılımlı görünmektedir. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir. 

Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmekte ve dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir. Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Bu doğrultuda, politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir. Kurul, kararlarını enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alacaktır. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır. 

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. 

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

Yaşar Kemal'in mirası Osmangazi'de yaşatıldı

Yalova'da Deaş operasyonu: 7 yaralı

RATEM’de Bursa imzası: Hasan Şirin Genel Başkan Yardımcılığına getirildi

Bursa Emniyeti’nden suça geçit yok

AK Partili Altepe’den Aktaş’a eleştiri, Bozbey’in tezine destek!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem turistleri gitti,biz buradayız sizlerle beraberiz

İşte Bursa’nın trafik sorununu çözecek proje!

2025’in dönüm noktaları Osmangazi’de konuşuldu

Bursa'da drone destekli trafik denetimi

Mersin'de yangın: 2 çocuk hayatını kaybetti

Büyükşehir'de kar alarmı

Nİlüfer'de HIV hastalığı ele alındı

Asgari ücret kararı sonrası gözler memur ve emekli zammında

Teknoloji sessizce hayatımızı yeniden yazıyor

İstanbul’da kar alarmı: Sıcaklıklar hızla düşüyor

Başkan Alper Taban gençlerle bir araya geldi

Belediye Başkanı Mustafa Bozbey 2025 yılını değerlendirdi

Yıldırım'da sessiz devrim

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sağlık yatırımları Türkiye Yüzyılı’nın temelidir

Bakan Kacır: Türkiye üretim gücüyle küresel rekabette öne çıkıyor

Cevdet Yılmaz: Ocakta enflasyonda 20'li rakamları göreceğiz

3 litre kızgın yağla kocasını öldürmüştü, istenen ceza belli oldu!

Başkan Özdemir: 2026 Nilüfer için daha güçlü bir yıl olacak

Altın ve Gümüşte tarihi rekor

Türkiye’de gelir dağılımında sınırlı iyileşme

İşte Cumhuriyet Başsavcılığı'nın işaret ettiği maç: 6 gözaltı

Başkan Aydın’dan kandil ikramı

TÜİK açıkladı: 2025’te tarımsal üretim geriledi

Uludağ’da Sezon Açıldı, Kar Gecikti

Bahis soruşturması: Erden Timur ve 14 futbolcu dahil 29 gözaltı kararı

Yükleniyor