Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (Politika Faizi) yüzde 19.00'da sabit tuttu.

EKONOMİ 14.07.2021 14:56:00 0
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı.

Merkez Bankası, politika faizi olarak belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 19'da tutma kararı aldı.

Ekonomistler faizde değişiklik beklemiyordu.

Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklaması şöyle:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.

Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya genelinde aşılamanın hızlanması küresel ekonomide toparlanma sürecini desteklemektedir. Bununla birlikte, aşılama programlarında ilerleme kaydeden ekonomiler kısıtlamaları hafifleterek iktisadi faaliyette daha güçlü bir performans sergilemektedir. Küresel talepteki hızlı toparlanma, emtia fiyatlarındaki artış eğilimi, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır. Yükselen küresel enflasyon ve enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri önemini korumaktadır.

Yurt içi iktisadi faaliyet güçlü seyretmektedir. İkinci çeyrekte, salgın kısıtlamalarına ve finansal koşullardaki sıkılaşmaya bağlı olarak iç talep bir miktar ivme kaybederken, dış talep gücünü korumaktadır. Aşılamanın toplumun geneline yayılarak hızlanması salgından olumsuz etkilenen hizmetler ve turizm sektörlerinin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımaktadır. Ticari krediler ılımlı bir seyir izlemektedir. Son dönemde açılma ve ertelenmiş talebe bağlı olarak artış gösteren bireysel kredi kullanımında ise, alınan makroihtiyati tedbirlerin etkileri izlenecektir. Olumlu dış talep koşulları ve uygulanmakta olan sıkı para politikası cari işlemler dengesini pozitif etkilemektedir. İhracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesi beklenmektedir.

Son dönemde ithalat fiyatları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışların yanı sıra, talep koşulları, bazı sektörlerdeki arz kısıtları, açılmanın etkisiyle yaz aylarında enflasyonda görülebilecek oynaklıklar ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Diğer taraftan, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri gözlenmektedir. Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alınarak, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Bu doğrultuda Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir.

Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.

Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

Bursasporlu idarecilere ceza!

Kültürün kalbi Osmangazi’de atıyor

TÜİK: Aylık en yüksek reel getiriyi külçe altın sağladı

Yılın son enflasyon raporu açıklandı

Osmangazi’de silah ticareti operasyonu

Başkan Özdemir sorunları yerinde dinledi

LGS 2026 sınav tarihi belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özel'e tepki: “Türkiye böyle bir siyasi üslubu hak etmiyor”

Özgür Özel hakkında re’sen soruşturma başlatıldı

Motorine bu gece zam geliyor

Nilüfer Meclisi’nde ‘Cumhuriyet’ üzerinden sert polemik!

Gölyazı Antik Tiyatrosu yeniden hayat bulacak

Gemlik'te 800 üye AK Parti'ye katıldı

Kestel’de afetlere karşı kesintisiz iletişim için telsiz altyapısı kuruldu

Bursa'da 227 litre sahte içki ele geçirildi

Balıkesir Sındırgı afet bölgesi ilan edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Demirtaş açıklaması: “Yargı ne derse uyarız”

Papa’nın Türkiye ziyareti öncesi Vatikan heyeti İznik’te

Bozbey: Kalıcı çözümler üreteceğiz

Bir Babacan masalı: “CHP’ye saldır, iktidara yanaş”

Cezayir’de Bursa rüzgârı esiyor

PFDK'dan Bursaspor’a ceza

Başkan Aydın halkla buluştu

Şüphe üzerine durdurulan araçta 5 bin 526 adet uyuşturucu ecza ele geçirildi

Geleceğin yazarları Osmangazi’de

Nilüfer Belediyesi, apartman yöneticileri için Türkiye’nin ilk destek merkezini kurdu

CHP'nin itirazı reddedildi, Gürsel Tekin görevine devam edecek

New York'un ilk Müslüman belediye başkanı Mamdani: "Sesi aç Trump!"

Bursa’da okullarda Spor Günü başladı

Sağlık Bakanı tüm organlarını bağışladı

Yükleniyor