Milli Savunma Bakanlığı'ndan F-16, F-35 ve Eurofighter açıklamaları

Milli Savunma Bakanlığı, F-16 tedariki ve modernizasyonu için ABD'den taleplerini iletti. Bakanlık, F-35 konusunda ABD'nin açıklamalarını iyi niyet beyanı olarak değerlendirdi.

POLİTİKA 1.02.2024 12:19:00 0
Milli Savunma Bakanlığı

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, F-16 tedariki, ABD tarafından yapılan F-35 açıklamaları, Eurofighter konusu ve Kanada'nın savunma sanayii ürünleri ihracatına yönelik ambargosunu kaldırma kararı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

F-16 tedariki için onay süreci başladı

Bakanlık kaynakları, Yunan haber sitelerinde iddia edilen F-16 tedariki ve modernizasyonu konusunu yalanladı. Kaynaklar, ABD'den talep edilen F-16 konusundaki sorulara ilişkin şunları söyledi:

"Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda, 40 adet yeni F-16 Blok-70'in tedariki, mevcut 79 adet F-16'nın ise modernize edilmesi ile bunlara ait mühimmat, malzeme ve teçhizatları içeren talebimizin ABD kongresindeki onay süreci 26 Ocak'ta başlamıştır. Teklif ve Kabul Mektupları tarafımıza ulaştığında takvim üzerinde çalışmalara başlanacak ve böylece projelerin maliyeti de net olarak ifade edilebilecektir.

Talep edilen mühimmat istekleri harekât ihtiyaçları, envanter durumu ve teknik gereklilikler göz önüne alınarak detaylı bir çalışma sonucunda yapılmıştır.

Bazı Yunanistan kaynaklı haber sitelerinde iddia edildiğinin aksine F-16 tedariki ve modernizasyonu konusu herhangi bir şarta bağlı değildir."

F-35 konusunda iyi niyet beyanı

Bakanlık kaynakları ayrıca, ABD tarafından yapılan F-35 ile ilgili son açıklamalarına ilişkin de şunları ifade etti:

"Bu konu çok konuşuldu, tartışıldı. Her iki ülkenin duruşunda şuan herhangi bir değişiklik yok. ABD tarafından gelen açıklamaları bu aşamada bir iyi niyet beyanı olarak değerlendirmek gerekir. Bu konuda herhangi bir değişiklik veya gelişme olursa bilgilendirme yaparız."

Bakanlık kaynakları, Türkiye'nin Eurofighter talebinin devam edip etmediğine dair bir soru üzerine de "Talebimiz devam etmektedir. Konsorsiyum ülkelerinden Almanya'nın bu konudaki olumlu yaklaşımı beklenmektedir. Görüşme ve çalışmalara devam edilmektedir" yanıtını verdi.

Bakanlık kaynakları, Kanada'nın savunma sanayii ürünlerine ilişkin ambargoyu kaldırmasıyla ilgili de şunları kaydetti:

"Kanada tarafından 2019 yılından bu yana çeşitli gerekçelerle ülkemize yönelik savunma malzemelerine uygulanan ihracat kısıtlamaları, NATO çerçevesindeki dayanışma ruhu, ayrıca bölgesel ve uluslararası güvenliği korumayı amaçlayan kolektif çabalarla bağdaşmamakta idi. Kanada tarafından atılan bu son adım olumlu değerlendirilmekle birlikte, müttefiklerimizden beklentimiz ülkemize yönelik her türlü kısıtlamanın tümüyle kaldırılmasıdır. Karşılaştığımız açık veya kapalı ambargo ve kısıtlamalar savunma sanayiinde son yıllardaki millileştirme çabalarımızın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve teşvikiyle önemli çalışmalar yürütülen yerli ve milli savunma sanayimize güvenerek destek olmamız gerekmektedir."

Türkiye arabulucu oldu, esir takasında anlaşma sağlandı

İş dönüşü evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda yaralandı

Papa’nın geleceğini açıkladığı İznik’te Hz. İsa döneminden kaldığı iddia edilen mozaik bulundu

TSK'nın 'kahraman köpekleri', 2 yıl boyunca 8 farklı branşta eğitiliyor

İnegölspor’da yeni dönem: Kani Ademoğlu adaylığını açıkladı

Başkan Bozbey Büyükorhan'da

DMM'den "12 yıl ceza 9 ay yatış" iddiasına yalanlama: Asılsız ve manipülatif

Gazeteci İsmail Saymaz'ın ev hapsi cezası kaldırıldı

Meteoroloji'den Bursa için sağanak uyarısı

Bursa’da 19 Mayıs’ta ulaşım ücretsiz

İş makinesinin altında kalan işçi hayatını kaybetti

Özgür Özel: “Barışa giden yol Meclis’ten geçer”

Bursa’da 112'ye gelen ihbarların yüzde 60'ı asılsız

Marmarabirlik’teki değişikliğin nedeni arazi rantı mı?

Aydın: "Soruşturma başlatıldı, sorumlular işten çıkarıldı"

Bursa'da elektrikli bisiklet kazası: 1 ölü, 1 yaralı

İnegöl'de engelsiz kalpler sahada

Bursa Büyükşehir Meclisi’nde tansiyon yükseldi

Meclisteki gerginliğin ardından il başkanları açıklama yaptı

Bursaspor'un şampiyonluk yıl dönümüne özel "Vefa Yolu" etkinliği

Zelenski: Erdoğan’a saygımızdan İstanbul’a heyet gönderdik

7 katlı apartmanın çatısı alev alev yandı

Konya'da deprem!

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ankara'da

Mücahit Can Akçay Bursaspor'a veda mı ediyor ?

Osmangazi Belediyesi'nden "barınak olayları" açıklaması

Gemlik’te müsilaj paniği

Altın düşüşte, piyasalar yatay seyirde

Dünyanın gözü İstanbul'da: Barış masası yeniden kuruluyor

Kızların kavgası kamerada

Yükleniyor