MSB kaynaklarından 'Bedelli askerlik' tartışmalarına eleştiri

Açıklama şöyle;

GÜNDEM 24.07.2021 13:22:00 0
MSB kaynaklarından

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, "bedelli askerlik uygulamasının kaldırılması" veya "bedel ücretinin azaltılması" gibi popülist söylemlerle gençlerin duygularının istismar edilmemesi gerektiğini, bu tür tartışmaların kahramanlık ve fedakarlıkla görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri personelini olumsuz etkilediğini belirterek, bedelli askerlik uygulamasından yararlanmak isteyenlerin sayısında her sene artış yaşandığını bildirdi. 
  Bakanlık kaynakları, son dönemde özellikle ücreti üzerinden yapılan bedelli askerlik tartışmalarına yönelik değerlendirmelerde bulundu. 


  Askerlik sisteminde reform niteliğinde yapılan düzenleme ile dövizle askerlik hizmetinde yaş sınırının kaldırıldığını, bedelli askerlik hizmetinin sürekli hale getirildiğini, dövizle askerlik ve bedelli askerlik bedel miktarının eşitlendiğini hatırlatan kaynaklar, yeni sistem ile yedek astsubaylık statüsünün oluşturulduğunu, askerlik süresinin 12 aydan 6 aya indirildiğini hatırlattı. 


  Meclis'te 2019'da kabul edilen Askeralma Kanunu ile hem vatandaşların ihtiyaç ve beklentilerinin hem de TSK'nın yükümlü personel ihtiyacının karşılandığını ifade eden kaynaklar, böylece modern, öngörülebilir ve sürdürülebilir bir sistemin tesis edildiğini aktardı. 


  Gerekli ve doğru olarak nitelendirilen bedelli askerliğin sürekli hale getirildiğini belirten kaynaklar, yeni düzenleme ile iş sahibi gençlere ve öğrencilere, eğitim, öğretim ve mesleki gelişmelerinde geleceklerini planlama açısından kolaylık ve fayda sağlandığını, yurt içinde ve dışında çalışan, çevresine, topluma ve ekonomiye katkı sağlayan çalışmaların da vatan hizmeti olarak görülmesinin sağlandığını söyledi. 


  Daha önceki dönemlerde toplumsal beklentinin karşılanması amacıyla hayata geçirilen bedelli askerlik uygulamalarının askerlik kaynağını erteleme, yoklama kaçağı ve bakaya gibi nedenlerle meydana gelen birikmenin azaltılması amacıyla yapıldığına dikkati çeken kaynaklar, bu nedenle bedel miktarının düşük tutulduğunu ifade etti. 
 
  Müracaat sayılarında artış 
  Yeni askerlik sistemi kapsamında bedelli uygulamasının sürekli hale getirildiğini yineleyen kaynaklar, yaş sınırının kaldırıldığı, gerek vatandaşların gerekse TSK'nın yükümlü ihtiyacı göz önünde bulundurularak önceki uygulamalardan farklı kriterler esas alınarak bedel miktarının belirlendiğini belirtti. 


  Yeni askerlik sisteminin öncelikli amacının yurdun ve dünyanın birçok bölgesindeki farklı coğrafyalarda görev yapan TSK'nın insan kaynağının desteklenmesi olduğunu vurgulayan kaynaklar, "Bedelli askerlik için her yıl Bakanlıkça kontenjan belirlenmekte, kontenjan sayısı aşılması halinde adaylar kura ile tespit edilmektedir. Bedelli askerlikten istifade edecek sayının belli bir kontenjan ile sınırlı tutulması nedeniyle bedel miktarının azaltılmasına bağlı olarak gelirde artış olacağı sonucuna ulaşmak doğru değildir" diye konuştu. 


  Bedelli askerlik uygulamasından yararlanmak isteyenlerin sayısında her sene artış yaşandığını dile getiren kaynaklar, uygulamanın ilk hayata geçtiği 2019 yılının ikinci yarısında 49 bin 107 kişinin bedelli askerlik için başvuru yaptığını belirtti. 
  1 Ocak 2020 - 30 Haziran 2020 tarihlerinde 25 bin 893, 1 Temmuz 2020 - 31 Aralık 2020 tarihlerinde ise 45 bin 740 kişinin başvuruda bulunduğunu ifade eden kaynaklar, 1 Ocak 2021- 30 Haziran 2021 tarihlerinde başvuru sayısının 34 bin 829'a ulaştığını bildirdi. 
 
  "Popülist söylemler" 
  Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Cumhuriyet tarihinin en yoğun döneminden geçtiğini vurgulayan kaynaklar, "TSK, karada, denizde ve havada ülkemizin hak, alaka ve menfaatlerini korumak, 84 milyon vatandaşımızın güvenliğini sağlamak için azim ve kararlılıkla mücadele etmektedir. Böylesine hassas ve kritik bir dönemde bedelli askerlik konularının istismar edilmesi ve böylesi konuların konuşulması dahi kahramanlık ve fedakarlıkla görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri personelini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle bedelli askerlik uygulamasının kaldırılması veya ücretinin azaltılması gibi popülist söylemlerle gençlerin duygularını istismar edilmemesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı. 
 

Hisar Arkeopark Bursa turizmine yeni nefes olacak

Ufuk Özkan’dan Sevenlerine Teşekkür Mesajı

İnegöl Meclisi Şubat oturumunda 9 madde karara bağlandı

“KAAN sadece bir uçak değil, Türkiye’nin iradesinin sembolü”

KIZILELMA Göreve Hazırlanıyor

Nilüfer’de kentsel dönüşüm 2 mahallede başlıyor!

Çorum'da kan donduran cinayet!

MSB: Terörle mücadele ve uluslararası iş birliği sürüyor

Şadi Özdemir kanserle mücadele sürecini anlattı

Buca Belediyesi’ne rüşvet operasyonu: 25 gözaltı

Karaköy sahilinde denizden kadın cesedi çıkarıldı

SGK prim borcu olanlara müjde!

YKS başvuruları yarın başlıyor

Yenişehir’de eko-turizm hamlesi

Bursa'da 800 litre kaçak şarap operasyonu

Başkan Aydın’dan 6 Şubat depremleri için anma mesajı

Bursa'da seyir halindeki otomobil alev topuna döndü

Büyükşehir’den çiftçiye kaba yem desteği

Yıldırım’da alevler yükseldi, vatandaşlar film gibi izledi!

Demirtaş OSB’de depo alevlere teslim oldu

Bursa’da aranan şahıslar suç aletleriyle yakalandı

MHP’li Feti Yıldız: Umut hakkı konusunda uzlaşı sağlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile bir araya geldi

Bursa’da camiler Ramazan’a hazırlanıyor

Genç yaşta veda: Rabia Akyüz son yolculuğuna uğurlandı

Serveti 800 milyar doları aştı!

İnegöl’de okullar arası spor festivali başladı

Anten düzeltmek için çıktığı çatıdan düşen emekli polis memuru hayatını kaybetti

Çalışan anneler için 24 hafta izin geliyor

Vatandaşlık maaşı için yeni dönem: GETAD

Yükleniyor