Mudanya’da kış ortasında müsilaj alarmı

Mudanya sahillerini saran müsilaj, Nilüfer Çayı'ndaki kirliliğin Marmara Denizi'ne etkisini bir kez daha gözler önüne serdi.

BURSA HABER 13.01.2025 11:33:00 0
Mudanya’da kış ortasında müsilaj alarmı

Bursa'nın Mudanya ilçesinde kış mevsimine rağmen denizi müsilaj sardı. Sahildeki müsilaj tabakalarını gören vatandaşlar endişelerini dile getirdi. Nilüfer Çayı'nın Marmara Denizi'nde müsilajı tetiklediğini belirten Prof. Dr. Mustafa Sarı, geçtiğimiz hafta bu duruma dikkat çekmişti.

 

 

 

Mudanya sahilleri hafta sonu beyaz örtüyle kaplanırken, denizdeki kirlilik sahilden 100 metre açığa kadar ulaştı. Budo iskelesi yanındaki görüntüyü izleyen vatandaşlar, "Kış olmasına rağmen bu durum bizi çok üzüyor. Normalde sıcak havalarda karşılaştığımız bir olaydı. Ocak ayının ortasında bu görüntüyü görmek üzücü. Yetkililerin bir an önce çözüm bulması gerek," şeklinde konuştu. Sosyal medyada Nilüfer Çayı'nın müsilaja neden olduğu belirtiliyor ve yetkililerin bu konuda da çözüm araması gerektiği vurgulandı.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalarda Nilüfer Çayı’ndaki kirliliğin Marmara Denizi için tehdit oluşturduğunu ifade etmişti. Son dönemde Marmara Denizi'nin 5 ila 25 metre derinliklerinde görülen müsilajın nedenleri üzerine uzmanlar üç ana faktöre odaklanıyor: İklim değişikliği nedeniyle su sıcaklığındaki artış, dip sularındaki sıcaklık homojenliği ve Marmara Denizi'ne ulaşan kirlilik yükü (azot ve fosfor).

 

 

 

Nilüfer Çayı'ndaki çözünmüş oksijen miktarını inceleyen Prof. Dr. Sarı, çayın şu anda 4. sınıf su kalitesine sahip olduğunu ve acil bir eylem planı oluşturulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, tarımsal sulamanın önlenmesi gerektiğini belirtti.

Nilüfer Çayı'nın durumu, birçok lisansüstü teze ve bilimsel makaleye konu olmuş, fakat atıkların yüzde 95 oranında filtrelendiği halde bazı bölgelerde görülen kirlilik ve korkunç koku soru işaretlerine yol açmaktadır. Prof. Dr. Sarı, çözüm arayışında bu çelişkilerin giderilmesi gerektiğini ve Nilüfer Çayı'nın temizlenmesi için önlemlerin alınmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

Müsilajın felaket boyutuna ulaşmaması için Marmara Denizi'ndeki kirlilik yükünün azaltılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sarı, Nilüfer Çayı için de etkili bir eylem planı hazırlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, tarımsal sulama amacıyla kullanılmasının önlenmesi gerektiği ifade etti. Bu sorunun çözülmesi için merkezi yönetim, yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların iş birliği yapması gerektiği vurgulandı.

 

 

İnegöl’de kazada hayatını kaybeden Öykü toprağa verildi

İnegöl’de iftar hazırlığı sırasında çıkan yangın paniğe neden oldu

İran'dan gelen bir füze daha imha edildi

Nilüfer'de 4 kaçak yapı yıkıldı!

Saliha Erdim Yıldırımlılarla buluştu

Boş tencerenin götüremeyeceği iktidar vardır

Putin’den Hamaney’e tebrik

Osmangazi’de gönül sofrası Kiremitçi’de kuruldu

İznik’te evin çatısı küle döndü

Bursa’da milyonluk tefecilik çetesi çökertildi

Bursa’da iftar davetine mehter sürprizi

Büyükşehir'de 8 Mart coşkusu

MSB: F-16’lar KKTC’ye konuşlandırıldı

Kestel’de 8 Mart sürprizi: Başkan Erol’dan kadınlara jest

İnegöl’de gece yarısı gaz alarmı: Apartmanlar tahliye edildi

Petrol fiyatlarında rekor: Brent 119 doları gördü

İBB’ye yönelik ‘Yolsuzluk’ davasında ilk duruşma başlıyor

Kabine bugün toplanıyor: Gündemde Orta Doğu’daki savaş var

İnegöl’de havaya ateş açtığı anları paylaşan kişi yakalandı!

Bursa'da hissedilen deprem!

İnegöl’de apartmanın çatısı alev alev yandı

Bursa'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu

Bursa’da sokak ortasında esnaf kavgası

Bursa'da ters şeride giren otobüs trafiği riske attı!

İnegöl'de el freni çekilmeyen otomobil dehşet saçtı: 1 ölü 2 ağır yaralı

Başkan Özel, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı

Kritik haftada Bursaspor liderliğini pekiştirdi

“Eşitlik ses ister, biz buradayız” Nilüfer’de yankılandı

Bursalılar hafta sonu Ulu Cami’ye akın etti

Bursa’da fabrika bacasında yangın

Yükleniyor

loading