MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Alparslan Şenocak, enflasyonun düşüşüyle sanayicilerin 2025 yılına dair umutlarının arttığını ve Bursa'nın ekonomik hedeflerine ulaşmak için sürdürülebilir çözümler geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Alparslan Şenocak, enflasyonun düşüşüyle birlikte sanayicilerin 2025 yılına yönelik umutlarının arttığını ve motivasyonlarının güçlendiğini belirtti.
Dernek merkezinde düzenlenen basın toplantısında, MÜSİAD Bursa Şubesi Sektör Kurulları tarafından hazırlanan "Bursa Ekonomisi Raporu"nun sunumu gerçekleştirildi.
Şenocak, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tarihsel olarak karşılaştığı zorlukları aşarken büyük bir dayanıklılık ve azim sergilediğini vurguladı.
Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamı olan 262 milyar dolara ulaşılmasının, 1 trilyon 130 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğün, milletin gayreti ve azminin somut bir göstergesi olduğunu ifade eden Şenocak, şunları ekledi:
"Enflasyonla mücadelede ekonomi yönetimimiz tarafından sabır ve kararlılıkla uygulanan politikalar, ekonomimizin dirençli yapısını güçlendirdi. Nitekim son 7 aydır düşüş eğiliminde olan enflasyon aralık ayında yüzde 1,03 olarak açıklanmış ve yıllık bazda son 1,5 yılın en düşük seviyesine de gerilemiştir. Bu gelişmeler 2025 yılına dair umutlarımızı ve motivasyonumuzu da arttırmaktadır. Merkez Bankası'nın yüzde 21 enflasyon hedefini yakalayacağımıza ve ekonomik toparlanmanın hızlanacağına yürekten inanıyoruz."
"KOBİ'ler sanayimizin bel kemiğini oluşturuyor"
Şenocak, Bursa'nın 18,2 milyar dolarlık ihracatıyla Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:
"Bursa'da faaliyet gösteren KOBİ'ler sanayimizin bel kemiğini oluşturarak üretim ve istihdam temelini sağlamaktadır. Ancak bu işletmelerin büyük bir kısmı şehir içinde sıkışmış bir şekilde faaliyet göstermekte. Bu da hem üretim kapasitelerini hem de büyüme potansiyelini ciddi şekilde kısıtlamaktadır. Bu sorunun çözümü için modern ve altyapısı güçlü sanayi bölgeleri oluşturmalı, mevcut OSB'ler ise ihtiyaçlara uygun şekilde geliştirilmelidir. Şehir içinde sıkışan sanayimizin planlı sanayi alanlarına taşınması yalnızca üretim süreçlerini daha verimli hale getirmekle kalmayacak aynı zamanda şehir içi trafik yoğunluğunu azaltacak ve altyapı üzerine baskıyı da hafifletecektir."
"Sürdürülebilir çözümler önemli"
Şenocak, Bursa'nın stratejik konumu nedeniyle güçlü bir lojistik avantaja sahip olduğunu belirtti ve ekledi:
"Bu potansiyeli tam olarak değerlendirebilmek için, limanlar, kara yolları ve demir yolları gibi kritik lojistik bağlantıların güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu altyapı yatırımları, sadece ihracat süreçlerini hızlandırmakla kalmayacak, aynı zamanda Bursa'nın küresel rekabet gücünü de artıracaktır. Bursa'nın ekonomik hedeflerine ulaşabilmesi için yenilikçi ve sürdürülebilir çözümleri devreye sokmamız gerektiğine inanıyoruz. Katma değerli üretim, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm gibi alanlarda yapılacak yatırımlar, Bursa'nın rekabet gücünü artırarak, gelecekte daha güçlü bir ekonomik konum elde etmesini sağlayacaktır."
Şenocak, hazırladıkları "Bursa Ekonomisi Raporu"nun yalnızca mevcut durumu değerlendirmekle kalmayıp, aynı zamanda çözüm odaklı bir yol haritası sunduğunu belirterek, raporun 16 sektördeki mevcut durumu, karşılaşılan zorlukları ve çözüm önerilerini detaylandırdığını söyledi. Raporun, Bursa'nın ekonomik hedeflerine ulaşabilmesi için gereken stratejik adımları da ortaya koyduğunu ve somut öneriler sunduğunu vurguladı.
Toplantı, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.