Mustafa Dündar’ın ardında bıraktığı milyonlarca liralık zarar ve BAREM gerçeği

...

GÜNDEM 11.03.2025 12:23:00 0
Mustafa Dündar’ın ardında bıraktığı milyonlarca liralık zarar ve BAREM gerçeği

Yıl 2014…

Osman Odman, Osmangazi Belediyesi’ne bir arsa bağışlıyor.

Ancak bağışçı, arsasını, ‘yeşil alan olması’ kaydıyla, yani şartlı olarak bağışlıyor.

Dönemin Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, şartlı bağışı yok sayarak, Osman Odman’ın bağışladığı arsa üzerine Türkiye’nin en büyük atletizm salonlarından birini inşa ediyor.

Bağışçı, bunu görünce soluğu mahkemede alıyor ve Osmangazi Belediyesi’nin bağış protokolüne uymadığını gerekçe göstererek dava açıyor.

12. Asliye Ceza Mahkemesi, Odman’ı haklı bularak, belediyenin Odman’a yasal faizleriyle birlikte 50 milyon lira tazminat ödemesine hükmediyor.

Mahkemenin kararı 2 yıl öncesine dayanıyor.

Bir üst mahkemeye olan itirazla ilgili celseler devam ediyor olmalı. (Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Sefa Yılmaz, bilgi verirse bunu da yazarız).

Yani Mustafa Dündar ve ekibinin  Osmangazi Belediyesi’ne milyonlarca lira zararı oldu.

 

***

 

Bu hadiseyi neden hatırlattım?

Bir hayli maliyetli olan atletizm salonu yapmak, kimin görevi?

Merkezi hükümetin değil mi?

Yani Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın?

Ancak Dündar, hayallerini süsleyen büyükşehir belediye başkan adaylığı yolunun işte böylesine bütçeli ve hacimli projelerden geçtiğini düşünerek, hem maliyeti merkezi bütçeden karşılanması gereken büyük projeler yapmaya kalkıştı hem de yanlış tercihleri nedeniyle belediyeyi milyonlarca lira zarara uğrattı.

 

***

Tıpkı atletizm salonu gibi Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi de hayli maliyetli ve bir ilçe belediyesinin üzerine vazife olmayan işlerden diğeri.

BAREM’in yüksek yapım maliyeti bir yana işletme maliyeti bile Osmangazi Belediyesi’nin altından kalkamayacağı kadar yüksek.

Düşünün 5,5 milyar lira bütçesi olan Osmangazi Belediyesi, zarar eden BAREM’e, 200 milyon lira ayırması gerekiyor.

Yani bütçenin yüzde 4’ü, sadece bir merkezin zararını karşılayacak, öyle mi?

Değil Osmangazi Belediyesi; bütçesi 36 milyar lira olan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bile altından kalkması kolay olan bir iş değildir BAREM’i ayakta tutmak. 

 

***

 

Bu tip sosyal projelerin işletme maliyetleri çok yüksektir.

İşte son örneği Nilüfer Belediyesi’nin işlettiği  huzur evi…

Nilüfer Belediye yönetimi, huzur evi fiyatına yüzde 300 zam yapmasına rağmen, bu sosyal projeyi sübvanse etmeyi sürdürüyor.

Nitekim huzur evinde kalan yaşlı bir bireyin aylık maliyeti 40 bin lira civarında. 

İşte bu nedenle Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ın, BAREM’i elden çıkarma isteği bir tercih değil, zorunluluktur.  

 

***

Zaten BAREM,  Dündar döneminde de atıl kalmış ve belediyeye yük olmuş bir projeydi. 

Üstelik Mustafa Dündar’ın da geçen dönem BAREM’i devretmek için arayış içinde olduğunu biliyoruz.

BAREM’in elden çıkarılması girişimine tepki verenler, Dündar’ın BAREM’i devretme çabasına neden ses çıkarmadılar?

 

***

 

Mustafa Dündar’ın büyükşehir hayalleri uğruna yaptığı yanlış işler en çok da partisine zarar verdi.

AK Parti, Mustafa Dündar yüzünden, Bursa’daki iki kalesinden birini kaybetti.

Aynı seçimde Oktay Yılmaz, AK Parti’nin Bursa’daki diğer kalesi Yıldırım’da rakibine fark atarken, Mustafa Dündar, 10 puan fark yedi.

İşte aynı partiden iki belediye başkanı arasındaki büyük fark.

 

***

 

Bir de aynı dönemde Büyükşehir eski Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın uygulamalarına bakalım.

Aktaş, göreve gelir gelmez, büyük bölümü zarar eden ve haksız rekabet ettiği  için esnafın tepki gösterdiği sosyal tesislerinin birçoğunu ya devretti  ya da kapattı.

Dündar ise, BAREM gibi bakanlığın işi olan hesapsızca yaptığı projelerle belediyeyi, altından kalkamayacağı yüklerin altına soktu. 

Ne uğruna?

Büyükşehir adayı olma uğruna…

 

***

 

Mustafa Dündar, büyükşehir belediye başkan adayı olmak için, meydan diye AVM’den  bozma beton bir kütleyi kentin göbeğine inşa etti ve Osmangazililerin milyarlarca lirasını sokağa attı.

Mustafa Dündar, sırf büyükşehir belediye başkanı adayı olmak için bir servet değerindeki  BAREM’i sosyal proje diye yaptı  ancak projesi kendi döneminde bile atıl kaldı.

Mustafa Dündar, büyükşehir adaylığı hayalleri uğruna, Ankara’nın gözünü boyamak için koca bir atletizm salonu dikiverdi ancak hem gereksiz bir projeyle kaynak israfına yol açtı hem de belediyeyi milyonlarca lira zarara uğrattı.

 

***

Sonuç: Mustafa Dündar, büyükşehir belediye başkanı olamadığı gibi, skandal projelerle anılacak ömrünün geri kalan yıllarında. 

Kıssadan hisse: Hırsı aklının önüne geçen siyasetçinin bir hesabı varsa, Allah’ın da adaleti vardır.

MUSTAFA ÖZDAL

Osmangazi’den Balkanlara Ramazan bereketi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Starmer telefonda görüştü

KKTC’de güvenlik için F-16 opsiyonu

İnegöl’de silah kazası: Bir kişi yaralandı

Nilüfer’de kadınların hikayesi sahneye taşındı

İnegöl’de plaka değişimi için uzun kuyruklar oluştu

APP plakaya ağır yaptırım

İnegöl’de freni boşalan otomobil kazaya neden oldu

Başkan Yılmaz: Başarımızın temelinde istişare kültürü var

Dışişleri’nden Orta Doğu’daki Türk vatandaşları için açıklama

Bursa’da hafta sonu uyarısı

Eşini sokak ortasında öldüren katilin ifadesi ortaya çıktı

Mudanya’da sürücülere hız uyarısı ve kimlik kontrolü

Saç simülasyonu yaptırmadan önce bilmeniz gerekenler

Beton meydandan Kent Lokantası’na Osmangazi’deki dönüşüm

İletişim Başkanlığı'ndan dijital dezenformasyona karşı adım

TFF’den 2026-2027 sezonu tarihleri açıklaması

Nilüfer’de kardeşlik sofrası kuruldu

Gürlek: Sosyal medyadaki sapkın akımlara yasal fren geliyor

Büyükşehir’in iftar sofrası Harmancık’ta kuruldu

Akaryakıta çifte zam

Gürsu’da ulaşımı rahatlatan çalışma

Çınarcık suyu Görükle ve Mudanya’ya ulaşıyor

Uludağ’da tilkiye çarpan sürücü kaçtı

Kaçak tiny house’lara İznik Belediyesi’nden müdahale

25 yıl hapis cezası bulunan firari Gemlik’te yakalandı

Bursa’da cadde ve bulvarlara yeşil dokunuş

Başkan Aydın 700 günlük hizmet raporunu açıkladı

İnegöl’de jandarmadan tarihi eser baskını

Bakan Memişoğlu: Tütünle mücadelede önemli mesafe katettik

Yükleniyor

loading