NASA Ay'da yaşam için tarih verdi

NASA, insanları bir kez daha Ay'a götürmeyi planladığı Artemis görevinde önemli bir hedef belirlendiğini açıkladı.

TEKNOLOJİ 21.11.2022 21:23:00 0
NASA Ay

NASA, insanları bir kez daha Ay'a götürmeyi planladığı Artemis görevinde önemli bir hedef belirlendiğini açıkladı. Uzay ajansı insanların 2020'li yıllar içinde Ay'a sadece gitmesini değil, aynı zamanda orada yaşamasını da istiyor.

Artemis görevinin ilk adımı, Orion uzay aracını taşıyan roketin 16 Kasım'da fırlatılmasıyla atılmıştı.

Orion'ın başındaki Howard Hu, BBC'ye yaptığı açıklamada, Uzay Fırlatma Sistemi (Space Launch System / SLS) adlı roketin fırlatılışını izlemenin "inanılmaz bir duygu" ve "rüya gibi" olduğunu söyleyerek, "Bu sadece ABD için değil, dünya için de uzun vadeli derin uzay araştırmalarına attığımız ilk adım" dedi.

İlk adımın başarılı olması halinde Ay'a astronotları göndereceklerini belirten Hu, insanların 2030'a kadar Ay'da yaşamasını planladıklarını ifade etti. 

İnsanların yüzeye gönderileceğini aktaran Hu, "Yeryüzünde yaşayacaklar ve bilimsel çalışmalar yapacaklar" dedi.

Cansız mankenler sayesinde Ay'a yolculuktaki radyasyon ölçülecek

Orion uzay kapsülü General Moonikin Campos adlı bir cansız mankenin "komutasında". Moonikin Campos'a, Helga ve Zohar adlı iki manken daha eşlik ediyor.

 

Gerçeğe uygun tasarlanan bu cansız modeller sayesinde NASA, gelecekte astronotların Ay'a gidiş ve dönüş yolculuğunda maruz kalacağı radyasyon miktarını ölçebilecek.

Toplam 24 kamerayla yola çıkan Orion'ın 11 Aralık'ta Pasifik Okyanusu'na inmesi bekleniyor.

Dünyanın en güçlü roketi

NASA Başkanı Bill Nelson, SLS'nin dünyanın en güçlü roketi olduğunu belirtiyor. Roketin fırlatma rampasına taşındığı mart ayında görevle ilgili açıklamalarda bulunan Nelson, şöyle konuşmuştu:

"Bu, insanları şu anda derin uzaya gönderebilecek tek roket. Dünyadaki en güçlü roket. Orion, şimdiye kadar insanları uçurmuş, insanlar için yapılmış herhangi bir uzay aracından daha uzağa gidecek. Uzayda, astronotlar için tasarlanmış herhangi bir uzay aracından daha uzun süre kalacak."

NASA, 2012'de planlamaya başladığı Artemis görevi için 2025'e kadar yaklaşık 93 milyar dolar harcama yapmış olacak. Yalnızca SLS roketinin 23 milyar dolara mâl olduğu düşünülüyor.

 

Kaynak: Independent, BBC, NASA

AK Parti Bursa’dan kararlılık vurgusu

Bursaspor’dan kritik deplasman galibiyeti

Yenişehir’e çevreci Cumartesi Pazarı geliyor

Keles’e ve Dağ ilçelerine cezaevi neden gerekli ?

Bursaspor sevgisi Üsküp’te yankılandı

Bursa’da yasa dışı bahis operasyonu: 4 tutuklama

Bursa'da 17 bin sosyal konutun hak sahibinin belirleneceği kura çekiliyor

Bursa’daki hurdacıda Boeing 747 şaşkınlığı

Bursaspor İzmir’de 3 puan peşinde

Bursa’da zehir tacirine büyük darbe

Osmangazi’de Ramazan coşkusu meydanlara taştı

Bursa'da 38 Saatlik kamera takibi yankesiciyi yakalattı

Ramazan’ın birlik ruhu Bursa’yı sardı

İftar ve Sahur artık ses bombasıyla duyuruluyor

Yıldırım’da motosikletler çarpıştı: 1’i hamile 2 yaralı

Nilüfer’de bisiklet kültürüne yakın markaj

Petrol gerilimi pompaya zam olarak yansıdı

Ramazan sofralarında sağlıklı beslenme vurgusu

Uyuşturucu tacirlerine geçit yok: 346 gözaltı

Okurhane’den kelimelerle kurulan köprü..

28 Şubat'ta ağzı kapatılmıştı.. O artık Bakan Yardımcısı!

Erkan Aydın’dan Cuma ziyareti

Vatandaşı soyan restoranlar boykot edilsin

‘Terörsüz Türkiye’ raporuna ağır eleştiri

Bursa'da alevler yaşlı çiftin evini küle çevirdi

Bursa’da iki ilçede su kesintisi uyarısı

Ramazan’ın ilk cumasında Ulu Cami doldu taştı

Galatasaray'da seçim öncesi Başkan Özbek'ten net mesaj

Erdoğan’dan gençlere: “Gözlerinizin ışıltısı umut veriyor”

AK Parti Bursa’dan çarşı-pazar ziyareti

Yükleniyor