NASA Ay'da yaşam için tarih verdi

NASA, insanları bir kez daha Ay'a götürmeyi planladığı Artemis görevinde önemli bir hedef belirlendiğini açıkladı.

TEKNOLOJİ 21.11.2022 21:23:00 0
NASA Ay

NASA, insanları bir kez daha Ay'a götürmeyi planladığı Artemis görevinde önemli bir hedef belirlendiğini açıkladı. Uzay ajansı insanların 2020'li yıllar içinde Ay'a sadece gitmesini değil, aynı zamanda orada yaşamasını da istiyor.

Artemis görevinin ilk adımı, Orion uzay aracını taşıyan roketin 16 Kasım'da fırlatılmasıyla atılmıştı.

Orion'ın başındaki Howard Hu, BBC'ye yaptığı açıklamada, Uzay Fırlatma Sistemi (Space Launch System / SLS) adlı roketin fırlatılışını izlemenin "inanılmaz bir duygu" ve "rüya gibi" olduğunu söyleyerek, "Bu sadece ABD için değil, dünya için de uzun vadeli derin uzay araştırmalarına attığımız ilk adım" dedi.

İlk adımın başarılı olması halinde Ay'a astronotları göndereceklerini belirten Hu, insanların 2030'a kadar Ay'da yaşamasını planladıklarını ifade etti. 

İnsanların yüzeye gönderileceğini aktaran Hu, "Yeryüzünde yaşayacaklar ve bilimsel çalışmalar yapacaklar" dedi.

Cansız mankenler sayesinde Ay'a yolculuktaki radyasyon ölçülecek

Orion uzay kapsülü General Moonikin Campos adlı bir cansız mankenin "komutasında". Moonikin Campos'a, Helga ve Zohar adlı iki manken daha eşlik ediyor.

 

Gerçeğe uygun tasarlanan bu cansız modeller sayesinde NASA, gelecekte astronotların Ay'a gidiş ve dönüş yolculuğunda maruz kalacağı radyasyon miktarını ölçebilecek.

Toplam 24 kamerayla yola çıkan Orion'ın 11 Aralık'ta Pasifik Okyanusu'na inmesi bekleniyor.

Dünyanın en güçlü roketi

NASA Başkanı Bill Nelson, SLS'nin dünyanın en güçlü roketi olduğunu belirtiyor. Roketin fırlatma rampasına taşındığı mart ayında görevle ilgili açıklamalarda bulunan Nelson, şöyle konuşmuştu:

"Bu, insanları şu anda derin uzaya gönderebilecek tek roket. Dünyadaki en güçlü roket. Orion, şimdiye kadar insanları uçurmuş, insanlar için yapılmış herhangi bir uzay aracından daha uzağa gidecek. Uzayda, astronotlar için tasarlanmış herhangi bir uzay aracından daha uzun süre kalacak."

NASA, 2012'de planlamaya başladığı Artemis görevi için 2025'e kadar yaklaşık 93 milyar dolar harcama yapmış olacak. Yalnızca SLS roketinin 23 milyar dolara mâl olduğu düşünülüyor.

 

Kaynak: Independent, BBC, NASA

Fabrikanın altıncı hissi: Geleceği öngören akıllı fabrikalar

İşte yeni Kocayayla!

Yıldırımlılar tiyatroda buluştu

Atlas Çağlayan'ın ailesine savcılık tarafından koruma talep edildi

Bursa’da uyuşturucuya karşı eğitim

İnegöl Belediyesi çözüm merkezi’nden 260 bin çağrıya yanıt

İnegöl’de iş kazası: 1 işçi ağır yaralı

Bakan Şimşek: Enflasyon düşüş eğilimini sürdürüyor

Özgür Özel ile Arıkan Ankara’da bir araya geldi

Bursaspor’dan taraftara uyarı: Dolandırıcılara dikkat

Hakan Fidan: Avrupa Birliği'ne katılın diye yalvaracaklar

Osmangazi Belediyesi Sarıalan’da çocuklara renkli kış etkinliği düzenledi

Sapanca’da tartışma cinayetle bitti

İstanbul Bağcılar’da şüpheli zehirlenme: 3 ölü 1 ağır yaralı

Antalya Büyükşehir’e yolsuzluk soruşturmasında iddianame hazır

Dağ havası lüks, karın bedeli ağır

Diyarbakır Emniyeti önündeki EYP saldırısına 13 gözaltı

TÜİK: Hizmet sektöründe güven yükseldi

Büyükşehir'de güç birliği mesajı

Bursa’da kuyu temizliği can aldı

Bursaspor’da yeni hoca belli oldu

Yeşil-Beyazlılar evinde 3 golle kazandı

Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ın şehadetinin üzerinden 25 sene geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimize söz verdik, sözümüzü yerine getirdik

Başkan Bozbey’den Bursaspor’a tam destek

Uğur Mumcu, Bursa’da 33. yılında unutulmadı

İnegöl’de depo kazası: İşçi demirlerin altında kaldı

Uludağ'da hafta sonu yoğunluğu

Ereğli’de TIR ile otomobil çarpıştı: 2 can kaybı

Gençler Büyükşehir desteğiyle KPSS’ye hazırlanıyor

Yükleniyor