Tarih: 11.05.2024 16:38

NASA uyarıyor: Güneş patlaması iletişimi kesintiye uğratabilir

Facebook Twitter Linked-in

ABD'deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş yüzeyinde çok şiddetli jeomanyetik fırtına tespit ettiğini açıkladı. Bu fırtınanın elektronik cihazlarda ve internet bağlantısında kesintilere yol açabileceği uyarısı yapıldı.

Aylardır beklenen güneş patlaması dün akşam saatlerinde gerçekleşti. NOAA, patlamanın Güneş'teki en büyük patlamalardan biri olduğunu ve 15 Aralık 2023'ten bu yana en şiddetli jeomanyetik fırtınayı tetiklediğini belirtti.

Fırtınanın etkisiyle elektronik cihazlarda donmalar, kapanmalar veya veri kayıpları yaşanabileceği, elektrik şebekelerinde ise voltaj dalgalanmaları veya kesintiler olabileceği ifade edildi. Jeomanyetik fırtınalar, GPS gibi uydu sistemlerini de etkileyerek konumlama ve navigasyon hatalarına yol açabilir.

NASA, Güneş'teki patlamanın fotoğraflarını yayınladı ve patlamanın radyo sinyallerini geçici olarak devre dışı bırakabileceği konusunda uyardı. Patlamanın oluşturduğu güçlü enerji dalgalarının uzay araçları ve astronotlar için de risk oluşturabileceği belirtildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —