Netanyahu ABD Kongresi’nde ayakta alkışlandı, tepkiler çığ gibi büyüdü

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ABD kongresinde ayakta alkışlandı.

Netanyahu ABD Kongresi’nde ayakta alkışlandı, tepkiler çığ gibi büyüdü
Haberi Sesli Oku
DÜNYA 25.07.2024 10:07:00 0

Filistinlilere yönelik katliamları sebebiyle Lahey Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılanan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Washington’a yaptığı ziyarette ABD Kongresi’ndeki konuşmasının öncesinde ve sonrasında uzun süre ayakta alkışlanması, uluslararası alanda büyük tepki topladı.

Netanyahu'nun Kongre'ye girişi esnasında başlayan alkışlar tam 3 dakika 40 saniye sürdü. Aynı zamanda, Gazze'deki İsrail saldırılarının devam ettiği bu dönemde, ABD Kongresi'nde gösterilen bu destek, birçok çevre tarafından eleştirildi.

Washington'da Büyük Protesto

Netanyahu'nun Washington ziyareti sırasında binlerce kişi, İsrail’in Gazze politikasına tepki göstermek amacıyla protesto gösterisi düzenledi. Göstericiler, İsrail'in Filistinlilere yönelik uygulamalarını “soykırım” olarak nitelendirerek, Netanyahu'yu sert bir dille eleştirdi. Protestocuların eylemine müdahale eden polis, çok sayıda göstericiyi gözaltına aldı.

Türkiye'den Sert Tepki

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Netanyahu’nun ABD Kongresi'nde alkışlanmasına ve ABD’nin İsrail’e verdiği desteğe yönelik sert eleştirilerde bulundu. Erdoğan, 11 Temmuz’da Newsweek’e verdiği röportajda, “Masum insanların tedavi için gittikleri hastanelerde, ambulanslarda, pazar yerlerinde, insani yardımların dağıtıldığı merkezlerde ve güvenli olarak tanımlanan bölgelerde İsrail tarafından acımasızca öldürülmesinin en ağır insan hakları ihlali olduğuna inanıyoruz. Ancak ABD yönetimi bu ihlalleri görmezden gelmekte ve İsrail'e en büyük desteği vermektedir. Bunu da bu ihlallerin suç ortağı olma pahasına yapmaktadır.” ifadelerini kullandı.