ÖĞRENCİLER GERİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARINI İZLEDİ

YAPILAN ÇALIŞMAYLA YÜZLERCE AĞAÇ KESİLMEKTEN KURTULUYOR.

ÖĞRENCİLER GERİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARINI İZLEDİ
13.05.2008 00:10:57 0
 

İnegöl Belediyesi ve bir kağıtçılık firmasının ortak organizasyonuyla yürütülen, kağıt, cam, plastik, metal ve palet gibi atıkların yeniden üretime kazandırılması (Geri Dönüşüm) çalışmaları kapsamında dün, Prof. Dr. Selçuk Yahşi İlköğretim Okulunun ‘Çevre Sağlık ve Temizlik Kulübü’nün 43 öğrencisi Okul Müdürü Halil İbrahim Zengin, Sınıf ve Rehber öğretmenler Lütfiye Akkaya, Ertan Atlan ve Öznur Aktürk’ün nezaretinde, dönüşüm çalışmalarının yapıldığı tesisi gezdiler.

Öğrencilerin gezisi sırasında Belediye Temizlik İşleri Müdürü Ali Uzun ile kağıtçılık firmasının Çevre Mühendisi Tuba Güneşli’de hazır bulundular.

Tesisin işleyişi ile ilgili öğrencilere bilgi veren Çevre Mühendisi Tuba Güneşli, “Kağıt, plastik, cam, metal ve paletler sınıflandırılarak ayrılıyor.  Daha sonra bunlarda kendi aralarında ayrıştırılıp sınıflandırılıyor. Preslenen atıklar işlenecekleri yerlere gönderiliyor. İnegöl ve Yenişehir’de bir ayda 450 ton kağıt, 70 ton cam, 80 ton plastik, 120 ton metal ve 200 ton palet toplanarak geri dönüşüm işlemine tabi tutuluyor. Bu çalışmalar sayesinde her gün 250 adet çam ağacı kesilmekten kurtarılıyor” dedi.

Belediye Temizlik İşleri Müdürü Ali Uzun ise konuşmasında, atıkların  geri dönüşümü sayesinde Türk ekonomisine önemli ölçülerde katkı sağlandığını söyledi. Camların geri dönüşümünde, yeniden üretimi ile arasında %95 oranında daha az enerji kullanıldığına dikkat çeken Ali Uzun, “Bin ton camın geri dönüşümü ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanıyor. Bunun için bu çalışmalara azami ölçüde katkılarınızı bekliyoruz” diye konuştu.

Prof. Dr. Selçuk Yahşi İlköğretim Okulu Müdürü Halil İbrahim Zengin’de kısa konuşmasında, amaçlarının kağıt, cam, metal kutular, plastik maddeler gibi atıkların ekonomiye yeniden nasıl kazandırıldığını öğrencelere pratik olarak gösterip, duyarlılıklarını daha çok artırmak  olduğunu söyledi.