Orhan Gazi’nin Miğferi Fetih Müzesi’nde

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin oğlu Orhan Gazi’ye ait olan miğferin replikası, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.

BURSA HABER 16.06.2021 15:20:00 0
Orhan Gazi’nin Miğferi Fetih Müzesi’nde

 Osmanlı Devleti’ne ait bilinen en eski eserlerden biri olan miğferin replikası, tarih severler tarafından büyük ilgi gördü. 

Bursa’nın fethinin 3 boyutlu aktarıldığı Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, bünyesinde yer alan tarihi öğelere bir yenisini daha ekledi. Her köşesinde tarihi bir değerin yer aldığı ve ziyaretçilerini adeta 695 yıllık bir zaman yolculuğuna çıkaran Fetih Müzesi, Osmanlı Devleti’ne ait bilinen en eski eserlerden biri olan Orhan Gazi’ye ait miğferin replikasını Bursalılarla buluşturdu. Aslı, Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı’nda sergilenen miğferin tepelik altında ve ağız çevresinde yer alan yazı kuşaklarında, ‘Güçlü kuvvetli büyük Sultan Orhan Gazi, Allah’ın selamı seninle olsun, hakimiyetin ve gücün ölümsüz kılınsın’ anlamına gelen ‘ed-Devletu ve’s-Sultânu ve’s Selam Emir Sultan Gazi Orhan Hulide Mülkühü ve Devletühü ve Emrühü’ metni yer alıyor. 

Osmanlı döneminin önemli olaylarının resmedildiği kronolojik sergi salonunda bulunan Orhan Gazi’nin miğferinin replikası, tarihe merak duyan ziyaretçilerin müze ziyaretlerindeki ilk nokta oldu. Miğferin replikasını inceleyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Bursa’nın fethi 1326 yılında Orhan Gazi tarafından gerçekleşmiş, fetihten sonra Bursa bey sancağı ve devletin başkenti olmuştur. Osmangazi Belediyesi olarak, yaşadığımız kenti fetheden ve bu toprakları bize yurt yapan başta Osman Gazi ve Orhan Gazi olmak üzere tüm ecdadımızı her zaman minnetle anıyoruz. Bursa’nın fetih gününü tüm detaylarıyla bu günümüze aktardığımız Fetih Müzesi’nde Bursa’nın fatihi Orhan Gazi’nin miğferinin replikasını da vatandaşlarımızla buluşturmaktan dolayı mutluyuz” dedi.

 

Osmangazi Belediyesi 

Osmangazi'de mini voleybol coşkusu

Kontrolden çıkan otomobil can aldı

Bakan Fidan’dan KİB Genel Sekreteri’ne kabul

Nilüfer’de müziğin kültürel yolculuğu

İnegöl Belediyesi’nden kronik hastalara ücretsiz hastane servisi

İYİ Parti Anıtkabir'i ziyaret etti

Abdulkadir Uraloğlu: Trabzon-Ankara arası hızlı trenimizle 4,5 saate düşecek

Otobüste yolcuyu darbedip, 'Komutanımı çağırın' dedi: O anlar kamerada

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bayrağımıza uzanan kirli elleri bulup, bunun hesabını soracağız

Yere atılan izmaritin belediyeye 35 milyon liralık maliyeti

Cumhur İttifakı zirvesi bugün Ankara’da yapılacak

Bursa trafiği için yeni kavşak ve bulvarlar yolda

Bursa’da molotoflu saldırı: 8 şüpheli yakalandı

Oyak Renault’tan çocuklara trafik güvenliği eğitimi

Bursa oto devi duyurdu: Ucuz model yolda

Altın ve gümüşte tarihi zirve: Gram altın 7 bin tl'ye dayandı

Yıldırım’da dar gelirliye su faturası desteği

Donald Trump: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok iyi bir telefon görüşmesi yaptık

Şam–SDG hattında ateşkes kararı

Bursa'da ulaşıma %15 zam

Büyükşehir Meclisi’nden ikinci oturum

Bursa'da TIR devrildi: 1 yaralı

Hakan Fidan: Suriye'de 18 Ocak mutabakatını destekliyoruz

Alaçam kar Festivali’ndeki aksaklıklarla ilgili Başkan Ferhat Erol’dan açıklamalarda bulundu

Tarım deposu ilçe gıda sanayi ile şahlanacak

AK Parti'li Ömer Çelik: Kanlı Yanvar şehitlerini rahmet ve saygıyla anıyoruz

Bursa’da yılın ilk fuarı Junioshow kapılarını açtı

Burulaş'ta hem eğitim hem eğlence

FETÖ üyesi eski hakime 9 yıl hapis cezası verildi

2 Çocuk babasından acı haber

Yükleniyor