Ortadoğu'da gerilim yükseliyor

İran'ın İsrail'e yönelik düzenlediği balistik füze saldırılarının ardından Ortadoğu'da gerilim yükseldi. Taraflardan gerilime dair açıklamalar peş peşe geldi.

Ortadoğu
Haberi Sesli Oku
DÜNYA 2.10.2024 10:21:00 0

Tel Aviv başta olmak üzere birçok kentte sirenler çalarken, fırlatılan füzeler, ülkenin çeşitli bölgelerine isabet etti. İsrail ordusu, saldırıya karşılık Demir Kubbe hava savunma sistemini devreye sokarak bazı füzeleri etkisiz hale getirdi. Ancak, bazı füzeler savunma sistemini aşarak şehirlere ve araçlara zarar verdi.

İsrail ordu radyosuna göre, İran'dan yaklaşık 200 füze ateşlendi. Füzelerin parçalarından biri Batı Şeria'ya düşerek bir Filistinlinin ölümüne neden oldu, İsrail’de ise iki kişi hafif yaralandı. Saldırının ardından Ürdün ve Irak, hava sahalarını kapattı.

İran Devrim Muhafızları, saldırının Hamas lideri İsmail Heniyye, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve İranlı General Abbas Nilfuraşan’ın ölümüne karşılık olduğunu açıkladı. İran yetkilileri, İsrail'in yanıt vermesi halinde daha sert bir karşılık alacağını söyledi.

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari, “Savunma ve taarruzda yüksek alarmdayız. Uygun yer ve zamanda karşılık vereceğiz” dedi. İsrail Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar ise İran'ın bu saldırıyla büyük bir bedel ödeyeceğini ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’e savunma desteği sağlanması yönünde Amerikan ordusuna talimat verdi. İran'dan yeni bir tehdit bulunmadığı belirtilirken, bölgede tansiyonun gittikçe yükseliyor.