Osmangazi'de Gezek Geleneği hayat buluyor

Gezek kültürü, Osmangazi Belediyesi'nin desteğiyle Bursa Gezek Evi’nde yeniden hayat buluyor.

BURSA HABER 9.01.2025 14:35:00 0
Osmangazi

Osmangazi Belediyesi, Bursa’da 650 yıldır devam eden bir müzikli sohbet geleneği olan Gezek kültürünün yaşatılması adına Tarihi Merinos Tren İstasyonu Sosyal Tesisleri’nin bir bölümünü Bursa Gezek Evi’ne dönüştürdü.

 

 

 

Gezek, haftanın belli bir gününde üye olanların katılımıyla evlerde gerçekleştirilen, Türk Sanat Müziği’nin icra edildiği geleneksel bir müzik faaliyeti. Ayrıca Gezek, Türk Sanat Müziği’ni diri tutmak ve müzik adamları yetiştirmenin yanı sıra sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı arttırmak amacıyla kurulan bir kurum olma özelliği de taşıyor. Osmangazi Belediyesi, Bursa’da 650 yıldır devam eden Gezek kültürünün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına Tarihi Merinos Tren İstasyonu’nun bir bölümünü Bursa Gezek Evi’ne dönüştürdü ve Bursa Dostluk Gezek Musiki Derneği’nin kullanımına sundu.

 

 

 

Bursa Gezek Evi’nde ilk sahne provasını gerçekleştiren Bursa Dostluk Gezek Musiki Derneği üyeleri, Sanat Müziği’nin unutulmaz eserlerini icra etti. Her ayın sonunda Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenleyecekleri Bursa Dostluk Gezeği programı için hazırlıklar yürüten sazende ve nazende üstatları, hem çaldı hem de söyledi. Bursa Dostluk Gezek Musiki Derneği Başkanı Ali Piliçer, “UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi’nde yer alan ve geçmişten geleceğe kültür köprüsü olan kadim Gezek geleneğinin icra edileceği bir mekanın olmayışı Bursa için büyük bir eksiklikti. Bu eksikliğin giderilmesi ile ilgili girişimlerimize Osmangazi Belediye Başkanımız Erkan Aydın kayıtsız kalmadı ve Bursalıların yıllardır eksikliğini yaşadığı Gezek Evi hayalini gerçeğe dönüştürdü” dedi.

 

 

 

İnegöl Belediyesi’nden Türkiye’de bir ilk: Çocuk odaklı afet çalıştayı

Bursa’da kaçakçılığa büyük darbe: 3,4 milyon makaron ve 12 milyon TL’lik oto parçası ele geçirildi

Burfaş B Kafe ilgi odağı: Masterchef şefleri Bursa'da

RATEM seçimlerine TİMBİR damgası

Varank’tan Özel’e savunma sanayii üzerinden sert çıkış

Timsah’tan flaş transfer!

Bursa’nın da aralarında olduğu 28 ilde FETÖ operasyonu: 50 tutuklama

Yıldırımlı gençler kadim Bursa'yı adım adım keşfediyor

Bu soyadlarından herkes kurtulmak istemiş...

Osmangazili çocuklar Bursaspor sevgisiyle büyüyor

Başkan Özdemir: Gençler Nilüfer’de karar ortağı

Çanakkale'de cinayet gibi kaza: 5 ölü

Dışişleri: ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırmasını memnuniyetle karşılıyoruz

Bursa’da deprem sığınma projesi

Yeşiltaş’tan Mustafakemalpaşa’da sandık çağrısı: Çarşı-pazar yangın yeri, çözüm sandık!

Veri Analizi Okulu ilk dönemi tamamladı

Geleceğin mühendisleri Çilek fabrikasında sahaya indi

Gazeteci Ülker Karlı vefat etti

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Yasal düzenleme gerekiyorsa, Meclis elbette yapacaktır

Yıldırım’a yeni kadın spor merkezi

Gazeteci Levent Gültekin, adli kontrol tedbiri ile serbest bırakıldı

Yenişehir’de ritim kursuna yoğun ilgi

AK Parti, Terörsüz Türkiye raporunu TBMM'ye bildirdi

MHRS’den 388 milyon randevu

Öğrenciler Bursa'nın dünyaca ünlü lezzetlerini ilk kez deneyimlediler

İnegöl’de kokoreççi önündeki cinayet: Güvenlik kamerasına yansıdı

BTSO’dan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi için ortak vizyon toplantısı

İnegöl’de aile sağlığı yatırımı

Bursa’da üç ilçede su kesintisi

Bursa’da kriz hazırlığı

Yükleniyor