Özel çocuklara tam zamanlı eğitim önerisi

Bursa’da son 1 yıldır özel yetenekleri çocukların eğitim ve çalışma hayatlarına ilişkin alanında uzman akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları ile saha çalışmaları yapan Bursa Kent Konseyi, özel yetenekli çocuklar için Tam Zam

BURSA HABER 9.06.2021 17:46:00 0
Özel çocuklara tam zamanlı eğitim önerisi

Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan, özel yetenekli çocuklara beşeri sermaye olarak bakılması gerektiğini ve bir ülkenin kalkınmasında bu sermayenin çok büyük önem taşıdığını söyledi. İkinci Dünya Savaşı sonrası açlık sınırında olan Güney Kore’nin günümüzde bir ekonomi devi haline gelmesinin temel nedenlerinden birinin özel yetenekli çocuklara verdiği önem olduğunu ifade eden Orhan, Güney Kore’de 2003 yılında ‘Özel Yetenekliler Eğitimi Kanunu’ çıkarıldığını ve bu kanunda ‘Özel Yeteneklilere Tam Zamanlı Okullar’ kurulduğunu kaydetti. Özel yetenekli çocuklarla ilgili son 1 yıldır Bursa’da konunun uzmanları ile saha çalışmaları yaptıklarını ifade eden Orhan, Bursa’daki Durum Analizi Raporu’nu ve yapılması gerekenlerle ilgili önerilerini düzenlediği basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı.

Tam Zamanlı Okul

Türkiye’de özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin yasa ve yönetmeliklerle belirlendiğini ve engelli bireylerle birlikte özel yetenekli çocukların aynı yasal düzenleme içinde değerlendirildiğini kaydeden Orhan, engelli bireyler için açılacak devlet ve özel eğitim kurumları desteklenirken, özel yetenekli öğrenciler için yeterli destek sağlanamadığını vurguladı. Yapılan araştırmalarda öğretmen ve yöneticilerin yarısından fazlasının okul öncesi ve ilköğretime yönelik uygulanan tanılama testlerini yeterli bulmadıklarının belirlendiğini dile getiren Orhan, “Devlet imkânları dâhilinde özel yetenekli çocuklar için açılan destek odaları, BİLSEM’ler, okullar aracılığı ile bu açığı kapatmaya çalışsa da yeterli gözükmemektedir. Bugüne kadar görülmüştür ki bu iyi niyetli çalışmalar ihtiyacı karşılamamaktadır. Ülkemizin geleceğini inşa edecek özel yetenekli öğrenciler için tam zamanlı özel müfredat uygulanan okulların açılması elzemdir. Yapılması gereken bu çocuklarımızı görmezden gelmek değil onlara fırsat oluşturmaktır. Ülkemize baktığımızda sadece bu öğrenciler için iki okulun tam zamanlı hizmet verdiği görülmektedir. Birinin özel bir vakıf aracılığı ile sadece lise kısmı diğerinin ise Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde sadece 84 öğrenci ile İstanbul‘da eğitim verdiği görülmüştür. Bursa’ya baktığımızda ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü kayıtlarına göre 590.380 öğrencimiz eğitim-öğretim görmektedir. Yapılan araştırmalarda bu öğrencilerin en az yüzde 2’si kadarını özel yetenekli kabul edersek 11.807 öğrencimiz bu kapsamdadır. Burada bu özel yetenekli öğrencilerimiz için ilkokuldan liseye ve hatta ileride üniversiteye kadar dönüşebilecek ve ülkemize rol model olacak ve tüm Türkiye’de yaygınlaşarak kurulabilecek özel yetenekliler tam zamanlı okulun kurulması önerimizi tüm Bursa bileşenleri ile paylaşmak istiyoruz” diye konuştu.

İklim değişikliği Bursa'da masaya yatırılacak

Eski tip ehliyetler için son gün yarın

Duman ailesinin acı günü: Nedim Duman hayatını kaybetti

Yıldırım'da Cumhuriyet coşkusu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'nin kutlu yolculuğunun önünü kesebilecek hiçbir dahili ve harici odak yoktur

İnegöl’de 9. Kitap Günleri başlıyor

İşte Eurofighter uçakların Türkiye'ye maliyeti

Hakem Zorbay Küçük:"Hiçbir bahis sitesine üye olmadım"

Bursa'da tramvayda yangın paniği

İnegöl’den Gazze’ye uzanan yardım eli

Nilüfer Kadın Korosu’ndan Cumhuriyet defilesi

İBB'ye yönelik 'Yolsuzluk' soruşturması kapsamında 4 kişi hakkında gözaltı kararı

İznik Gölü göz göre göre kuruyor!

İnegöl İlçe Stadı’nda 17 yıl sonra ilk kez tören yapıldı

Bursa’da Cumhuriyet coşkusu, F-16’ların alçak uçuşuyla zirveye ulaştı

Atatürk'e en güzel mektuplar Osmangazi'den yazıldı

Büyükşehir'den "Cumhuriyet Kadınları" konseri

AK Parti’den Cumhuriyet’in 102. yılına özel video: “Cumhuriyet ideallerimiz Türkiye Yüzyılı’nda gerçek oldu”

'Alkollü içecek' verilmeyince tabancayla 4 kişiyi yaralayan şüpheli yakalandı

Bursa’da DEAŞ operasyonu: 18 gözaltı

250 kiloluk demir kapının üzerine devrildiği Asmin ağır yaralandı

Bursa’da Zeynep Bastık’la Cumhuriyet coşkusu

29 Ekim’de toplu ulaşım ücretsiz

Bahçeli: Terörsüz Türkiye, milli zaferin yeni yüzyıldaki nişanesidir

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ''Savunma sanayiinde tam bağımsız Türkiye hedefine doğru ilerliyoruz''

"Bu koltukların gördüğü en güzel valiler"

DOSAB Termik Santrali’ni kurmak isteyenler çevrecilere teşekkür edecek mi?

Vali Ayyıldız: “Ecdadımızın emaneti bu aziz mirası yüceltmek hepimizin görevidir”

Bursa, küresel gıda ve horeca sektörlerinin buluşma noktası oldu

Uludağ’ın içme suyu hattı yenilendi

Yükleniyor