Rekabet Kurulu'ndan Nestle'ye dev ceza: 346 milyon TL

Rekabet Kurulu, Nestle Türkiye Gıda Sanayi AŞ'nin distribütörlerinin fiyatlarını belirlediği ve bölge/müşteri kısıtlaması getirdiği gerekçesiyle 346 milyon TL idari para cezası verdi.

Rekabet Kurulu
GÜNDEM 21.02.2024 12:07:00 0

Rekabet Kurulu, Nestle Türkiye Gıda Sanayi AŞ'nin distribütörlerinin yeniden satış fiyatlarını belirlemek ve distribütörlerine bölge ve müşteri kısıtlaması getirmek suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle 346 milyon TL idari para cezası verdi.

Rekabet Kurulu'nun soruşturmasında, Nestle'nin bayilerinin satış fiyatlarına müdahale ettiği ve bayilerin satış yapacakları bölgeleri/müşterileri belirlediği ortaya çıktı. Bu durum, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal olarak değerlendirildi.

Rekabetin Korunması Hakkında Kanun, bayilerin satış fiyatlarını özgürce belirleyebilmelerini; ister kapılarına gelsin, ister internet üzerinden gelsin, tüm müşterilerine satış yapabilmelerini güvece altına alıyor. Nestle'nin uygulamalarının bu kanuna aykırı olduğu ve rekabeti sınırlayıcı bir etkiye sahip olduğu belirlendi.

Rekabet Kurulu, Nestle'nin ihlalinin boyutunu ve etkisini göz önünde bulundurarak 346 milyon TL idari para cezası verdi. Bu ceza, Rekabet Kurulu'nun bugüne kadar verdiği en yüksek cezalar arasında yer alıyor.